Θα ξεκινήσω λίγο κοσμικά σήμερα και στο θαλασσινό πνεύμα. Στο λιμάνι του Πειραιά, λοιπόν, έκανε τη Δευτέρα το μεσημέρι την εμφάνισή της η επική θαλαμηγός του Αριστοτέλη Ωνάση «Christina O». Ισως οι περισσότεροι να μη γνωρίζουν ότι όταν το 1975 πέθανε ο έλληνας Κροίσος, άφησε το υπερπολυτελές σκάφος στην κόρη του Χριστίνα. Η Χριστίνα δεν ήθελε τη… «Χριστίνα» και τη δώρισε στο ελληνικό κράτος, με την προϋπόθεση να τη χρησιμοποιήσει ως προεδρική θαλαμηγό για τη φιλοξενία αρχηγών κρατών ή κυβερνήσεων που επισκέπτονταν την Ελλάδα. Την παρέλαβε λοιπόν το Πολεμικό Ναυτικό και τη μετονόμασε «Αργώ». Δεν πέρασε πολύς καιρός, η θαλαμηγός θεωρήθηκε ενεργοβόρα, τα περισσότερα έπιπλά της μεταφέρθηκαν στο δώμα του ΓΕΝ και εν συνεχεία παραδόθηκε στη φθορά.

Από παλιοσίδερα

Εκείνο το οποίο επίσης μπορεί να μη γνωρίζετε είναι ότι η πολυτελής αυτή θαλαμηγός ήταν, προτού την αγοράσει ο Ωνάσης, ένα… πολεμικό πλοίο. Και συγκεκριμένα, μια ανθυποβρυχιακή φρεγάτα καναδικής ναυπήγησης (στα ναυπηγεία Canadian Vickers του Μόντρεαλ). Ο πανέξυπνος Ωνάσης την αγόρασε ως… παλιοσίδερα δίνοντας μόνο 34.000 δολάρια. Επένδυσε περί τα 4.000.000 δολάρια –ποσό που τη μετέτρεψε σε υπερπολυτελή θαλαμηγό. Το 1998 την αγόρασε από το ελληνικό Δημόσιο ο έλληνας εφοπλιστής Τζον Πολ Παπανικολάου, φίλος της οικογένειας Ωνάση. Επανέφερε το αρχικό όνομα προσθέτοντας και το «Ο» και ανακαίνισε το σκάφος από το 1999 μέχρι και το 2001, πληρώνοντας πάνω από 50.000.000 δολάρια. Αυτά.

Μπάχαλο με τον ΕΦΚΑ

Πάμε τώρα στην πιο μουντή από τον Πειραιά οδό Σταδίου. Εδώ λοιπόν, πέραν όλων των άλλων, δεσπόζει το καφκικό κτίριο του υπουργείου Εργασίας.

Ο άνθρωπός μου λοιπόν μου μετέφερε πως εδώ κυριαρχεί η προσωπικότητα του Βασίλη Κουλούρη. Μπορεί να μη σας λέει πολλά το όνομα, κάτι που το βρίσκω απόλυτα λογικό, αλλά ο ίδιος άνθρωπός μου λέει πως ο εν λόγω υπάλληλος της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων συγκεντρώνει πιθανότητες να είναι ο επόμενος διοικητής του ΕΦΚΑ.

Το οποίο παρεμπιπτόντως είναι ακέφαλο με ευθύνη του υφυπουργού Τάσου Πετρόπουλου εδώ και τρεις μήνες και ενώ παράλληλα χιλιάδες συντάξεις είναι εν αναμονή για πολύ κόσμο.

Να θυμίσω πως από τότε που ζητήθηκε η παραίτηση του Θανάση Μπακαλέξη από τον υφυπουργό η θέση δεν καλύφθηκε.

Ενδεικτικό και της αντιμετώπισης της κοινωνικής ασφάλισης, θα μου πείτε και θα έχετε δίκιο. Ο Κουλούρης δεν ξέρω αν είναι γνώστης ή αν επαρκεί για τη θέση.

Εμαθα πάντως πως είναι Κερκυραίος και παλαιό ΠΑΣΟΚ, στοιχείο που δεν χαροποιεί ιδιαίτερα ορισμένους του ΣΥΡΙΖΑ –οι οποίοι όταν μάθουν για την ενδεχόμενη ανέλιξή του θα απασφαλίσουν, να είστε σίγουροι.

Το σανό και οι κότες

«Εμείς χορτάσαμε σανό, σειρά σας τώρα» έγραψε αυτήν τη φορά η ακτιβίστρια Αυγή Βουτσινά που χθες, μία ημέρα μετά την υπογραφή της συμφωνίας με τα Σκόπια, ξαναχτύπησε βάζοντας στο στόχαστρό της τα γραφεία των εξαϋλωμένων ΑΝΕΛ. Εκεί λοιπόν, στη Λεωφόρο Συγγρού, μαζί με άλλους ακτιβιστές έρραναν την είσοδο με τα δεμάτια σανό που κρατούσαν στα χέρια. Και επειδή διανύουμε την εποχή της εικόνας, έψαξα για σας το παρελθόν της γνωστής ακτιβίστριας που τελικά ξέρει να κάνει χαμό. Μέλος του ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν ποτέ, ήταν όμως μέλος των Αγανακτισμένων, συμμετείχε στις τότε πλατείες, στήριξε Τσίπρα αλλά μετά το καλοκαίρι του 2015 ήλθε η ματαίωση. Μέχρι σημαία του ΣΥΡΙΖΑ έκαψε στο Σύνταγμα για να καταδείξει την πίκρα της. Τον Ιανουάριο του 2016 είχε γίνει πρωταγωνίστρια άλλου ευτράπελου, στο Μέγαρο Μαξίμου, λίγο πριν από τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη όταν απελευθέρωσε μια κότα «αλανιάρα». Νομίζω θα την ξαναβρούμε μπροστά μας.

Διαφωνίες και ετεροβαρείς συμφωνίες

Εχουμε, αν δεν το ξέρετε, την 29η Διάσκεψη των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων της ΕΕ (COSAC) που ολοκληρώνεται σήμερα στη Σόφια. Εδώ συμμετέχει και ο ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ Ντιμιτρόφ.

Από την Ελλάδα είναι η Αννέτα Καββαδία, ως αντιπρόεδρος της COSAC και επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας. Και ο Μάξιμος Χαρακόπουλος. Μαθαίνω λοιπόν πως ο Ντιμιτρόφ χθες ήταν πολύ διαχυτικός με την Αννέτα – λόγω συμφωνίας – και μάλιστα επανέλαβε την ατάκα πως παραμένει παντοτινός φίλος της Ελλάδας.

Γιατί τον λέω φίλο; Μα αν γυρίσετε μία γενιά πίσω, ο πατέρας του έλκει την καταγωγή του από τη χώρα μας. Ώς εδώ όλα καλά. Ο Ντιμιτρόφ επιμένει σε θερμό κλίμα και ζεστά λόγια για τη συμφωνία, παρότι κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης η ελληνική πλευρά τον υποπτευόταν και έφτασε να τον φωτογραφίζει σε non paper ως υπεύθυνο για εμπόδια στη συμφωνία με τα Σκόπια.

Εδώ όμως, όπως είπα, ήταν και ο Μάξιμος Χαρακόπουλος. Ο οποίος τα έχωσε στον Ντιμιτρόφ. Μόλις ο δεύτερος ολοκλήρωσε την ομιλία του, ο Χαρακόπουλος απάντησε «λυπούμαι, αλλά δεν συμμερίζομαι τη χαρά του κ. Ντιμιτρόφ. Η ετεροβαρής συμφωνία με την Ελλάδα συναντά την εύλογη αντίδραση της μεγάλης πλειοψηφίας των ελλήνων πολιτών». Γενικά τους την χάλασε ο Μάξιμος, όπως καταλάβατε.