Eίναι από αυτές τις ιστορίες που κάποιος κακόπιστος θα τη χαρακτήριζε μυθοπλασία αστικού τύπου με ολίγη από νουάρ ατμόσφαιρα. Κι όμως πρόκειται για αληθινό περιστατικό. Η ιστορία που θα σας διηγηθώ εκτυλίχθηκε τον περασμένο χειμώνα και έχει θύμα/πρωταγωνιστή ηγητικό στέλεχος της πιο «διάσημης» αναρχικής συλλογικότητας. Ναι, του Ρουβίκωνα! Μου τη μετέφεραν μόλις προσφάτως και οφείλω να σας την αφηγηθώ. Κατ’ αρχάς να επιστήσω την προσοχή σας γιατί, όπως γενικά μαθαίνω, έχουν πυκνώσει οι διαρρήξεις στο κέντρο των Αθηνών.

Μια νουάρ ιστορία

Η ιστορία συνέβη στην ευρύτερη περιοχή Εξαρχείων, που οι περισσότεροι περιγράφουν ως άβατο λόγω των συχνών επεισοδίων και του αέρα ανομίας που πνέει τα τελευταία χρόνια. Σε μια εποχή δε που ο ακτιβισμός γνωρίζει πιένες και που έχει σχεδόν διαμορφωθεί η έννοια ενός γαλατικού χωριού, αν και για το τελευταίο δεν είμαι τόσο βέβαιος. Ενα βράδυ λοιπόν, όταν το στέλεχος του Ρουβικώνα επέστρεψε στο σπίτι του –διαμένει στην ευρύτερη περιοχή, το τονίζω –ύστερα από μία επιτυχημένη ακτιβιστική επιδρομή από αυτές που κυριαρχούν με συχνότητα στην επικαιρότητα, το βρήκε εντελώς… άδειο. Κι αυτό αφού οι διαρρήκτες τού είχαν πάρει τα πάντα. Η έκπληξη ήταν μεγάλη, αφού δεν του είχε μείνει τίποτε από τα υπάρχοντά του. Εκτός από το… τηλέφωνο –λένε οι πηγές μου –από το οποίο σχεδόν αμέσως κάλεσε το πολύπαθο (από επιθέσεις με μολότοφ) Αστυνομικό Τμήμα Εξαρχείων, στην οδό Καλλιδρομίου. Ναι καλά διαβάσατε.

Το γράμμα του νόμου

Ο διοικητής μόλις άκουσε το όνομα του θύματος, και γνωρίζοντας ότι πρόκειται για σημαντικό μέλος των… ατάκτων ακτιβιστών, δεν πίστευε στα αφτιά του αλλά σκέφτηκε ότι πήρε κάπως και την «εκδίκησή» του. Ο νόμος και ο τύπος όμως έπρεπε να τηρηθούν. Αλίμονο, οι πολίτες ανεξαιρέτως έχουν το σαφές δικαίωμα της προστασίας από τα όργανα της τάξης. Εδωσε λοιπόν εντολή στους άνδρες του να σπεύσουν στο σπίτι του παθόντος, όπως και όφειλαν, ειδοποιώντας ταυτόχρονα και τη Σήμανση για να πάρει δακτυλικά αποτυπώματα, μήπως και συλλάβουν τους θρασύτατους ληστές που δεν ήξεραν ποιου το σπίτι χτύπησαν. Απέναντι στην ανομία είμαστε όλοι ίσοι, ψιθύρισε με νόημα στον αξιωματικό υπηρεσίας. Θα σας κρατώ ενήμερους για την εξέλιξη της έρευνας, αν έχω νεότερα.

Ευλογία για το Ονοματολογικό

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος χθες στην Αθήνα είδε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρωθυπουργό και τον Αρχιεπίσκοπο. Από την επίσκεψή του στο Μέγαρο Μαξίμου έχω ορισμένα ντεσού. Κατ’ αρχάς τον υποδέχθηκε ο Αλέξης Τσίπρας στην είσοδο, αλλά και τον ξεπροβόδισε ο ίδιος. Στη συνάντηση δε ήταν παρόντες και ο υφυπουργός Γιάννης Αμανατίδης αλλά και ο διπλωματικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού Βαγγέλης Καλπαδάκης. Τι έμαθα τώρα. Πως ο Βαρθολομαίος ευλόγησε την προσπάθεια λύσης για το Ονοματολογικό των Σκοπίων, ήταν γενικά θετικός με τη λύση ενώ μέσα στη συνάντηση τόνισε πως θα λύσει τους επόμενους μήνες το θέμα του αυτοκέφαλου της Εκκλησίας των Σκοπίων με την καινούρια τους ονομασία. Σύμφωνα με πηγές μου στο Μέγαρο Μαξίμου, η κατ’ ιδίαν συνομιλία τους ήταν σε θερμό κλίμα – άλλωστε οι δυο τους έχουν κατά καιρούς επικοινωνία.

Συνέδριο εν πλω

«Πλατυτέρα των ουρανών» θα λέγεται το πλοίο που θα μεταφέρει τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τους συμμετέχοντες στο 9ο Οικολογικό Συμπόσιο την Παρασκευή από τις Σπέτσες στον φαληρικό όρμο. Σας το μεταφέρω, αφού είχα αφήσει μετέωρη την όλη πληροφορία. Μάλιστα εν πλω θα γίνει το κλείσιμο του συνεδρίου – που ξεκινάει σήμερα στην Αθήνα.

Τα προεδρικά μηνύματα

«To μόνο “ανοιχτό” ζήτημα μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας είναι η οριοθέτηση της νησιωτικής υφαλοκρηπίδας» διαμήνυσε χθες ο Προκόπης Παυλόπουλος κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησε στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πέρασε τις πύλες του Πενταγώνου το μεσημέρι προκειμένου να ενημερωθεί από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία. Στην ομιλία του «Τα σύνορα και το έδαφος της Ελλάδας ως σύνορα και έδαφος της ΕΕ. Η προστιθέμενη θεσμική αξία του “Δικτύου NATURA 2000”» ήταν ιδιαίτερα αιχμηρός σε αρκετά σημεία, ζητώντας ουσιαστικά από την Τουρκία να σταματήσει να αμφισβητεί τις διεθνείς συνθήκες. Αυτές, σημείωσε χαρακτηριστικά, καθορίζουν, επακριβώς και χωρίς κανένα ερμηνευτικό πρόβλημα, τα σύνορα, «δίχως ν’ αφήνουν ίχνος “γκρίζας ζώνης” ιδίως στη θάλασσα και δίχως να υπόκεινται, από τη φύση τους, σε αναθεώρηση ή επικαιροποίηση».

Από το «Πεντάγωνο» ο Παυλόπουλος αναχώρησε με αναμνηστικά δώρα μία πιστόλα από το Πολεμικό Μουσείο και τη σημαία από το φυλάκιο της Καλολήμνου, η οποία παρελήφθη με την προεδρική επισήμανση ότι «οι σημαίες δεν υποστέλλονται».

Νωρίτερα, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Βαγγέλης Αποστολάκης, παραθέτοντας μια σειρά στατιστικών στοιχείων, είχε κάνει λόγο για «αριθμητική και ποιοτική αναβάθμιση της τουρκικής προκλητικότητας».