Πολιτικό περιστέρι ήρθε από Θεσσαλονίκη και μου μετέφερε κλίμα, στη σκιά της επίθεσης στον Γιάννη Μπουτάρη. Το γράμμα που εστάλη από τον Βορρά μού αναφέρει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σκέπτεται πολύ σοβαρά να στηρίξει τον νυν δήμαρχο Θεσσαλονίκης για πρώτη φορά και να μην κατεβάσει δικό του υποψήφιο. Μου είπαν μάλιστα, καλά πληροφορημένες πηγές, ότι μόνο τυχαία δεν ήταν η κίνηση να ανέβει στη Θεσσαλονίκη υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης για να παραστεί στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Βαρύ κλίμα

Ο Βερναρδάκης έχει μια πολύ καλή σχέση με την πόλη. Εξάλλου ήταν για χρόνια καθηγητής στο Αριστοτέλειο (σ.σ.: τώρα είναι σε αναστολή καθηκόντων λόγω της υπουργικής του ιδιότητας) και όπως μου ανέφεραν οι πηγές μου στον Βορρά, είναι πολύ συχνά στην πόλη. Στη Θεσσαλονίκη όμως είναι πολύ συχνά το τελευταίο διάστημα και ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης. Ρώτησα και έμαθα τι γίνεται και ανεβαίνουν όλο και συχνότερα κεντρικοί υπουργοί και μου είπαν πως έχει δοθεί εντολή από τον Αλέξη Τσίπρα να προχωρήσουν έργα στην περιοχή. Γιατί αυτό; Μετά τα συλλαλητήρια για το Σκοπιανό και λόγω των εξελίξεων στο συγκεκριμένο εθνικό θέμα, το κλίμα δεν είναι καλό για την κυβέρνηση και στο Μέγαρο Μαξίμου αποφάσισαν αυτό να επιχειρηθεί να αλλάξει. Οσο γίνεται, βέβαια…

Γαλάζιες εξορμήσεις

Η κινητικότητα όμως δεν αφορά μόνον το συριζαϊκό στρατόπεδο. Ημερίδες για την ανάπτυξη στις περιφέρειες της χώρας ξεκινάει η Ντόρα Μπακογιάννη σε συνεργασία με τον Χρήστο Σταϊκούρα για την κατάρτιση του περιφερειακού αναπτυξιακού σχεδίου της ΝΔ. Η πρώτη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στη Ρόδο την Τετάρτη, όπου θα συζητηθούν οι προοπτικές και η αναπτυξιακή δυναμική του Νότιου Αιγαίου. Οικοδεσπότης της πρώτης αυτής αναπτυξιακής ημερίδας ο Μάνος Κόνσολας, που θα μιλήσει για την τουριστική ανάπτυξη. Την ίδια μέρα όμως, ένας άλλο γαλάζιος επίσης θα έχει διακτινιστεί μακριά από την Αθήνα. Μιλώ για τον Βασίλη Κικίλια που δείχνει έντονη κινητικότητα τελευταία. Ο τομεάρχης Αμυνας της ΝΔ λοιπόν, από την Τετάρτη θα βρίσκεται στην Κύπρο. Εκεί θα έχει σημαντικές επαφές με τον υπουργό Αμυνας και τον υπουργό Εξωτερικών της νήσου, ενώ θα επισκεφθεί και την Ελληνική Δύναμη Κύπρου. Αυτά είναι τα επίσημα βέβαια. Γιατί εγώ έμαθα πως θα συναντηθεί και με ειδικούς επί της ΑΟΖ. Κι αυτό αφού είναι ένα θέμα με το οποίο ο Κικίλιας είχε ασχοληθεί ενεργά από το 2012, γράφοντας μάλιστα βιβλία μαζί με τον Σόλωνα Κασίνη, τότε διευθυντή ενέργειας της Κύπρου και σήμερα βουλευτή με τον ΔΗΣΥ του Αναστασιάδη. Καλά καταλάβατε, θα δει και τον Κασίνη, παράγοντα και γνώστη των εν λόγω πεδίων.

Ο Μαρξ στη Βουλή

Από όσα διαδραματίστηκαν στο περιθώριο της σύγκρουσης στη Βουλή, την περασμένη Τετάρτη, θα ήθελα να σας μεταφέρω ένα σπαρταριστό στιγμιότυπο που μου μετέφερε ο άνθρωπός μου. Σε διάδρομο μιλούσαν οι Νίκος Τόσκας, Αλέκος Φλαμπουράρης και Θανάσης Παφίλης. Ο Παφίλης είπε λοιπόν κάποια στιγμή στον κυρ Αλέκο: «Εχουμε αναλύσει όλα όσα έχετε κάνει». Ο Φλαμπουράρης, ετοιμόλογος απάντησε: «Αναλύετε, αναλύετε, αλλά πρέπει και να συνθέσετε. Θα σας κυνηγάει ο Μαρξ». Τον τελευταίο λόγο όμως τον είχε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ: «Αν είναι να γίνουμε σας εσάς, καλύτερα να μας κυνηγάει».

Κοπιάροντας τον Ανδρέα

Ο Αλέξης Τσίπρας ενίοτε κοπιάρει παλαιούς πολιτικούς. Γνωστόν. Πιο πρόσφατο παράδειγμα, αυτό στη Βουλή της Τετάρτης. Εδώ είπε πως «η Ελλάδα δεν γυρίζει πίσω». Οι παλιότεροι θυμούνται πως την εν λόγω φράση λανσάρισε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και μάλιστα την είχε προωθήσει και με σποτ του κόμματός του το 1993. Πριν καιρό πάλι, ο Τσίπρας αν θυμάστε είχε ολοκληρώσει ομιλία του με το «Καληνύχτα σας», που παρέπεμπε σε πανομοιότυπη κατάληξη ομιλίας του Ανδρέα Παπανδρέου. Σας έχω και κάτι ακόμη: ακούμε συνέχεια για τον όρο «ολιστική ανάπτυξη». Εψαξα και βρήκα λοιπόν ότι ο όρος εισήχθη για πρώτη φορά σε κείμενα του άλλοτε γνωστού μεταπολεμικά ΚΕΠΕ. Τι ήταν αυτό; Ηταν το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών, που ιδρύθηκε το 1959 και ήταν ιδέα του Κωνσταντίνου Καραμανλή, έπειτα από εισήγηση του Ξενοφώντα Ζολώτα. Αρχικός του τίτλος ήταν Κέντρον Οικονομικών Ερευνών. Πρώτος πρόεδρος του ΔΣ μάλιστα ήταν ο Ανδρέας Παπανδρέου, που ως γνωστόν επέστρεψε στην Ελλάδα από τις ΗΠΑ – όπου είχε μια έξοχη ακαδημαϊκή καριέρα στο Πανεπιστήμιο Berkeley – κατόπιν παρότρυνσης και πρότασης του Καραμανλή.

«Τα μέλη του Ρουβίκωνα τα χαρακτηρίζει ότι πολιτικά κινούνται με τα τέσσερα σαν τα μωρά»

Νίκος Τόσκας

«Κουπεπέ, κουπεπέ» σε λίγο θα ακουστεί από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ενώ κατά την προσεχή ΔΕΘ πιθανώς θα διανεμηθούν κουδουνίστρες και πορτ μπεμπέ για να μεγαλώσουν τα μωρά σε ασφαλές και ωραίο περιβάλλον και να ενηλικιωθούν και πολιτικά.