Επειδή πολλά λέγονται και γράφονται για επικείμενη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τη Φώφη Γεννηματά, με αφορμή αυτή την περιλάλητη συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση, ρώτησα και έμαθα τι ακριβώς συμβαίνει. Οπως με διαβεβαίωσε καλά ενημερωμένη πηγή μου στο Μέγαρο Μαξίμου, δεν υπάρχει κάτι νεότερο από την απαντητική επιστολή του Πρωθυπουργού στην πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής. Μου ξεκαθάρισε, μάλιστα, ότι δεν προβλέπεται άμεσα καμία συνάντησή τους.

Το συριζαϊκό φλερτ

Μιας και αναφέρθηκα στις –λέμε τώρα –σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με την Κεντροαριστερά, να σας πω ότι από το πρωθυπουργικό περιβάλλον μου επισήμαναν ότι το Κίνημα Αλλαγής θα πρέπει να αποφασίσει με ποιον θα συζητήσει το επόμενο διάστημα και προς ποια κατεύθυνση θέλει να κινηθεί. Για να καταλάβετε δε, σε πόσο πολύφερνη νύφη έχει εξελιχθεί ο νέος φορέας, κυβερνητικά στελέχη διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους ότι υπάρχουν δυνάμεις εντός του Κινήματος Αλλαγής που δεν συμφωνούν με το πρόσφατο άρθρο του Αντώνη Σαμαρά. Και οι οποίες, λένε οι συριζαίοι, δεν απορρίπτουν ανοίγματα και την έναρξη διαλόγου επί πολιτικών θέσεων, αλλά και των αναγκαίων συνταγματικών αλλαγών. Μάλιστα. Εγώ τι να πω; Θα τσιτάρω Λουίτζι Πιραντέλο, έτσι είναι αν έτσι νομίζετε.

«Εγώ στου τελευταίου»

Επειδή είπα πιο πάνω Κίνημα Αλλαγής, μην ξεχάσω να σας ενημερώσω για το χθεσινό Πολιτικό Συμβούλιο που συνεδρίασε στη Χαριλάου Τρικούπη. Πράκτοράς μου εκεί μου είπε πως τελευταίος –αλλά όχι καταϊδρωμένος –εμφανίστηκε στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ ο Νίκος Ανδρουλάκης. Ο ευρωβουλευτής, που λέτε, είχε ένα σύντομο τετ α τετ με τη Φώφη Γεννηματά, αλλά δυστυχώς ο ωτακουστής μου δεν μπόρεσε να διακρίνει τι έλεγαν. Και μετά ξεκίνησε η εθιμοτυπική φωτογράφιση των έξι γύρω από το τραπέζι των συσκέψεων. Εκείνη την ώρα, λοιπόν, συνειδητοποίησαν πως κάθονται όλοι πάντα στις ίδιες θέσεις. Και ο Ανδρουλάκης είπε «εγώ στου τελευταίου». Θα μπορούσε κανείς να το εκλάβει και ως παράπονο. Αν δεν το πάρει ως μπηχτή για τους πράσινους συντρόφους του.

Η δεύτερη θητεία

Στην γκλίτσα του τσοπάνη ξυέται συνεχώς ο Ευάγγελος Αντώναρος. Γιατί με έπιασε το φολκλόρ μου; Επειδή είδα ότι –αν και σχετικά προσφάτως διαγραφείς από τη ΝΔ –συνέστησε χθες στην ηγεσία της να ψηφίσει εκ νέου τον Προκόπη Παυλόπουλο για δεύτερη θητεία στην Προεδρία. Μάλιστα, ο Αντώναρος –που θέλω να υποσημειώσω εδώ ότι δεν μιλά και συχνά με τον Κώστα Καραμανλή, παρά τα όσα προσπαθεί να πλασάρει με τους χρησμούς του στα σόσιαλ μίντια –ανήρτησε και μια φωτογραφία από τα παλιά, που απεικονίζει τον ίδιο με τον Παυλόπουλο στα κοινοβουλευτικά έδρανα. Πώς εξηγούνται όλα αυτά; Σύμφωνα με γαλάζια πηγή μου ο Αντώναρος συνομιλεί τακτικά με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος, όπως λένε οι κακές νεοδημοκρατικές γλώσσες, θέλει να καλλιεργείται από τώρα το σενάριο της δεύτερης θητείας. Κάτι μου λέει ότι οσονούπω θα βγει κι ο Νικήτας Κακλαμάνης να στηρίξει δεύτερη παυλοπουλική θητεία. Κι όχι μόνο.

Κουζέλης υπέρ Δημάκη

Ως πρόεδρος του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Γεράσιμος Κουζέλης υπερασπίστηκε με δήλωσή του τον βαρυποινίτη Βασίλη Δημάκη, που κάνει απεργία πείνας και δίψας προκειμένου να του επιτρέψουν να παρακολουθεί μαθήματα στο Πολιτικό της Νομικής με «βραχιολάκι». Σύμφωνα με τον Κουζέλη «το δικαίωμα στην εκπαίδευση είναι βασικό ανθρώπινο δικαίωμα το οποίο ουδείς πρέπει να στερείται, παραμένει δε δικαίωμα και για όσους έχουν καταδικαστεί σε φυλάκιση». Το υπουργείο Δικαιοσύνης σε προχθεσινή ανακοίνωση ανέφερε ότι ο Δημάκης είχε αποφυλακιστεί παλαιότερα «με υφ’ όρον απόλυση την οποία και παραβίασε, (…) τελώντας νέο κακούργημα, έλαβε κατά το παρελθόν τακτική άδεια, την οποία επίσης παραβίασε».

Ενα Ν.Ε.Ο. κόμμα έρχεται

Ε, ναι λοιπόν. Η πολιτική ζωή του τόπου αρχίζει να αποκτά ενδιαφέρον. Το συμπεραίνω γιατί η μεγάλη μορφή του δεξιού κινήματος Κατερίνα Παπακώστα υπονόησε χθες στο Τwitter πως ετοιμάζεται να ιδρύσει κόμμα. Για την ακρίβεια, ανέβασε μια φωτογραφία της ιδίας – κλασικό αυτό πρέπει να γνωρίζετε, ό,τι κι αν τιτιβίζει συνοδεύεται από κάποιο φωτογραφικό ενσταντανέ της – να εκκλησιάζεται με λεζάντα «Ανάσταση στη Μακεδονία. Από εδώ ξεκινά το Ν.Ε.Ο.».

Να σας θυμίσω ότι πλέον είναι ανεξάρτητη βουλευτής μιας και τον Οκτώβριο που μας πέρασε τη διέγραψαν από τη ΝΔ με αφορμή μια επίθεση στον αντιπρόεδρο Αδωνι Γεωργιάδη και αιτία τις συχνές διαφοροποιήσεις της από την κομματική γραμμή.

Το μόνο που έχω να σχολιάσω είναι πως αν κάνει κόμμα και η Παπακώστα είμαι βέβαιος ότι θα έχω πάντα δουλίτσα.

Α! Και πρέπει να σας πληροφορήσω ότι στην Πειραιώς το διασκέδασαν πολύ με την είδηση. Δεν θα πω πόσο πολύ, γιατί μέχρι κι η δική μου κακία έχει τα όριά της.

Οι ενστάσεις

Παρότι ο άσος στο μανίκι της Φώφης Γεννηματά που ακούει στο όνομα του 27χρονου γραμματέα Μανώλη Χριστοδουλάκη ήταν μια λύση που άρεσε, στην αρχή τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος Αλλαγής διατύπωσαν τις δικές τους ενστάσεις. Ενας, πρότεινε εκ νέου τον Μιχάλη Κατρίνη, ενώ άλλος αναρωτήθηκε γιατί τελικά δεν επελέγη ο Μανώλης Οθωνας. Πάντως, λίγες μόνο κουβέντες του νεαρού Χριστοδουλάκη – που περίπου εκλήθη σε ακρόαση – έπεισαν και τους πιο δύσπιστους.

Ο Γιάνης αρχίζει τουρνέ

Ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης ξεκινά σήμερα πανελλαδική τουρνέ από τη Λέσβο όπου θα βρίσκεται για 2 μέρες. Πάω στοίχημα πως ήδη βουλιάζει το νησί από τους γκρούπις του.