Τελικά, έχει δόση αλήθειας το κλισέ πως χωρίς φραξιονισμό δεν ζουν στην Αριστερά. Γιατί το επισημαίνω; Επειδή έμαθα ότι μετά τις πρόσφατες κινήσεις του Νίκου Φίλη και τις συχνές παρεμβάσεις της ομάδας των 53 –που, ανοίγω μια παρένθεση, πρέπει να γνωρίζετε ότι δεν είναι πλέον ομογενοποιημένη –υπάρχει μεγάλη κινητικότητα από τις λεγόμενες προεδρικές τάσεις. Για όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με τα ενδοσυριζαϊκά, αυτές είναι η Πλατφόρμα 2010 (στην οποία ανήκουν, μεταξύ άλλων, οι Παναγιώτης Ρήγας, Γιάννης Μπαλάφας, Κώστας Ζαχαριάδης, Δημήτρης Παπαδημούλης και Σία Αναγνωστοπούλου), οι πασοκογενείς και μερικά μέλη της Ενωτικής Κίνησης. Οταν λέω κινητικότητα, εννοώ ότι την Τρίτη το απόγευμα πραγματοποιούν μυστική συνάντηση με κύριο ζητούμενο την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου. Θα ζητήσουν, πληροφορούμαι, να μπει φρένοστα αντιμαχόμενα ρεύματα μέσαστο κόμμα, αλλά και την επίτευξη ευρείαςσυναίνεσης. Το ζουμί, βέβαια, είναι πως η προεδρική ομάδα οργανώνεται για να είναι συντεταγμένη πολιτικά απέναντι στην τάση των 53, που αμφισβητεί τώρα τελευταία και κεντρικές επιλογές του Αλέξη Τσίπρα. Α! Μην ξεχάσω, προ ημερών είχαν άλλη μια μυστική σύναξη και εκεί συμφώνησαν να έχουν ενιαία πολιτική φωνή. Το εσωκομματικό πάρτι αρχίζει, λοιπόν.

Τι ψάχνει η Ρένα;

Από αυτή τη μυστική σύναξη, που μόλις σας ανέφερα, απουσίαζε η Ρένα Δούρου, για την οποία κυκλοφορεί εντόνως ότι αναζητεί ρόλο για την επόμενη περίοδο. Η περιφερειάρχης, λένε οι άσπονδοι φίλοι της, κινείται πολύ προσεκτικά και δεν θέλει να καεί. Οι πιο πικρόχολοι το λένε αλλιώς: Επί τρία χρόνια δεν έχει εμφανιστεί να δώσει μια πολιτική μάχη για την κυβέρνηση, τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Τσίπρα. Οσοι γνωρίζουν το συριζαϊκό παρασκήνιο υποστηρίζουν ότι τα πυρά που δέχεται έχουν ως αιτία τον ρόλο που θέλει εκείνη για την επόμενη μέρα. Ητοι αυτόν του δελφίνου. Εξού και για τους προεδρικούς είναι πολιτικά οφσάιντ. Παρεμπιπτόντως, να σας ενημερώσω ότι γενικώς στο κόμμα αυξάνονται και πληθύνονται οι δελφίνοι.

Σύγκρουση κορυφής

Σύμφωνα με γαλάζιους πράκτορές μου στο Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής –το οποίο υπάγεται στο κόμμα της ΝΔ και δεν έχει σχέση με το ομώνυμο ίδρυμα –υπάρχει σύγκρουση κορυφής μεταξύ του προέδρου Ευάνθη Χατζηβασιλείου και της γενικής διευθύντριας Κωνσταντίνας Μπότσιου για διάφορα ζητήματα λειτουργίας του θινκ τανκ. Για να καταλάβετε τις διαστάσεις που έχει πάρει η «ακαδημαϊκή» κόντρα, για το θέμα έχει ενημερωθεί και ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος καλείται πλέον να βρει λύση στη διένεξη.

Εκαναν ταμείο

Διαβάζω φανατικά την ιστοσελίδα του Κινήματος Αλλαγής. Γιατί; Επειδή ψάχνοντας πάντα ανακαλύπτεις ενδιαφέροντα πράγματα. Εκεί, που λέτε, είδα και τον οικονομικό απολογισμό του πρόσφατου ιδρυτικού συνεδρίου του νέου φορέα. Σας παραθέτω τα νούμερα, όπως τα δίνουν οι κεντροαριστεροί: Εσοδα: 82.023,38 ευρώ. Εξοδα: 166.423,19 ευρώ. Σύνολο εσόδων: 732.099,70 ευρώ. Σύνολο εξόδων: 563.307,37 ευρώ. Ταμείο: 168.792,33 ευρώ. Και για όποιον θέλει να πάει και λίγο πιο πίσω δίνουν και τον οικονομικό απολογισμό της εσωκομματικής εκλογής αρχηγού από τη βάση που έγινε τον Νοέμβριο. Εσοδα: 650.076,32 ευρώ, έξοδα: 396.884,18 ευρώ. Μπράβο στο Κίνημα για τη δημοσιοποίηση, ελπίζω να ακολουθήσουν κι άλλα κόμματα το παράδειγμά του.

Ο Μοσκοβισί και ο ΦΠΑ στα νησιά του Προσφυγικού

Τις προάλλες, ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης έκανε μια ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ρωτούσε αν εκείνη είχε ζητήσει την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά, όπως διατείνεται η ελληνική κυβέρνηση. Του απάντησε ο επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί. Τι; «Οι ελληνικές Αρχές έχουν την ευθύνη για τη φορολογική πολιτική και για το καθεστώς ΦΠΑ στα νησιά που πλήττονται από τη μεταναστευτική κρίση». Για τον Ανδρουλάκη, ο Μοσκοβισί είπε επίσης επί της ουσίας ότι η Κομισιόν δεν προτίθεται να αλλάξει το ευνοϊκό καθεστώς που επιτρέπει στην Ελλάδα να εφαρμόζει συντελεστές μέχρι 30% χαμηλότερους από τους αντίστοιχους συντελεστές που εφαρμόζονται στην ηπειρωτική Ελλάδα, σε συγκεκριμένα γεωγραφικά διαμερίσματα και νησιά. Αυτό, όπως φαντάζεστε, παίζει πρώτο θέμα σε όλα τα έντυπα των νησιών. Οπως μου είπαν, μάλιστα, ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ανατολικού Αιγαίου Παναγιώτης Μπαρούτης έχει ξεκινήσει καμπάνια προκειμένου να διατηρηθεί το καθεστώς των μειωμένων συντελεστών στα νησιά που πλήττονται από την προσφυγική κρίση, αφού θεωρεί ότι τα λεγόμενα του επιτρόπου αφήνουν ανοιχτό ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Ο Πάνος ο Καμμένος που είχε κάνει παντιέρα τον ΦΠΑ των νησιών τι λέει, άραγε, για όλα αυτά;