Πλησιάζει η 11η Ιουλίου και η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ, όπου τα Σκόπια θα λάβουν πρόσκληση για ένταξη στη Βορειοατλαντική Συμμαχία μετά τη συμφωνία των Πρεσπών. Τη χώρα μας βεβαίως θα εκπροσωπήσει ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αλλά ποιος θα είναι ο υπουργός που θα τον συνοδεύει; Μήπως ο υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος; Ο υπουργός που απειλεί να αποσυρθεί από την κυβέρνηση σε περίπτωση που έρθει προς ψήφιση η συμφωνία στη Βουλή; Κι αν πάει μαζί με τον Πρωθυπουργό ο Καμμένος, πώς θα μπορέσει να συναινέσει στην πρόσκληση για ένταξη των Σκοπίων; Θα κάνει άραγε μια άλλη επική κωλοτούμπα, όπως αυτές στις οποίες μας συνηθίζει τόσο καιρό; Ή μήπως θα στείλει τον αναπληρωτή υπουργό Αμυνας Φώτη Κουβέλη, ο οποίος είναι και εξωκοινοβουλευτικός και δεν έχει πρόβλημα με τη συμφωνία;

Ο Κουβέλης ψάχνεται

Ρώτησα τον Φώτη Κουβέλη εάν προθυμοποιήθηκε να πάει αυτός αντί του Καμμένου στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, ώστε να τον απαλλάξει από ένα μεγάλο δίλημμα, και ιδού τι απάντησε: «Δεν έχω ιδέα. Κανένας δεν μου ζήτησε να πάω. Αλλά, απ’ ό,τι γνωρίζω, στις Συνόδους Κορυφής του ΝΑΤΟ συνοδεύει τον πρωθυπουργό ο υπουργός Εξωτερικών». Και ο υπουργός Αμυνας; ρώτησα. Ο Κουβέλης απλώς επανέλαβε τη θέση του για τον υπουργό Εξωτερικών. Αλλωστε αυτός υπέγραψε τη συμφωνία των Πρεσπών. Ωστόσο στο παρελθόν συνόδευαν τον πρωθυπουργό και οι υπουργοί Αμυνας. Πολύ περισσότερο τώρα που ο Καμμένος διαδίδει ότι έχει καλές σχέσεις με τον Τραμπ (ή με τους επιτελείς του Τραμπ). Ποιους όμως επιτελείς; Αυτούς, όπως ο Τζορτζ Παπαδόπουλος, που κατηγορούνται από το FBI ότι συνεργάστηκαν με τους Ρώσους;

Και κάτι ακόμα. Στις 25 Μαΐου 2017 πραγματοποιήθηκε Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ. Εκεί παρέστη και ο Καμμένος. Μάλιστα, έκανε και τον… φωτογράφο. Απαθανάτισε, όπως έλεγε, την πρώτη χειραψία Τσίπρα – Τραμπ και τη φωτογραφία αυτήν την ανήρτησε στο Διαδίκτυο. Συνεπώς, τι σημαίνει ότι μόνον ο υπουργός Εξωτερικών συνοδεύει τον πρωθυπουργό στις Συνόδους Κορυφής του ΝΑΤΟ; Είναι ακόμη ένα ερώτημα εάν όλα αυτά σχετίζονται με τη χθεσινή απουσία Καμμένου από το Υπουργικό Συμβούλιο. Τις απορίες ίσως λύσει ο ίδιος νωρίς σήμερα το πρωί στην έκτακτη συνέντευξη Τύπου που επρόκειτο να παραχωρήσει – στις 8.30 π.μ. παρακαλώ – με βασικό θέμα τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, όπως διακινούσαν συνεργάτες του.

Αιχμές στο Υπουργικό

Αν και απών από το Υπουργικό, πάντως, ο υπουργός Αμυνας εισέπραξε βέλη που δεν σχετίζονταν με την απουσία του. Επικαλούμενος την έξαρση εθνικιστικών φωνών λόγω της συμφωνίας των Πρεσπών, ο Στέργιος Πιτσιόρλας έθεσε θέμα για τους εθνοφύλακες, στις τάξεις των οποίων –κατά την εκτίμηση κι άλλων υπουργών –έχει διεισδύσει για τα καλά η Χρυσή Αυγή. Τον προβληματισμό Πιτσιόρλα έδειξε να συμμερίζεται και ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας Φώτης Κουβέλης, ο οποίος ανέφερε πως το τελευταίο διάστημα έχουν καταγραφεί συμπεριφορές που δείχνουν ότι η Χρυσή Αυγή προσπαθεί να ενδυναμώσει την επιρροή της μεταξύ των ενστόλων. Με την υπόμνηση ότι το υπουργείο Αμυνας είχε κηρύξει το 2017 «έτος εφέδρων και εθνοφυλάκων», ο κύριος προβληματισμός αφορούσε τους εθνοφύλακες, καθώς συμμετέχουν και σε στρατιωτικές ασκήσεις σε ακριτικές περιοχές.

Μάχη για τις «γουρούνες»

Τα βέλη Πιτσιόρλα και άλλων για τους εθνοφύλακες δεν ήταν η μόνη κόντρα μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στη συνεδρίαση του Υπουργικού, αφού καταγράφηκε άλλη μια μονομαχία – για τις «γουρούνες». Δεν πρόκειται για τα συμπαθή τετράποδα, αλλά για τα τετράτροχα οχήματα που ενοικίαζαν οι τουρίστες μαζικά στα ελληνικά νησιά. Τα υψηλά ποσοστά ατυχημάτων και η έλλειψη κανόνων ασφάλειας είχαν οδηγήσει τον αρμόδιο υπουργό Χρήστο Σπίρτζη να αυστηροποιήσει το πλαίσιο. Προηγήθηκε η διαμαρτυρία όσων δραστηριοποιούνται στους τουριστικούς προορισμούς ενοικιάζοντας τέτοια οχήματα, και χτες ακολούθησε η υπουργός Τουρισμού Ελενα Κουντουρά που ζήτησε τον λόγο από τον Σπίρτζη. Ο υπουργός Μεταφορών διερωτήθηκε αν σε κάθε νομοσχέδιο ερωτώνται πάντα οι ενδιαφερόμενοι επιχειρηματίες και επέμεινε ότι υπάρχει ζήτημα ασφάλειας και απαραίτητων κανόνων. Ωστόσο, επειδή άκρη δεν βρέθηκε και οι δύο επέμειναν στη θέση τους, παρενέβη πυροσβεστικά ο Τσίπρας, ζητώντας να συνεργαστούν μαζί με τον Χριστόφορο Βερναρδάκη και να αναζητήσουν κοινό τόπο για το θέμα.

Χτύπημα και από Κοτζιά

Το μέτωπο στο Υπουργικό τρίτωσε, πάντως, όταν και ο Νίκος Κοτζιάς πέταξε καρφί στην Ελενα Κουντουρά για το πόσο δυσκολεύει τα πράγματα η στάση του Πάνου Καμμένου, ενώ έκανε και εκτενείς αναφορές στο «βαθύ συντηρητικό σύστημα» που έχει αποθρασυνθεί με αφορμή τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ.

«Αδικημένη»

Δεν θα προσπεράσω τα πολύ θερμά λόγια του Νίκου Βούτση για την Κατερίνα Παπακώστα – σε μια περίοδο που η αναζήτηση «εφεδρειών» στον χώρο των ανεξάρτητων (κομματικά αστέγων, θα έλεγα ότι είναι ακριβέστερος όρος) έχει κινητοποιήσει το συριζαϊκό σύμπαν. Ο Πρόεδρος της Βουλής είπε χθες πως «αδικήθηκε» η πρόταση της Παπακώστα για να συγκροτηθεί κοινοβουλευτική ομάδα ανεξάρτητων βουλευτών, καθώς η πρωτοβουλία της δεν είχε κανένα πολιτικό περιεχόμενο. Πληροφορίες αναφέρουν, μάλιστα, ότι για αυτόν τον λόγο η ίδια επισκέφθηκε τον Βούτση για να του εξηγήσει πως δεν επιχειρεί να παίξει πολιτικά παιχνίδια με την πρόταση και στο μόνο που αποσκοπεί είναι να έχουν οι ανεξάρτητοι βουλευτές εντονότερη δραστηριότητα στα κοινοβουλευτικά δρώμενα. Ο Βούτσης πείστηκε από την Παπακώστα και για αυτόν τον λόγο μετέφερε την πρόταση στη Διάσκεψη της Βουλής, για να μπορούν οι ανεξάρτητοι βουλευτές να συμμετέχουν από τη νέα Σύνοδο στις ειδικές κοινοβουλευτικές επιτροπές, που δεν δικαιούνται με βάση τον Κανονισμό. Η πρόταση του Βούτση πέρασε ομόφωνα από τη Διάσκεψη.