Η Προεδρία της Δημοκρατίας ενημέρωσε το πανελλήνιο με ανακοίνωση. Ο Προκόπης Παυλόπουλος θα βρεθεί Μεγάλη Παρασκευή και Μεγάλο Σάββατο στην Καλαμάτα. Από το Μαξίμου, πάλι, τηρούσαν ημέρες τώρα σιγήν ιχθύος σχετικά με το πού θα κάνει Πάσχα ο Αλέξης Τσίπρας. Σύμφωνα με άνθρωπό μου, προ αρκετών ημερών υπήρχε μια σκέψη να ταξιδέψει για Αλβανία. Ξέρετε, να κάνει κι ένα τουρ στα μειονοτικά χωριά κ.τ.λ. Αλλά αυτό το σχέδιο εγκαταλείφθηκε. Δεν ξέρω αν έχει σχέση με τα μέχρι τώρα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης Κοτζιά στα Τίρανα.

Τέλος πάντων, επιστρέφω στο τσιπρικό Πάσχα, οι πληροφορίες για το οποίο μέχρι και χθες το μεσημέρι φυλάσσονταν ως επτασφράγιστο μυστικό. Επίσημη ανακοίνωση δεν εξεδόθη, ούτε μιλούσε για αυτό το επιτελείο του, πράκτορές μου ωστόσο εντόπισαν τον Πρωθυπουργό το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης στη Ρόδο, όπου έφθασε μαζί με την Μπέττυ Μπαζιάνα, τα δύο παιδιά τους κι ένα φιλικό ζευγάρι, με την πτήση 202 της Olympic Αirways. Εμαθα λοιπόν ότι ο Πρωθυπουργός θα κάνει Πάσχα στην Τήλο, μαζί με τον Θανάση Καρτερό, διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου Τύπου. Ο Τσίπρας θα παραμείνει εκεί έως και τη Δευτέρα του Πάσχα και αναμένεται να επιστρέψει στις 10 Απριλίου. Ακούω δε πως θα αποφύγει τις πολλές επαφές – τύπου συναντήσεις με τοπικούς φορείς –, αφού, όπως λένε, θέλει να ξεκουραστεί. Ενδέχεται πάντως να επισκεφθεί τη Νίσυρο, ενώ θα επιστρέψει σύντομα στην Περιφέρεια Νότιου Αιγαίου. Στις 16 και 17 του μήνα, για το επόμενο περιφερειακό αναπτυξιακό συνέδριο, που θα γίνει στη Ρόδο.

Οι διακοπές των αρχηγών

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από την άλλη, έφυγε από χθες το απόγευμα – με το πλοίο της γραμμής, όπως μου επισημάνθηκε – για Τήνο. Εκεί θα περάσει τις γιορτές σε στενό οικογενειακό κύκλο. Η Φώφη Γεννηματά θα γιορτάσει επίσης οικογενειακά. Στην Αθήνα όμως. Χωρίς να αποκλείεται μια σύντομη απόδραση σε κοντινό, λέει, προορισμό. Ο Σταύρος Θεοδωράκης, πάλι, θα τηρήσει το προσωπικό του έθιμο και βρίσκεται ήδη στη λεβεντογέννα Κρήτη.

Οπως κάθε χρόνο, θα ακολουθήσει την περιφορά του Επιταφίου στο χωριό του, τον Δραπανιά Χανίων – εδώ ανοίγω μια παρένθεση να σας αναφέρω ότι παραδόξως ο Επιτάφιος στον Δραπανιά είναι το μόνο φόντο στο οποίο δεν υπάρχει ούτε ένα πλάνο τού κατά τα άλλα τηλεοπτικότατου Θεοδωράκη.

Ο Πάνος Καμμένος θα βρίσκεται κλασικά στην Ικαρία, ενώ ο Δημήτρης Κουτσούμπας στον Δομοκό. Παρεμπιπτόντως έμαθα ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν θα πάει στην Πρέβεζα φέτος. Θα πάει στο Λεωνίδιο, όπου, θέλω να ξέρετε, μάλλον θα είναι και ο Νίκος Φίλης.

Πρόσωπο-έκπληξη

Περίεργα πράγματα συμβαίνουν εκεί στην Κεντροαριστερά. Το σημειώνω επειδή, ενώ ο Μανώλης Οθωνας θεωρούνταν ο επικρατέστερος για γραμματέας του Κινήματος Αλλαγής, ένα πουλάκι από το στενό περιβάλλον της Φώφης Γεννηματά κελάηδησε χθες ότι ακόμα και αυτό το σενάριο αλλάζει. Θα είναι, λέει το πουλάκι, σίγουρα κάποιο πρόσωπο της εμπιστοσύνης της, αλλά όχι ο διευθυντής του Πολιτικού της Γραφείου, ο οποίος από τη στιγμή που άρχισε να ακούγεται το όνομά του δεν πέταξε τη σκούφια του από τη χαρά του. Αυτό που βαραίνει περισσότερο όμως, έχω να σας πω, είναι πως η πρόεδρος έχει αποφασίσει να επιλέξει κάποιον που να σηματοδοτεί την ανανέωση και του οποίου το όνομα δεν έχει γραφτεί μέχρι σήμερα. Εγώ, πάντως, για το μόνο που βάζω το χέρι μου στη φωτιά είναι πως η Φώφη θα εκπλήξει πολλούς.

Πασχαλινή ραστώνη

Γενικώς, το πολιτικό σύστημα βρισκόταν εδώ και ημέρες σε ρυθμούς πασχαλινής ραστώνης. Το λέω τώρα, όμως, γιατί μου μεταφέρθηκε πως στον χθεσινό πρωινό καφέ στην Πειραιώς κανείς από όσους κάθισαν γύρω από το τραπέζι των συσκέψεων δεν φορούσε γραβάτα. Για την ακρίβεια, το σκηνικό μού περιγράφηκε ως κάτι παραπάνω από casual Friday ενδυματολογικά – ξέρετε, αυτό το αγγλοσαξονικό έθιμο που στις μεγάλες εταιρείες την Παρασκευή, τελευταία ημέρα της εβδομάδας γαρ, τα στελέχη εμφανίζονται ντυμένα σπορτίβ. Παρ’ όλα αυτά, η σύσκεψη κράτησε ώρα. Στη Χαριλάου Τρικούπη, ωστόσο, ήδη από τη Μεγάλη Τετάρτη είχαν αρχίσει να μπαίνουν λουκέτα στα γραφεία.

Ευχές σε επανάληψη

Λαμβάνω, που λέτε, ένα μέιλ χθες με τίτλο «Ευχές ΚΕΔΕ για Καλό Πάσχα». Ανοίγω, και την κάρτα με τα πολύχρωμα αβγά υπογράφει «ο πρόεδρος Γ. Πατούλης και τα μέλη του ΔΣ του Ομίλου Ενεργών Πολιτών Αθήνα, Πρωτεύουσα Ξανά». Επειτα από λίγο λαμβάνω δεύτερο μέιλ, με τίτλο «Ευχές ΚΕΔΕ για Καλό Πάσχα – Ορθή Επανάληψη». Την ευχετήρια κάρτα, που ευτυχώς είναι διαφορετική, υπογράφει ο «Γιώργος Πατούλης, δήμαρχος Αμαρουσίου, πρόεδρος ΚΕΔΕ». Μεταξύ μας, δεν περίμενα το εν λόγω lapsus για να καταλάβω πόσο ποθεί τη δημαρχία της Αθήνας ο σύζυγος της κυρίας Πατούλη.

«Πάνταγίνονταν κατασχέσεις». Τρύφων

Αλεξιάδηςχθες στην TV

– Αντε καλέ, τώρα δεν γίνονται. Αφού το είπε ο συριζαίος βουλευτής Γάκης. Απλά γίνονται «αφαιρέσεις χρημάτων» από τους λογαριασμούς.