Σύμφωνα με άνθρωπό μου στο Μαξίμου το κλίμα εντός του πρωθυπουργικού μεγάρου δεν είναι ομαδικό αυτή την περίοδο. Οπως μου επεσήμανε εδώ και καιρό βρίσκεται σε εξέλιξη ένα παιχνίδι εξουσίας –ή για να είμαι ακριβέστερος μια μάχη επιρροής –ανάμεσα σε δύο από τους στενότερους συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα. Για –τι άλλο; –το ποιος θα επηρεάζει περισσότερο τον Πρωθυπουργό. Αναφέρομαι στο μπρα ντε φερ μεταξύ του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου και του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππά. Παρά, μάλιστα, τις προσπάθειες που έγιναν για να πέσουν οι τόνοι, η διαπροσωπική σχέση των δύο, μαθαίνω, είναι κακή. Αν θέλετε, πάντως, να καταλάβετε ποιος μοιάζει να κερδίζει προς το παρόν, θα σας απαντήσω με μια επισήμανση με σημειολογικές προεκτάσεις. Ο Παππάς έχει ένα μικρό γραφείο στον πρώτο όροφο στο Μέγαρο Μαξίμου, εν αντιθέσει με τον υπουργό Επικρατείας που διαθέτει ένα αρκετά ευρύχωρο γραφείο. Αφήστε που κάποιοι γνώστες των συριζαϊκών πραγμάτων χαρακτηρίζουν τον Παππά «άλλοτε άλτερ έγκο του Τσίπρα» και επιμένουν ότι δεν έχει την πρόσβαση που είχε παλαιότερα. Κι αυτό εξαιτίας του Τζανακόπουλου, που έχει πλέον αναδειχθεί σε κεντρικό πρόσωπο του πρωθυπουργικού επιτελείου. Τόσο κεντρικό που άπαντες περνούν από αυτόν πριν δουν τον Τσίπρα. Μην ξεχάσω να σας πω ότι ο Τζανακόπουλος περιγράφεται ως θιασώτης της φιλογερμανικής προσέγγισης, ο δε Παππάς ως της αγγλοσαξονικής γραμμής.

Του έφαγε τη θέση

Την προηγούμενη εβδομάδα σας έγραφα για τον Πάνο Καμμένο που θα έκανε γκεστ εμφάνιση στη Βουλή τη Μεγάλη Δευτέρα. Ε, λοιπόν, ο Ανεξάρτητος Ελληνας όχι απλώς πήγε στο Κοινοβούλιο όπου είχαν σχεδόν μήνες να τον δουν, αλλά πήρε και φόρα. Τι εννοώ; Οχι μόνο πήγε στην Επιτροπή Εξοπλισμών και Αμυνας, όπως ήταν προγραμματισμένο, αλλά ενεφανίσθη και στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων προκειμένου να ενημερώσει τα μέλη της για τη στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας – Ιορδανίας. Βέβαια, στην τελευταία Επιτροπή ήταν να δώσει το «παρών» ο αναπληρωτής του, ο Φώτης Κουβέλης. Κοινώς, ο Πάνος του πήρε τη θέση. Πώς το έλεγε ο Κουβέλης σε εκείνη την πρώτη του συνέντευξη; «Δεν είμαι υπουργός του κυρίου Καμμένου, αναφέρομαι στον Πρωθυπουργό»; Κι εγώ είμαι ψηλός και ξανθός Φώτη.

Η κίνηση Κουβέλη

Θυμάστε την Ενωτική Κίνηση Ευρωπαϊκής Αριστεράς που ίδρυσε ο Φώτης Κουβέλης; Εγώ τη θυμήθηκα γιατί όχι μόνο δεν σταμάτησε να λειτουργεί μετά την υπουργοποίηση Κουβέλη, αλλά προ ημερών έγινε και σύσκεψη στελεχών της από όλη την Αττική σε κεντρικό ξενοδοχείο και μίλησε ο ιδρυτής της για την πορεία της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ. Φαντάζομαι ότι υπάρχει λόγος που πέρασε τελείως απαρατήρητη η είδηση.

Εξω από το κάδρο

Την Παρασκευή στην ορκωμοσία των νεοσυλλέκτων στο στρατόπεδο «Σχη(ΠΖ) Γεωργούλα» στη Ν. Ιωνία Βόλου, η παρουσία χρυσαυγίτη βουλευτή έγινε η αιτία να αποχωρήσει ο βουλευτής Μαγνησίας του ΚΚΕ Κώστας Στεργίου. Η τοπική Μαγνησίας του ΚΚΕ μάλιστε έβγαλε και ανακοίνωση: «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ φέρει τεράστιες ευθύνες γιατί περιφέρει στα στρατόπεδα τα υπόδικα στελέχη της ΧΑ. Θέλει να νομιμοποιήσει στη συνείδηση του λαού, αλλά και του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, τη ναζιστική – εγκληματική δράση των απογόνων του Χίτλερ και των Ταγμάτων Ασφαλείας». Τουλάχιστον οι ορθόδοξοι αριστεροί δεν μπαίνουν σε κοινό κάδρο με τους χρυσαυγίτες.

Ραντεβού για Πάσχα στην Ικαρία

Μιας και αναφέρθηκα στον Πάνο Καμμένο, πέρασε και από τα δημοσιογραφικά να ευχηθεί χρόνια πολλά και έπεσε πάνω στο Νίκο Ξυδάκη, που πήγε στην αίθουσα για τον ίδιο λόγο. Οταν, λοιπόν, ρωτήθηκε για τις σχέσεις του με τον ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε «εμείς με τον Ξυδάκη είμαστε τόσο αγαπημένοι που δώσαμε και ραντεβού στην Ικαρία για το Πάσχα». Εγώ προσωπικά δεν το αμφισβητώ καθόλου αυτό.

Οι ειδήσεις κι ο δείκτης PMI

Ξέρετε τι είναι ο δείκτης PMI; Ούτε εγώ ήξερα μέχρι χθες. Είναι ο δείκτης μεταποίησης, ο οποίος πήγε πολύ καλά τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο – παρότι είχε μικρή πτώση, διατηρήθηκε σε υψηλά επίπεδα. Βέβαια, δεν ίσχυσε το ίδιο για τον δείκτη απασχόλησης – σύμφωνα πάντα με το ΙΟΒΕ. Τα γράφω όλα αυτά γιατί το πολυχρονεμένο υπουργείο Οικoνομικών χθες έβγαλε μια διθυραμβική ανακοίνωση για τον δείκτη PMI. Τύπου είναι ένδειξη της πολυμέτωπης προόδου που καταγράφεται στην ελληνική οικονομία. Να υποσημειώσω εδώ, κανείς δεν θυμάται ποτέ το υπουργείο να έχει εκδώσει ανακοίνωση για τον δείκτη PMI. Τόση πρεμούρα πια για «καλές ειδήσεις»; Μήπως επειδή είναι είδος υπό εξαφάνιση;

Δυο πρώην κομμουνιστές στο Ποτάμι

Πράκτοράς μου στη Σεβαστουπόλεως με ενημέρωσε για τα τελετουργικά της υποδοχής του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά στην ποταμική έδρα. Οπως μου μεταφέρθηκε, στην είσοδο είχαν βγάλει νηστίσιμα κουλουράκια για τους δημοσιογράφους ενώ πάνω στο γραφείο του Σταύρου Θεοδωράκη, όπου έγινε και η συνάντηση, φρούτα, γιατί είναι και της υγιεινής διατροφής. Και συγκεκριμένα μήλα, φράουλες και πορτοκάλια. Επί της υποδοχής ήταν ο Δημήτρης Τσιόδρας, ο οποίος πρέπει να ξέρετε πως διατηρεί χρόνια τώρα σχέσεις με τον Κοτζιά μιας και ήταν μαζί στο ΚΚΕ. Ο υπουργός ήταν Εγγλέζος στο ραντεβού του και μόλις είδε τον παλιό του σύντροφο, αφού αγκαλιάστηκαν και φιλήθηκαν, του είπε «ποιος το περίμενε ότι θα βρισκόμασταν σε ένα τέτοιο μέρος εμείς οι δυο;». Μα γιατί; Το ΚΚΕ είναι σαν την ΚΝΕ, σε πάει παντού.