Ο τούρκος βαθύπλουτος επιχειρηματίας επέβαινε σε ένα θηριώδες τζιπ (με φιμέ τζάμια). Εμφανίστηκε ξαφνικά την Τετάρτη το πρωί στη Βουλή των Ελλήνων, πέρασε χωρίς έλεγχο στο εσωτερικό του Κοινοβουλίου, συνοδευόμενος από «φουσκωτούς» σωματοφύλακες (Ελληνες και Τούρκους), και κατευθύνθηκε στα ενδότερα και πιο συγκεκριμένα στο γραφείο του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ενας φίλος από τα παλιά

Μπορεί στο άκουσμα της είδησης να δημιουργούνται διάφοροι συνειρμοί λόγω των τεταμένων ελληνοτουρκικών σχέσεων, ωστόσο το σίγουρο είναι ότι ο Ράχμι Κοτς –διότι περί αυτού ο λόγος –πήγε στη Βουλή γιατί ήθελε να συζητήσει για επενδύσεις και να δει έναν φίλο από τα παλιά. Και καλά, θα πείτε. Εάν ήθελε να συζητήσει για επενδύσεις, γιατί πήγε στον Μητσοτάκη και δεν συνάντησε, ας πούμε, τον Αλέκο Φλαμπουράρη, που έχει κι αυτός γραφείο στη Βουλή (δίπλα στο γραφείο του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα) και που επίσης είναι και ο θεσμικός κυβερνητικός υπεύθυνος των επενδύσεων;

Προβλέψεις

Επειδή, όπως έμαθα, ο Ράχμι Κοτς πρώτον ήταν επί σειρά ετών προσωπικός φίλος του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και δεύτερον επειδή ο ίδιος πιστεύει ότι σύντομα ο πρόεδρος της ΝΔ και επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα κληθεί να κυβερνήσει τη χώρα. Αλλωστε ο Κοτς έχει ήδη κάνει επενδύσεις στην Ελλάδα, όταν ανέλαβε από κοινού με την εταιρεία Folli Follie (προτού βεβαίως ανακαλυφθεί το δικό της σκάνδαλο) τη διαχείριση του λιμένα Λέσβου, κάνοντας, όπως έλεγε, πράξη την πρώτη ελληνοτουρκική συνεργασία στον τομέα του τουρισμού.

Κουβέντα για επενδύσεις

Εμφανίστηκε λοιπόν στη Βουλή φορώντας ένα καπελάκι (τύπου Παναμά), γαλάζιο σακάκι με πορτοκαλί ποσέ και πορτοκαλί γραβάτα, με γυαλιά μπλε-καθρέφτες και ζήτησε να δει μόνο τον Μητσοτάκη. Εκείνη την ώρα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έβαζε τις τελευταίες πινελιές στην ομιλία που επρόκειτο να εκφωνήσει στο συνέδριο του ΕΛΚ στο Μόναχο. Η συνάντηση διήρκεσε περίπου σαράντα λεπτά και γέμισε ο τόπος «φουσκωτούς» έξω από το γραφείο του.

Τι είπαν όμως; Μαθαίνω πως συζητήθηκαν τα πάντα, ακόμα και για τις μελλοντικές επενδύσεις που πρόκειται να κάνει ο τούρκος επιχειρηματίας στο κεφάλαιο ενοικίασης αυτοκινήτων, καθώς και πολιτικά θέματα, αφού θεωρείται από τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου, ένας επιχειρηματίας διεθνούς κύρους. Οι δραστηριότητες εκτείνονται από τις τράπεζες ώς τη βαριά βιομηχανία, τον κατασκευαστικό τομέα, την ενέργεια και τον τουρισμό. Ο όμιλός του δραστηριοποιείται σε τριάντα χώρες, ενώ ο κύκλος εργασιών του ξεπερνά τα 45 δισ. δολάρια. Ο γιος του Αλί Κοτς, 51 ετών, αγόρασε τη Φενέρμπαχτσε, ενώ η αδελφή τού Ράχμι, η Σεμαχάτ Κοτς Αρσέλ, θεωρείται ότι είναι η Τουρκάλα που πλήρωσε τους υψηλότερους φόρους στην Τουρκία.

Υπεραστικό τηλεφώνημα

Θα σας πω συνοπτικά για τη χθεσινή ημέρα στου Μαξίμου. Κατ’ αρχάς το μεσημέρι ο Τσίπρας πήρε τηλέφωνο τον Σοσιαλιστή Πέδρο Σάντσεθ. Καλά καταλάβατε, για συχαρίκια και ευχές που ανέλαβε πρωθυπουργός της Ισπανίας. Βεβαίως, ο δικός μας βρήκε την ευκαιρία να του μεταφέρει και ορισμένα θέματα που θεωρεί κοινή ατζέντα, όπως για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις σε ευρωζώνη, την κοινωνική Ευρώπη που θέλουμε όλοι, την αναθεώρηση του ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου – ως γνωστόν και η Ισπανία έχει προσφυγικές ροές. Τι άλλο μου μετέφεραν όμως; Πως συμφώνησαν να συνεργαστούν στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος για τη Σύνοδο των χωρών του Νότου. Μέσα σε αυτά, ο Τσίπρας έβαλε στη συζήτηση και το ζήτημα του ελληνικού χρέους, αναζητώντας συμμάχους. Αμφιβάλλω, όμως, αν ο Πέδρο μπορεί να κάνει πολλά – ό,τι κι αν υποσχέθηκε.

Βιτριολικός Φίλης

Κόντρα χαμηλής ισχύος ξέσπασε στη Βουλή μεταξύ Νίκου Φίλη και Πάνου Σκουρλέτη. Για την ακρίβεια, ο Φίλης έχει τον τρόπο να γίνεται βιτριολικός ακόμη και με εκείνους που έχει στενή σχέση. Ζήτησε από τον υπουργό Εσωτερικών λοιπόν να του δώσει εξηγήσεις για το αν η παράταση των συμβάσεων για τις σχολικές καθαρίστριες, που έφερε με τροπολογία, αφορά «μόνο τις καθαρίστριες ή και τους εργολάβους». Από την έδρα ο Δημήτρης Σεβαστάκης προσπάθησε να τον «κόψει», αλλά τζίφος. Τελικά, ο υπουργός απάντησε πως η τροπολογία δεν αφορά εργολάβους της καθαριότητας. «Ας ελπίσουμε, κύριε Φίλη, να σας βλέπουμε πιο συχνά στις συνεδριάσεις της Επιτροπής για να βγαίνουν θέματα και καλά νέα» σχολίασε ο Σεβαστάκης.

Βουλευτές στα κεραμίδια

Μια μίνι μάχη διεξήχθη χθες στα ενδοκυβερνητικά. Για την ακρίβεια, υπήρξε μια ένταση μεταξύ κυβέρνησης και κόμματος. Αφορμή για τον κακό χαμό ήταν η διαπραγμάτευση για τις συντάξεις και το αίτημα 36 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Ως γνωστόν το αίτημα δεν εισακούστηκε και οι βουλευτές που καίγονται για το θέμα αισθάνθηκαν ακυρωμένοι. Για την ακρίβεια, κλήθηκε ο Τσακαλώτος και πέντε υπουργοί να ενημερώσουν την αρμόδια επιτροπή ελέγχου του κυβερνητικού έργου και that’s all. Εκεί, λοιπόν, μου μετέφεραν πως ο Τσακαλώτος εκνεύρισε λίγο τους συντρόφους του. Με ύφος καθηγητή, μου είπαν, επιχείρησε να κόψει οποιαδήποτε συζήτηση για τις συντάξεις. Ακολούθησε νέο αίτημα από τον Φίλη. Το προεδρείο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ επιφυλάχθηκε να το συζητήσει χθες το πρωί. Μάλιστα κάτι σχεδιαζόταν για την άλλη εβδομάδα, αλλά χωρίς τον ξενοδόχο που λέγεται Μαξίμου. Το δεύτερο φρένο έφερε στα κεραμίδια τους βουλευτές που έθεσαν σε συνομιλητές τους χθες το απόγευμα ζήτημα δημοκρατικής τάξης. Ε, δεν θα τελειώσει εδώ.