Χθες είχαμε συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. Οπως καταλαβαίνετε, οι πράκτορές μου στο Κοινοβούλιο ήταν πολλοί και διασκορπισμένοι. Το πρώτο ενδιαφέρον στιγμιότυπο που μου μετέφεραν αφορά εμμέσως το συριζαϊκό event. Οπως μου είπαν, εντόπισαν τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά να συνομιλεί για αρκετή ώρα με τον στενό του συνεργάτη Κώστα Μπούρα έξω από το καφενείο της Βουλής, λίγο πριν αρχίσει η ομιλία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Οι δυο τους καθισμένοι σε έναν μικρό καναπέ που βρίσκεται δίπλα από την πόρτα του καφενείου συζητούσαν με πολύ σοβαρό ύφος και έδειχναν να μην τους αφορούν όσοι περνούν από δίπλα τους. Δυστυχώς, ο άνθρωπός μου δεν κατάφερε να κρυφακούσει, αλλά παρατήρησε πως ο Σαμαράς με το που ξεκίνησε η ομιλία Τσίπρα πήγε στο γραφείο του για να ακούσει τι θα πει. Να υποσημειώσω ότι όχι πολύ αργότερα ήρθε η σαμαρική απάντηση στην επίθεση του Πρωθυπουργού σε εκείνον και τον Βαγγέλη Βενιζέλο, «ο Τσίπρας, πλέον, βγάζει φόβο! Φόβο για το μέλλον, γιατί έρχεται η ΝΔ. Φόβο για το χθες, γιατί γίνονται οι συγκρίσεις με το 2014. Ως προς την εμπάθειά του για μένα, με τιμά και τον ευχαριστώ.Και πάντως, θα τον πάω ώς το τέλος!».

Καφές Φίλη – Ξυδάκη

Μένω στην ευρύτερη περιοχή και πάω λίγα μέτρα πιο πέρα, εντός του καφενείου. Εκεί, λοιπόν, υπήρχε μια σύναξη που όσο να πεις ήταν άξια αναφοράς εξαιτίας των εσωκομματικών πυρών που δέχεται ο Αλέξης Τσίπρας και το αφήγημά του περί καθαρής εξόδου. Τις τελευταίες εξελίξεις και το τοπίο που διαμορφώνεται συζητούσαν, πίνοντας τον καφέ τους, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης και ο πρώην υπουργός Νίκος Φίλης. Οι δυο τους μάλιστα επέλεξαν να καθίσουν δίπλα δίπλα και στην αίθουσα της Γερουσίας κατά την πρωθυπουργική ομιλία.

Εξόριστοι στα θεωρεία

Κατά τα λοιπά, να σας πω ότι για μία ακόμη φορά έμειναν εκτός αίθουσας οι συνάδελφοί μου στη χθεσινή συνεδρίαση της συριζαϊκής ΚΟ, μέχρι και την εισαγωγική ομιλία του Τσίπρα. Αν και συμπλήρωσαν τρία χρόνια στην εξουσία, ακόμα δεν άλλαξαν συνήθειες και οι δημοσιογράφοι δεν μπαίνουν στην αίθουσα της Γερουσίας, αντίθετα είναι εξόριστοι στα θεωρεία. Για την Ιστορία, να επισημάνω ότι σε συνεδριάσεις της ΚΟ της ΝΔ και παλαιότερα του ΠΑΣΟΚ και τώρα του Κινήματος Αλλαγής οι δημοσιογράφοι είναι παρόντες τουλάχιστον στην εισαγωγική τοποθέτηση του προέδρου του κόμματος και μετά βγαίνουν εκτός. Με ΣΥΡΙΖΑ επιλέγεις ή θεωρεία ή TV.Οχι ότι είχα καμία αμφιβολία για το πώς αντιμετωπίζουν τα μίντια οι κυβερνώντες, έχουν άλλωστε κάνει και χειρότερα.

Ο Σημίτης αδιαφόρησε

Α! Να μην ξεχάσω, κοινοβουλευτικός πληροφοριοδότης μου με ενημέρωσε πως χθες, από πολύ νωρίς το πρωί, βρισκόταν στο γραφείο του στη Βουλή ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. Οπως μου επισημάνθηκε, ο Σημίτης έδειξε κάτι παραπάνω από αδιαφορία για την επικείμενη τσιπρική ομιλία. Για να ακριβολογώ, μου είπε ότι έφυγε από το γραφείο του πριν ξεκινήσει η ομιλία του Πρωθυπουργού και κατευθύνθηκε προς το Κολωνάκι.Κι εγώ, μεταξύ μας, το ίδιο θα έκανα.

Γιορτάζοντας τα βιβλία

Στο Μουσείο Ακρόπολης γιορτάστηκε η χθεσινή Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου από τον Δήμο Αθηναίων – να θυμίσω εδώ ότι η Αθήνα είναι η Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου για το 2018. Στο βήμα ανέβηκαν ο Προκόπης Παυλόπουλος και ο Γιώργος Καμίνης. Από κάτω, έμαθα, τους άκουγαν οι Φώφη Γεννηματά, Σταύρος Θεοδωράκης, Νίκος Φίλης, Λυδία Κονιόρδου και Νίκη Κεραμέως.

Το τελευταίο μάθημα

Χθες, στη Νομική Αθηνών ο συνταγματολόγος Σταύρος Τσακυράκης έκανε την τελευταία παράδοση πριν τη συνταξιοδότησή του. Το Αμφιθέατρο Σαριπόλων ήταν κατάμεστο αφού υπήρξε ένας από τους πιο αγαπητούς καθηγητές που έχουν περάσει ποτέ από τη Σχολή, και ανάμεσα στο ακροατήριο βρέθηκαν ο Γιώργος Καμίνης, ο Νίκος Αλιβιζάτος και ο Σταύρος Θεοδωράκης. Ο Τσακυράκης, ο οποίος είναι γνωστός όχι μόνο λόγω των ακαδημαϊκών του περγαμηνών αλλά και της αντιδικτατορικής του δράσης, μίλησε για τα ανθρώπινα δικαιώματα, στα οποία άλλωστε εστίασε σε όλη του τη δικηγορική και πανεπιστημιακή καριέρα. Παρά την επιμονή των φοιτητών του να τους διηγηθεί προσωπικές του ιστορίες, εκείνος επέμεινε στη διάλεξή του. Μακάρι όλοι οι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι να ήταν σαν τον Τσακυράκη. Να υποβάλω κι εγώ τα σέβη μου, κύριε καθηγητά.

Συνάντηση Μητσοτάκη – Γιούνκερ

Σύμφωνα με πηγές μου στην Πειραιώς, την Πέμπτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Το ραντεβού των δυο θα γίνει πιθανότατα στο γραφείο του Μητσοτάκη στη Βουλή, μιας και την ίδια μέρα ο πρόεδρος της Κομισιόν θα απευθυνθεί στο Σώμα των βουλευτών. Μιας κι ανέφερα τον γαλάζιο αρχηγό να σας ενημερώσω ότι χθες μίλησε στο τηλέφωνο με τον δήμαρχο Λέσβου Σπύρο Γαληνό και την περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου, με αφορμή τα επεισόδια στο νησί. Στην Πειραιώς, εξάλλου, δεν κρύβουν την ανησυχία τους για το θέμα. Α! Ειρήσθω εν παρόδω στη νεοδημοκρατική έδρα σκέφτονται σοβαρά να κάνει ο αρχηγός μια παρέμβαση στη συζήτηση για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ αύριο στην Ολομέλεια.