«Ενας Ελληνας πιλότος στο πάνθεον των Ηρώων. Επεσε υπέρ πίστεως και Πατρίδος μαχόμενος για την προάσπιση της Εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής μας ακεραιότητας. Η Πατρίδα θρηνούσα υποκλίνεται. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του και σε όλα τα στελέχη της ΠΑ». Αυτό είναι το επίμαχο τιτίβισμα με το οποίο ο Πάνος Καμμένος, υπουργός Εθνικής Αμυνας, ανακοίνωσε τον θάνατο του πιλότου του Μιράζ 2000 Γιώργου Μπαλταδώρου. Για την ιστορία να σας ενημερώσω πως άνθρωπός μου που ήταν στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Αμυνας εκείνη την ώρα είδε την έκπληξη των αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων όταν έμαθαν από τους δημοσιογράφους για το υπουργικό tweet. Κατά τα λοιπά, το καμμενικό τιτίβισμα μέσα σε τρεις μόνο ώρες είχε 363 σχόλια. Η συντριπτική πλειονότητα των οποίων ήταν κάτι παραπάνω από αρνητικά. Σας παραθέτω μερικά για να πάρετε μια ιδέα: «Από πότε ανακοινώνεται ένα τραγικό γεγονός μέσω twitter κι όχι μέσω επίσημης ανακοίνωσης του ΓΕΑ, του ΓΕΕΘΑ ή του ΥΠΕΘΑ; Δεν ντρέπεσαι καθόλου που καπηλεύεσαι ένα τραγικό γεγονός; Τουλάχιστον ειδοποιήσατε πρώτα τους δικούς του ή θα τους ενημερώσεις μέσω twitter κι αυτούς;». «Καλά ακόμα δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση για το αν είναι νεκρός ο πιλότος. και κανείς tweet. δεν σέβεσαι την οικογένεια του;». «Αφού οι πολιτικοί είστε δοσίλογοι (δικά σου λόγια) και δεν μπορείτε να υπερασπιστείτε τα δικαιώματα της πατρίδας ως οφείλετε σκοτώνονται άδικα παιδιά εν καιρό ειρήνης! Παραιτήσου καρεκλοκένταυρε μόνο για εθνικιστικές κορώνες είσαι». Να υποσημειώσω ότι επέλεξα μια σειρά από κόσμια σχόλια. Γιατί υπάρχουν δεκάδες άλλα στο ύφος που ο ίδιος ο Καμμένος καθιέρωσε στον δημόσιο βίο.

Υπερκομματικός

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένους κεντροαριστερούς πράκτορές μου, στο προχθεσινό Πολιτικό Συμβούλιο του Κινήματος ο Γιώργος Παπανδρέου ενημέρωσε τους υπόλοιπους πέντε γύρω από το τραπέζι των συσκέψεων ότι υπάρχει πιθανότητα να επισκεφθεί την Τουρκία ως πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, με αφορμή ένα συνέδριο. Οπως καταλαβαίνετε λόγω της έντασης που επικρατεί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις (και του γεγονότος ότι ο Γιώργος Παπανδρέου πλέον από πρώην πρωθυπουργός γίνεται τομεάρχης Εξωτερικών του Κινήματος Αλλαγής –αλλά ποιος είμαι εγώ για να κρίνω το πώς χτίζει την αυτοεκτίμησή του ο καθένας;), τους εξήγησε ότι αν τελικά πάει, σκέφτεται να ενημερώσει και την κυβέρνηση. Μάλιστα. Εχω την εξής απορία: Θα ενημερώσει τον αρμόδιο υπουργό Νίκο Κοτζιά ή θα κλείσει κανένα ραντεβού στο Μαξίμου, να έχει κι ο Τσίπρας να λέει για ανοίγματα στην Κεντροαριστερά;

4.000… ψήφοι

Τελικά, εκεί στην Πειραιώς το διασκεδάζουν πολύ με το νέο κόμμα της Κατερίνας Παπακώστα. Επαναλαμβάνομαι, το ξέρω, αλλά πρέπει να σας πω ότι πληροφορήθηκα πως στον χθεσινό πρωινό καφέ του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης πριν ξεκινήσουν τη συζήτηση περί των σοβαρών θεμάτων, στοιχημάτιζαν πως θα κάνει κι ο Ευάγγελος Αντώναρος κόμμα και θα ενώσει τις δυνάμεις του με τον παπακώστειο φορέα. Πάνω, λοιπόν, στην πλάκα ρωτάει κάποιος –δεν θα σας πω ποιος –«πόσους ψήφους είχε πάρει ο Αντώναρος στη Β’ Αθηνών όταν είχε βάλει υποψηφιότητα το 2012;». Κι ο αντιπρόεδρος Aδωνις Γεωργιάδης έσπευσε να γκουγκλάρει και να του λύσει την απορία, 4.000 ψήφους, λέει. Επειδή εμένα μου αρέσει να είμαστε ακριβείς, να σας επισημάνω ότι είχε λάβει 4.465 ψήφους. Γραν σουξέ, δεν το συζητώ.

Μαριλίζα μαινόμενη

Με τον ΣΥΡΙΖΑ συμπλέει αλλά δεν προβλέπεται άμεσα αξιοποίησή της σε κρατική θέση. Μιλάω για τη Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, άλλοτε συνοδοιπόρο του Γιώργου Παπανδρέου όταν εκείνος ήταν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Πρέπει δε, να γνωρίζετε ότι και η ίδια διαψεύδει ότι θα τεθεί επικεφαλής του ΕΦΚΑ. «Φτάνει πια με την παραπληροφόρηση, τη μικρότητα, την εντεταλμένη στοχοποίηση και τον εκχυδαϊσμό του διαδικτυακού λόγου!» έγραψε στη σελίδα της στο Facebook. Είχε προηγηθεί το τιτίβισμα του Βασίλη Κεγκέρογλου «μετά την τοποθέτηση του κ. Κουβέλη ως υφυπουργού Καμμένου, μαθαίνω ότι αποκαθίσταται και η Μαριλίζα στη θέση διοικητή του ΕΦΚΑ. Ηταν δίκαιο, γίνεται πράξη!». Κουράγιο Μαριλίζα, κι ο Φώτης περίμενε χρόνια στα σκαλοπάτια του Μαξίμου.

…το γιαπί, η σκαλωσιά και η Βουλή

Ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης φόρεσε χθες το κράνος του κι ανέβηκε στην οροφή του Κοινοβουλίου, που έχει μετατραπεί σε εργοτάξιο για να ενημερωθεί, λέει, για τις επεμβάσεις βελτίωσης της αίθουσας της Ολομέλειας. Μαζί του ανέβηκε κι ο γενικός γραμματέας της Βουλής Κώστας Αθανασίου. Επί τη ευκαιρία να σας θυμίσω ότι ο προϋπολογισμός των εργασιών συντήρησης και αποκατάστασης της εν λόγω γυάλινης οροφής, που σε κάθε νεροποντή έβαζε νερά, φθάνει τα 1.355.427 ευρώ.

Οπως μου επισημάνθηκε, εξαιτίας των εργασιών η Ολομέλεια δεν θα χρησιμοποιείται μέχρι και την Πρωτομαγιά, ενώ οι εργασίες θα συνεχιστούν κατά τη διάρκεια των θερινών τμημάτων, από 1ης Ιουλίου έως 18 Σεπτεμβρίου. Πάντως, πριν σχολιάσετε το ποσό που θα δώσει το Κοινοβούλιο να λάβετε υπόψη ότι η γυάλινη οροφή κατασκευάστηκε το 1934, όταν τα Ανάκτορα μετατράπηκαν σε Κοινοβούλιο.

Κι έκτοτε έχουν γίνει σε αυτήν μόνο μερεμέτια. Αρα, η συντήρηση είναι μάλλον επιβεβλημένη.

Αλληλοφαγώματα

Πώς να εκλάβω την ερώτηση 28 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή για την προστασία του ακατάσχετου τραπεζικού λογαριασμού; Θα την εκλάβω ως εσωκομματικό χτύπημα κατά του Ευκλείδη Τσακαλώτου. Μαθαίνω δε, ότι έπονται κι άλλα τέτοια χτυπήματα κατά υπουργών, όπως ο Σταύρος Κοντονής, ο Δημήτρης Βίτσας και άλλοι.

Αντίο στον Καπετάν Ερμή

Στην κηδεία του Καπετάν Ερμή ήταν χθες σχεδόν το όλον ΠΑΣΟΚ. Το λέω γιατί παραβρέθηκε η Φώφη Γεννηματά, ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο νέος γραμματέας Μανώλης Χριστοδουλάκης, ο Παύλος Χρηστίδης, ο Βασίλης Κεγκέρογλου, ο Κώστας Λαλιώτης, ο Κώστας Γείτονας και ο Απόστολος Κακλαμάνης.