Οσα ανοίγματα και να κάνει ο Αλέξης Τσίπρας στην Κεντροαριστερά, ο έρωτας και ο βήχας δεν κρύβονται –ούτε η πολιτική κάλυψη «μέχρι τέλους». Τίποτα δεν πρόκειται να χωρίσει τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ. Τι κι αν ο Πάνος Καμμένος γράφει στο Twitter πως «ο Θοδωράκης φορά μαύρη γραβάτα γιατί έχασε τους εργολάβους-εκδότες ιδρυτές και χρηματοδότες του»; Τι κι αν ο εισαγγελέας παραπέμπει την έγκληση του επικεφαλής του Ποταμιού στη Βουλή με βάση τον κανονισμό για άρση ασυλίας των βουλευτών; Η κοινοβουλευτική πλειοψηφία αποφασίζει πως εδώ ενεργοποιείται ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, παρότι η ενασχόληση με τα social media δεν είναι (ακόμα) υπουργικό καθήκον. Ηταν δίκαιο, έγινε πράξη! Μαθαίνω δε πως ο υπουργός Εθνικής Αμυνας στο υπόμνημά του επέμεινε αμετανόητα ότι οι συκοφαντίες αποτελούν «πολιτική γνώμη» και πως Το Ποτάμι «είναι ο μόνος πολιτικός σχηματισμός που «υιοθετήθηκε» από εκδοτικά και ραδιοτηλεοπτικά συμφέροντα».

Νέο βιβλίο για τον Καραμανλή

Σας έχω και παρουσίαση, γιατί είμαι και βιβλιόφιλος. Αύριο o καθηγητής Σωτήρης Ριζάς παρουσιάζει το νέο του βιβλίο «Κωνσταντίνος Καραμανλής:Η Ελλάδα από τον Εμφύλιο στη Μεταπολίτευση». Η εκδήλωση θα γίνει στα Public Café Συντάγματος και για το βιβλίο θα μιλήσουν ο επίτιμος καθηγητής Πολιτικής Ιστορίας στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών Θάνος Βερέμης,ο καθηγητής Οικονομικής και Κοινωνικής Ιστορίας στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών Κώστας Κωστήςκαι ο δημοσιογράφος Γιάννης Πρετεντέρης. Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό και τον συγγραφέα.

Στο Στρασβούργο

Λέγεται ότι ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας έχει προγραμματίσει μεταξύ 10 και 13 Σεπτεμβρίου να πάει στο Στρασβούργο προκειμένου να μιλήσει στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου. Τώρα θα αναρωτηθείτε, προγραμματίζουν τόσο μακροπρόθεσμα οι συριζαίοι; Κι εγώ θα πω ότι είναι ρητορική η ερώτηση. Πρώτον, γιατί από 7 μέχρι 9 Σεπτεμβρίου είναι το τριήμερο της ΔΕΘ. Και δεύτερον, επειδή αν τελικά έχουμε εκλογές τον Σεπτέμβριο, πάω στοίχημα πως η ΔΕΘ θα γίνει κανονικότατα αλλά το ταξιδάκι στην πρωτεύουσα της Αλσατίας θα αναβληθεί χωρίς δεύτερη σκέψη.

ΠΟΕΔΗΝ Vs Πολάκη

Προβλέπω νέο γύρο στην κόντρα ΠΟΕΔΗΝ και Παύλου Πολάκη. Το προβλέπω γιατί έπεσαν στα χέρια μου οι νέες καταγγελίες τους εις βάρος του αναφορικά με το νοσοκομείο Ζακύνθου. Οι συνδικαλιστές των εργαζομένων υποστηρίζουν πως η διοίκηση, κατά παραγγελία της κυβέρνησης, υπέβαλε σειρά μηνύσεων εις βάρος της ΠΟΕΔΗΝ, γιατρών, φορέων και νοσηλευτικού προσωπικού. Οι εργαζόμενοι, μάλιστα, επικαλούνται ομολογία του διευθυντή Νοσηλευτικής Υπηρεσίας του νοσοκομείου στη γενική συνέλευσή τους ότι δεχόταν πιέσεις για εννιά μήνες από τη διοίκηση για τιμωρητική μετακίνηση της εν λόγω προϊσταμένης, επειδή όπως παραδέχθηκε στοχοποιήθηκε από τον Πολάκη. Μπα; Κάνει ο Πολάκης τέτοια; Κι εγώ τον είχα για τον κατεξοχήν θεσμικό υπουργό της κυβερνήσεως.

«Δεν θα υπάρξει νικητής»

Η Ντόρα Μπακογιάννη μίλησε χθες στο Πανεπιστήμιο Κοτς της Κωνσταντινούπολης στο πλαίσιο ημερίδας με θέμα «Ειρήνη και σταθερότητα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή». Ανάμεσα στα άλλα, η πρώην υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στο κρίσιμο ζήτημα των ημερών, ήτοι τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Αυτό που επισήμανε στο ακροατήριό της ήταν πως «σε περίπτωση θερμού επεισοδίου δεν θα υπάρξει νικητής» ενώ συμπλήρωσε ότι «δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε ξεπερασμένες ιδέες, όπως ο εθνικισμός, να διαμορφώσουν το κοινό μας μέλλον. Για εμάς ο ειλικρινής διάλογος με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο είναι ο μόνος τρόπος για να χτίσουμε ένα κοινό και ειρηνικό μέλλον».

Τους προειδοποιούσαν για διαδηλώσεις που δεν έγιναν

Περνάω τώρα σε ένα άλλο Κοινοβούλιο, το Ευρωκοινοβούλιο. Το περιστατικό που θα σας διηγηθώ συνέβη προχθές στα μέλη μιας ελληνικής δημοσιογραφικής αποστολής. Εκ μέρους της ευρωπαϊκής αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ οι συνάδελφοι – που βρίσκονται εκεί με αφορμή τις ομιλίες Γιούνκερ και Εμανουέλ Μακρόν ενώπιον του Σώματος των ευρωβουλευτών – έλαβαν οδηγίες εν όψει της παρουσίας του γάλλου προέδρου. Τι οδηγίες; Τους προειδοποίησαν να βρίσκονται νωρίς χθες το πρωί έξω από την αίθουσα της Ολομέλειας γιατί μπορεί να γίνει χαμός από διαδηλωτές εντός κι εκτός Ευρωκοινοβουλίου. Περιττό να σας πω ότι οι πράκτορές μου μου επισήμαναν πως τίποτα δεν έγινε ούτε έξω ούτε μέσα. Το μόνο άξιο αναφοράς ήταν ότι ο Μακρόν καταχειροκροτήθηκε, μου προσέθεσαν, από όλους εκτός από τους ευρωβουλευτές της Αριστεράς και της Ακρας Δεξιάς. Οπότε τη λες και λίγο – για να χρησιμοποιήσω την αγαπημένη συριζαϊκή έκφραση – fake news την προειδοποίηση των ευρωσυριζαίων.

Συσκέψεις για τον νόμο Σκουρλέτη

Ανθρωπός μου που είναι σε θέση να γνωρίζει ακόμα και πότε πετάει κουνούπι στα κεντροαριστερά γραφεία με ενημέρωσε για μια συνάντηση που έγινε τη Δευτέρα το βράδυ. Στενοί συνεργάτες της Φώφης Γεννηματά τα είπαν με βουλευτές της ΔΗΣΥ που ασχολούνται με τα αυτοδιοικητικά και δημάρχους εν όψει της εκδήλωσης της ΚΕΔΕ αύριο. Κάποιοι από αυτούς που κάθισαν γύρω από το τραπέζι ήταν οι Εύη Χριστοφιλοπούλου, Βασίλης Κεγκέρογλου, Γιώργος Καμίνης και Μανώλης Οθωνας. Στην ημερήσια διάταξη ήταν προφανώς η πρότασή τους για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και πώς θα απαντήσουν στον νόμο Σκουρλέτη. Επιπλέον, χθες το μεσημέρι έγινε και Συντονιστικό της ΔΗΣΥ στη Βουλή με παρόμοια ατζέντα. Πάντως, σε λεπτομερή απάντηση δεν έχουν καταλήξει, γιατί ακόμη δεν έχουν τον νόμο στα χέρια τους.