Η ψηφιακή εποχή είναι μια ωραία έννοια αλλά απαιτούνται μίλια για να εδραιωθεί. Τρανό παράδειγμα το μπάχαλο που έγινε χθες στην ψηφοφορία με τα προαπαιτούμενα. Ενα τεχνικό πρόβλημα στο σύστημα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας κόντεψε να τινάξει στον αέρα τη διαδικασία. Αποτέλεσμα ήταν να προκληθεί αναστάτωση μόλις διαπίστωσαν ότι το κρίσιμο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα ήταν «μισοψηφισμένο» διότι καμιά εικοσαριά βουλευτές δεν είχαν ψηφίσει τέσσερα άρθρα. Τελικά, αποφασίστηκε να τους γυρίσουν πίσω και να ψηφίσουν με τον παραδοσιακό τρόπο. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, για να έχει ήσυχο το κεφάλι του πως δεν θα δημιουργηθεί εμπλοκή με τα προαπαιτούμενα, τη στιγμή της ψηφοφορίας κάλεσε έναν κλητήρα να του υποδείξει πώς θα ψηφίσει «Ναι σε όλα» τα άρθρα. Νομίζω πως οι είκοσι έζησαν για λίγο το όνειρο της ανυποταξίας, αλλά μην δίνετε πάντα σημασία στη φαντασία μου.

Γόβες και Αιγάλεω

Οι γόβες της είναι πια παροιμιώδεις αλλά φαίνεται πως έφτασε η στιγμή για να αποτελέσουν και το επίκεντρο πολιτικής αντιπαράθεσης. Μιλώ για τις γόβες της Κατερίνας Μάρκου. Μόλις ο Σταύρος Θεοδωράκης δήλωσε πως θα ψηφίσει τη συμφωνία για το Σκοπιανό, από τα έδρανα της ΝΔ τον αποδοκίμασαν οι γαλάζιοι βουλευτές μεταξύ των οποίων και η βουλευτίνα. «Τα ψηλοτάκουνά σας δεν φτάνουν στους δρόμους της Θεσσαλονίκης. Να τους χαίρεστε τους νέους συμμάχους. Δεν φταίτε εσείς, φταίνε αυτοί που σας πήραν. Βάλτε τις γόβες σας και πηγαίνετε στη Θεσσαλονίκη να ακούσετε τις απόψεις του κόσμου για αυτά που λέτε. Δάνειο ζητήσατε από τη Νέα Δημοκρατία;» απάντησε εκνευρισμένος ο επικεφαλής του Ποταμιού. Λεπτομέρεια: όταν τα είπε όλα αυτά ο Σταύρος, ο Νίκος Γ. Ξυδάκης σηκώθηκε και είπε δυνατά: «Μπράβο Σταύρο, μίλησε επιτέλους το Αιγάλεω μετά από δύο χρόνια» και οι συριζαίοι χειροκρότησαν θερμά την… επιστροφή στην λαϊκότητα.

Παρουσίες

Πολλές αφίξεις χθες στη Βουλή. Παροπλισμένοι, μπαρουτοκαπνισμένοι, παράγοντες που απλώς μετακινήθηκαν λίγα μέτρα από το γνωστό στέκι τους στο Κολωνάκι, της οδού Σέκερη. Συνδικαλιστές όπως ο Θύμιος Λυμπερόπουλος των ταξιτζήδων που πια δεν ξέρεις αν έχει πάρει οριστική μεταγραφή στον ΣΥΡΙΖΑ ή απλώς τρολάρει. Και ανάμεσά τους ένα δίδυμο «αντιφρονούντων»: ο Ευάγγελος Αντώναρος συνόδευε την Κατερίνα Παπακώστα. Η δεύτερη έλεγε παντού πως δεν θα απέχει από την ψήφιση της πρότασης μομφής. «Με αυτό που κάνει η ΝΔ συσπειρώνει την κυβέρνηση και δείχνει επί της ουσίας πως δεν θέλει πρόωρες εκλογές» συμπλήρωνε, υπενθυμίζοντας την αποστασιοποίησή της από την ηγεσία της ΝΔ.

Ελα εσύ – φύγε εσύ

Από το γραφείο του στη Βουλή παρακολουθούσε τη συνεδρίαση ο Αλέξης Τσίπρας. Δεν μπήκε στην αίθουσα όταν μιλούσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ούτε όταν μιλούσε η Φώφη Γεννηματά, παρά μόνο όταν ανέβηκε στο βήμα ο Σταύρος Θεοδωράκης, σε μια άκρως σημειολογική κίνηση. Μόλις το είδε αυτό η Φώφη, αποχώρησε από την αίθουσα. Μόλις τέλειωσε την ομιλία του ο Τσίπρας αποχώρησε αμέσως –και μια ομάδα εργαζομένων της Βουλής τον κράτησε δίπλα στην είσοδο για να βγάλουν μαζί του μερικές selfies.

Χόλιγουντ

Στο μυαλό του Τσακαλώτου η κυβέρνηση μοιάζει σαν την Τζούλια Ρόμπερτς, που μπορεί να την ερωτευθεί τόσο ο Μπραντ Πιτ όσο και ο Κουασιμόδος. Αυτό υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών όταν ο Αδωνις Γεωργιάδης τού είπε πως για πρώτη φορά ο γ.γ. του ΝΑΤΟ δίνει συγχαρητήρια σε αριστερή κυβέρνηση. Κάτι έχει ο Τσακαλώτος με τον κινηματογράφο. Παλαιότερα είχε παρομοιάσει τη Σκάρλετ Τζοχάνσον με πρωτογενές πλεόνασμα λέγοντας πως θέλει να βγει για κοκτέιλ μαζί της αλλά «δεν μπορεί κανείς να τα έχει όλα στη ζωή».

Πειραϊκή ανταρσία

Ανταρσία εκ του Πειραιώς θα την έλεγα. Και πάντως δημιούργησε πονοκέφαλο στο κυβερνητικό στρατόπεδο χθες. Για την καταψήφιση του άρθρου 70 του πολυνομοσχεδίου για αλλαγή χρήσης γης και συγκεκριμένα μιας από τις παραγράφους του που αφορούσε την επέκταση πετρελαϊκών δραστηριοτήτων στο Πέραμα. Ποιοι καταψήφισαν; Είναι γυναίκες και εκλέγονται στον Πειραιά: Νίνα Κασιμάτη, Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου και Εύη Καρακώστα.

Δυσφορία κατά της ΕΡΤ

Σας έγραψα για την πρόσφατη πρωτοβουλία –κείμενο των 1-1-4, που αποτελεί προσπάθεια να ανασυσταθεί ένα αντιμνημονιακό μέτωπο. ΟΚ ώς εδώ. Μαθαίνω λοιπόν, πως από τη μεριά των συμμετεχόντων, πολλοί εκ των οποίων είναι γερόλυκοι της Αριστεράς όπως οιΓλέζος,Λαφαζάνης,Αλαβάνος, υπάρχει δυσφορία για την ΕΡΤ. Για την ακρίβεια, για τη διοίκησή της. Κι αυτό αφού η πρόσφατη συνέντευξη Τύπου των 1-1-4 στο ΤΕΕ παρότι καλύφθηκε από συνεργείο, στο δελτίο της ΕΡΤ δεν παίχτηκε τίποτε. Οι της ΛΑΕ, που συμμετέχουν στην κίνηση μέσω πολλών στελεχών τους και βέβαια του γραμματέα τουςΛαφαζάνη,λένε πως και ως πολιτικό κόμμα έχουν την ίδια μεταχείριση από την ΕΡΤ παρότι νομιμοποιούνται να προβάλλονται ως κοινοβουλευτική δύναμη. Κι αυτό αφού έχουν ευρωβουλευτή. Εννοούν τονΝίκο Χουντή. Οι παλιότεροι μου θυμίζουν πως όταν ο Συνασπισμός δεν είχε μπει στη Βουλή, είχε παρ’ όλα αυτά ισότιμη μεταχείριση από την τότε ΕΡΤ. Να θυμίσω πως τότε είχε ευρωβουλευτές τονΑλαβάνοκαι τον αείμνηστοΠαπαγιαννάκη. Σύντομα θα δούμε, αυτή την δυσφορία να εκφράζεται και πιο επίσημα από τη ΛΑΕ.

Απορία για τη ΝΔ

Απορία: Πώς είναι δυνατόν στον «πρωινό καφέ» του προέδρου της ΝΔ να συμμετέχει, απ’ ό,τι μαθαίνουμε, οΘωμάς Βαρβιτσιώτης; Αν δεν κάνουμε λάθος, ο εν λόγω είναι συνιδιοκτήτης εταιρείας δημοσίων σχέσεων, στο πελατολόγιο της οποίας συμμετέχουν διάφοροι μεγαλοσχήμονες, με δουλειές που έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με τον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα. Αν αύριο – μεθαύριο η ΝΔ γίνει κυβέρνηση, δεν θα υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων;