Οποιος κάνει μια βόλτα στους διαδρόμους της Βουλής ή δει στα τηλεπαράθυρα πώς μιλούν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για τους «συγκυβερνήτες» τους Ανεξάρτητους Ελληνες, θα πει με σιγουριά ότι ο «γάμος» πολύ σύντομα θα γίνει… «κηδεία». Στον ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως το έχουν πάρει απόφαση ότι δεν μπορούν να συγκυβερνούν κι ότι ανήκει στο μακρινό παρελθόν η εικόνα του Πάνου Καμμένου να χαρακτηρίζει «συντρόφους» τους συριζαίους.

Βλέπε Χαϊκάλης

Και όλα αυτά τα παιδαριώδη περί «απόπειρα εξαγοράς βουλευτών των ΑΝΕΛ», όχι μόνο οι συριζαίοι, αλλά και οι πρώην «συνοδοιπόροι» του Πάνου Καμμένου (όπως για παράδειγμα ο Δημήτρης Καμμένος) τα θεωρούν αστεία και τον καλούν εάν όντως έχει στοιχεία να τα καταθέσει πάραυτα στον εισαγγελέα. Λένε μάλιστα ότι το σκηνικό θυμίζει κάτι από… Χαϊκάλη σε προεκλογική περίοδο. Αλλά να ‘ταν μονάχα αυτό;

Like ως απειλή

Εκανε λόγο για απειλητικά SMS o πρόεδρος των ΑΝΕΛ στους βουλευτές του, ώστε να μην ψηφίσουν τη συμφωνία με τα Σκόπια. Εψαξα, ρώτησα και έμαθα τι είδους απειλές δέχονται οι εναπομείναντες βουλευτές των ΑΝΕΛ. Και για να είμαι πιο συγκεκριμένος ρώτησα την υφυπουργό Μακεδονίας – Θράκης Μαρία Κόλλια -Τσαρουχά τι είδους απειλές δέχτηκε. Εμεινα με ανοιχτό το στόμα όταν έμαθα. Λέει ότι χθες υπήρξε κάτω από τα γραφεία της στις Σέρρες μία διαδήλωση εναντίον της για τη στάση της στο Μακεδονικό. Μία από τις διαδηλώτριες ποστάρισε τη διαδήλωση στο Διαδίκτυο. Και η ήρθε η γαλάζια βουλευτής Σερρών Φωτεινή Αραμπατζή να της κάνει… like. Αυτό το… like εξέλαβε ως… απειλή.

Παρέλαση

Ετσι και στη Βουλή ήδη έχουν αρχίσει τα πονταρίσματα με «γκανιάν» το σενάριο που λέει ότι με τη σημερινή της μορφή η κυβέρνηση… δεν θα κάνει παρέλαση στις 28 Οκτωβρίου. Οπως μου λένε με μια δόση… συνωμοσίας, οι εξελίξεις μπορεί να είναι ταχύτατες. Στις 11 Ιουλίου στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, που ο διεθνής οργανισμός θα υποδεχθεί τη «Βόρεια Μακεδονία», θα πρέπει να μας εκπροσωπήσει ο Πάνος Καμμένος. Αν αρνηθεί –που θα αρνηθεί απ’ ό,τι γνωρίζω –θα πάει στη θέση του ο Φώτης Κουβέλης. Τότε, μου εξομολογούνται συριζαίοι βουλευτές, μπορεί να επέλθει η ρήξη ΤσίπραΚαμμένου και να λήξει η συγκυβέρνηση.

Σημαίες

Αν ξεπεραστεί αυτή η ημερομηνία ο επόμενος κρίσιμος σταθμός είναι η 21η Αυγούστου και η έξοδος από τα Μνημόνια. Κι όπως μου τονίζουν κυβερνητικοί βουλευτές, «οι χρήσιμοι ηλίθιοι δεν θα είναι πια τόσο χρήσιμοι». Ο δε Καμμένος θα μπορεί να κάνει την ηρωική έξοδο που ονειρεύεται κρατώντας στο ένα χέρι τη μακεδονική σημαία και στο άλλο την αντιμνημονιακή. Τώρα αν θα πέσει η κυβέρνηση ή αν θα συνεχίσει με άλλο σχήμα, αυτό είναι… αλλουνού παπά Ευαγγέλιο…

Δικογραφία για το ΚΕΕΛΠΝΟ

Εν τω μεταξύ στη Βουλή διαβιβάστηκε η δικογραφία για το ΚΕΕΛΠΝΟ. «Η αποστολή εκ μέρους της εισαγγελέως Ελένης Τουλουπάκη της δικογραφίας για το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει την έννοια της διερεύνησης συγκεκριμένων ποινικών ευθυνών του πρώην υπουργού Υγείας Αδωνη Γεωργιάδη», ανέφερε στην Εξεταστική Επιτροπή ο Αντώνης Μπαλωμενάκης. Πρόσθεσε δε ότι κατά την εκτίμηση της εισαγγελέως «πρέπει να ερευνηθεί εάν και εφόσον υπάρχει ευθύνη για το γεγονός ότι από τα 23-23 άτομα που αναφέρονται, τα 17 άτομα αποδεδειγμένα απασχολήθηκαν στο προσωπικό πολιτικό γραφείο του κ. Γεωργιάδη».

Καλά ξεμπερδέματα

Μέχρι τη Σίντρα της Πορτογαλίας έφτασε η χάρη τουΑνδρέα Γεωργίουκαι των απίστευτων –και στα μάτια των δανειστών –δικαστικών του περιπετειών εξαιτίας των οποίων η κυβέρνηση έχει βρεθεί πολλές φορές στριμωγμένη στη γωνία. Φανταζόσασταν ότι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός θα έφτανε στο σημείο να δηλώσει προ ημερών στη «Welt» ότι «αν μας ζητήσει το δικαστήριο να καταθέσουμε υπέρ του, θα το κάνουμε»; Ε λοιπόν ακόμα και αυτή η δήλωση δεν είναι αρκετή. Στη Σίντρα, στο ετήσιο φόρουμ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ένας ομιλητής αναφερόμενος στην Ελλάδα τόνισε ότι είναι ανάγκη οι κεντρικές τράπεζες να στηρίζουν την ανεξαρτησία των στατιστικών Αρχών. ΟΜπενουά Κερέπήρε τον λόγο και αφού υπογράμμισε ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί δίνουν μεγάλη σημασία στην ακεραιότητα των ανεξάρτητων Αρχών, πέρασε στο παρασύνθημα. Είπε πως το θέμα θα συζητηθεί και πάλι στο (σημερινό) Eurogroup. Καλά ξεμπερδέματα,Ευκλείδη.

Φλερτ

Η πρωτοβουλία ήταν του Τέρενς Κουίκ. Ο υφυπουργός Εξωτερικών έκανε χθες ένα κάλεσμα στον Βαγγέλη Αντώναρο για συστράτευση στους ΑΝΕΛ. To φλερτ κράτησε μόλις μία ημέρα κι έληξε άδοξα. Κοινώς δεν είχαμε πολιτικό γάμο. Κι αν κάτι μένει από το ατελέσφορο ραντεβού είναι οι γέφυρες που θέλει να ρίξει ο Κουίκ σε καραμανλογενείς δυνάμεις, αφού ποτέ δεν ξέρεις… Να θυμίσω πάντως πως μέχρι στιγμής έχουμε έναν νεοσύστατο φορέα – λέμε τώρα – που έχει φτιαχτεί από την Κατερίνα Παπακώστα και πολλά ποσταρίσματα στο facebook από τον Αντώναρο που όμως δεν συνιστούν και πολιτική κίνηση.

Ενας επίτροπος στον Αχελώο

Θυμάστε που προ ημερών σάς έγραφα για την ψηφοφορία στην Ευρωβουλή, που εγκρίθηκε η δημιουργία υλικοτεχνικής υποδομής για τον ενιαίο ευρωπαϊκό μηχανισμό πολιτικής προστασίας και οι συριζαίοι δεν ψήφισαν, επειδή μάλλον δεν θέλουν Καναντέρ; Ε λοιπόν ο αρμόδιος για την ανθρωπιστική βοήθεια και διαχείριση κρίσεων κύπριος επίτροποςΧρήστος Στυλιανίδηςθα κάνει μια μίνι περιοδεία σε ελληνικό έδαφος για να παρουσιάσει το RescEU, το νέο ευρωπαϊκό σύστημα για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών. ΟΣτυλιανίδηςθα βρίσκεται αύριο στην Κοιλάδα του Αχελώου για να μιλήσει σε ημερίδα στο Περδικάκι Αιτωλοακαρνανίας. Μαζί του στην ημερίδα θα είναι οιΣτέλιος Κούλογλου,Γιώργος ΓραμματικάκηςκαιΣπύρος Δανέλλης. Αυτόν τον συνδυασμό ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ θα τον αφήσω ασχολίαστο.