Τελικά, πάντα πέφτεις πάνω σε ιντριγκαδόρικα σκηνικά όταν κυκλοφορείς στους διαδρόμους του Κοινοβουλίου. Το λέω γιατί πράκτοράς μου χθες πήγε να πιει έναν καφέ στο καφενείο της Βουλής και εντόπισε μια ενδιαφέρουσα ομήγυρη. Γύρω από το τραπέζι κάθονταν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που έστειλαν την επιστολή για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο που προβλέπει την αναδοχή παιδιών από τα ομόφυλα ζευγάρια. Στην παρέα, λοιπόν, επικρατούσε μεγάλος αναβρασμός και σύμφωνα με τον τον άνθρωπό μου ήταν κάτι παραπάνω από προφανές ότι το κόμμα τούς έχει βάλει χέρι. Εκείνοι ωστόσο, λέει, επέμεναν στην αρχική τους θέση –ήτοι τη διαφωνία. Να ανοίξω μια παρένθεση εδώ για να επισημάνω ότι οι περισσότεροι εξ αυτών είναι βουλευτές περιφέρειας και δυσκολεύονται να εξηγήσουν στους ψηφοφόρους τους το συγκεκριμένο θέμα –και έψαχναν τρόπους να το κλιμακώσουν. Για να καταλάβετε πόσο σοβαρά το έψαχναν, ένας έβγαλε πάνω στο τραπέζι το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ και τους διάβασε το σημείο σύμφωνα με το οποίο οι βουλευτές έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν τις διαφωνίες τους δημοσίως, αρκεί αυτές να είναι τεκμηριωμένες. Οπότε προβλέπω συνέχεια.

Η χαμένη αλληλογραφία του ΥΠΕΞ

Θυμάστε που την προηγούμενη εβδομάδα σας είχα ενημερώσει για την ιστορία με τα μέιλ όσων υπηρετούν στην ελληνική διπλωματία; Οτι δηλαδή το σύστημα της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας του υπουργείου Εξωτερικών και των προσωπικών λογαριασμών των υπαλλήλων του ΥΠΕΞ και ελληνικών πρεσβειών και προξενείων στο εξωτερικό στο domain@mfa.gr έπεσε –επειδή δεν είχαν δοθεί τα 20.000 ευρώ για τη συντήρησή του –και όλοι έπρεπε να χρησιμοποιούν τα προσωπικά τους e-mail; Ε, λοιπόν, μαθαίνω ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών έγινε έξαλλη με τη δημοσιοποίηση της είδησης. Ως συνήθως, με επιθετική γλώσσα, αλλά και με ανακρίβειες, έγινε μια απόπειρα να καλυφθεί η ζημιά η οποία, σύμφωνα με πηγή μου, είναι πολύ μεγάλη. Χάθηκαν πολλοί φάκελοι με εξαιρετικά σημαντική αλληλογραφία, ακόμη και έγγραφα που οι διπλωμάτες διαπραγματεύονταν μέσω προσχεδίων. Επομένως, η φράση που περιλαμβάνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικώνότι δεν χάθηκε οποιοδήποτε τμήμα της αλληλογραφίας θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μάλλον έωλη, για να μην πω κάτι άλλο. Και πράγματι, μου τόνισε η ίδια πηγή, από ένα σημείο και μετά υποχρεώθηκαν οι υπάλληλοι του υπουργείου να καταφύγουν στο Yahoo και στο Gmail. Με τούτα και με εκείνα η αρμόδια εταιρεία που τρέχει τον server θα κληθεί ενδεχομένως να προχωρήσει σε ανάκτηση δεδομένων, υπόθεση η οποία όχι μόνο δεν είναι καθόλου εύκολη και είναι και ιδιαίτερα κοστοβόρος, όπως μου λένε οι γνωρίζοντες.

Γαλάζια εκδήλωσηκατά της φτώχειας

Ελαβα στο ηλεκτρονικό μου ταχυδρομείο μια πρόσκληση από το Ινστιτούτο Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής» για τη συζήτηση με θέμα «Η μάχη κατά της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού» που θα γίνει στις 2 Μαΐου στην Αθηναϊδα. Στη συζήτηση θα απευθύνει χαιρετισμό και ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης. Μου φαίνεται πως η κεντροδεξιά παράταξη θα αρχίσει να παίζει μπάλα στο γήπεδο του ΣΥΡΙΖΑ.

Ρουβίκωνας με Εντίτ Πιαφ

Θα αρχίσω να πιστεύω ότι οι Ρουβίκωνες έχουν χιούμορ. Το λέω γιατί είδα το βιντεοκλίπ που έφτιαξαν για την επίθεση στη γαλλική πρεσβεία. Και πώς αλλιώς να εκλάβω το γεγονός ότι έχει γαλλικούς υποτίτλους και ακούγεται στο βάθος του μουσικού χαλιού και η Εντίτ Πιαφ να τραγουδά το «Non, je ne regrette rien»; Το ρίχνω στην πλάκα για να μην πω τίποτα για τον αρμόδιο υπουργό.

Καίγονται για μια καλή του κουβέντα

Μεγάλη κινητικότητα μου λένε πως καταγράφεται στο τρίγωνο Μέγαρο Μαξίμου – Προεδρία της Δημοκρατίας – Βουλή για την αυριανή επίσκεψη του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Μαθαίνω ότι το πρωθυπουργικό γραφείο καίγεται να πει πολλές καλές κουβέντες ο Γιούνκερ και αν είναι δυνατόν να τοποθετηθεί και υπέρ της καθαρής εξόδου της Ελλάδας από το τρίτο Μνημόνιο.

Μια τέτοια όμως αναφορά πώς θα εκληφθεί από την ηγεσία της ΝΔ; Και εδώ προκύπτει ένα ακόμη ερώτημα: Θα πει κάτι ο πρόεδρος της Κομισιόν στο Μαξίμου κατά τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ή στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής; Ιδού η απορία – πόσο καλοί είναι οι συριζαίοι στη διπλωματική διαπραγμάτευση;

Οταν γιορτάζουν οι πολιτικοί

Κουίζ μέτριας δυσκολίας: Τι κοινό είχαν προχθές το βράδυ οι Φίλιππος Σαχινίδης, Χρήστος Πρωτόπαπας, Κώστας Τασούλας, Ανδρέας Λοβέρδος και ο Κώστας Παναγόπουλος της Alco; Μην πάει ο νους σας σε τίποτα κακό, απλά βρέθηκαν στη γιορτή του ίδιου Γιώργου. Του πρώην υφυπουργού Γιώργου Νικητιάδη. Μένω στους εορτασμούς του Αγίου Γεωργίου γιατίχθες, σε εστιατόριο πίσω από το Χίλτον, μαζεύτηκαν εορτάζοντες της γαλάζιας ΚΟ. Δηλαδή, οι Γιώργος Κουμουτσάκος, Γιώργος Βλάχος, Γιώργος Κασαπίδης, Γιώργος Βαγιωνάς, Γιώργος Γεωργαντάς, Γιώργος Στύλιος και Γιώργος Καρασμάνης, αλλά και η Γεωργία Μαρτίνου. Το μενού δεν ήταν εσωκομματικό, συζήτησαν κυρίως περί πολιτικής επικαιρότητας συνοδεία εκλεκτών μεζέδων και κόκκινου και λευκού κρασιού. Οσο για τον λογαριασμό; Πληρώθηκε από τους άνδρες.