Οταν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ξεκίνησε την ομιλία του στον Πειραιά χθες γύρω στις 19:35 έξω επικρατούσε ακόμη ένταση (διαβάστε περισσότερα στις σελ. 24-25 της «Ομάδας») και ο ίδιος φαινόταν σαν αποπροσανατολισμένος από την αλλαγή χώρου και τη φλεγόμενη ατμόσφαιρα. Η εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ Πειραιά θα γινόταν στον πολυχώρο Κρεμλίνο, τελευταία στιγμή ωστόσο για κατανοητούς λόγους μεταφέρθηκε στο ξενοδοχείο Theoxenia, που πάντως γέμισε. Πηγή μου διέκρινε τους συριζαίους βουλευτές της πόλης Θοδωρή Δρίτσα, Εύη Καρακώστα και Γεωργία Γενιά, αλλά και τη νεοφερμένη Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου, με κόκκινο σακάκι η τελευταία. Από αυτά που είπε ο Ευκλείδης, η πηγή μου συγκράτησε τα εξής: Καταρχάς το κλίμα απολογισμού για την κυβερνώσα δράση σαν να μύρισε εκλογές. Την ατάκα του πως “είναι στη μοίρα μου να μην πάω τελικά ποτέ στο Κρεμλίνο”. Και το καρφί “η λογική πως οι κακοί θα πάνε φυλακή οδηγεί τον κόσμο στη Χρυσή Αυγή”. Το τελευταίο ο υπουργός Οικονομικών το είπε για τη Novartis – με τον προεδρεύοντα της Προανακριτικής Επιτροπής Θοδωρή Δρίτσα να προσπαθεί να τον ερμηνεύσει.

Ο Τζιτζικώστας και

τα «πυροτεχνήματα»

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Απόστολος Τζιτζικώστας έχει καλά λόγια να πει για κυβερνητικές πρωτοβουλίες και γι’ αυτό δεν με εξέπληξε η υποδοχή που επεφύλαξε χθες στον Αλέξη Τσίπρα για την αναπτυξιακή περιφερειακή συνδιάσκεψη στη Θεσσαλονίκη. Δεν στοιχηματίζω ότι οι φιλοφρονήσεις που αντάλλαξαν ο Πρωθυπουργός και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας καταγράφονται με την ίδια κατανόηση και στην Πειραιώς, αλλά δεν έχω αμφιβολία ότι ο Τζιτζικώστας εκεί απευθυνόταν όταν ανέφερε ότι «στην αρχή κάποιοι είχαν χαρακτηρίσει τα περιφερειακά αναπτυξιακά συνέδρια “πυροτεχνήματα”, αλλά εμείς εδώ καταλάβαμε ότι είναι κάτι πολύ ουσιαστικό». Μέσα σε αυτό το κλίμα το άνοιγμα που έκανε από το ίδιο βήμα ο Τσίπρας προς τους αυτοδιοικητικούς, ανεξαρτήτως κομματικής απόχρωσης (ακόμη και τους «νεοδημοκράτες», όπως είπε), μάλλον θα έχει συνέχεια.

Δρομολόγια

Οπως πληροφορούμαι τις τελευταίες ημέρες στη Χαριλάου Τρικούπη τούς έχουν φάει τα δρομολόγια. Τι εννοώ; Με όλη αυτή τη συζήτηση περί συνταγματικής αναθεώρησης και την ανοιχτή διαφοροποίηση του Βαγγέλη Βενιζέλου από την κομματική γραμμή επικρατεί μεγάλη ανησυχία. Εξού και στελέχη ανεβοκατεβαίνουν μεταξύ πρώτου, δεύτερου και έκτου ορόφου. Οι περισσότεροι μάλιστα χρησιμοποιούν τις σκάλες και όχι το ασανσέρ – λογικό, οποιαδήποτε άσκηση είναι χαλαρωτική. Για όσους αγνοούν την πασοκική χωροταξία σπεύδω να διευκρινίσω πως στον πρώτο όροφο βρίσκονται τα γραφεία του Μανώλη Οθωνα, διευθυντή του γραφείου της Φώφης Γεννηματά και του Παύλου Χρηστίδη, εκπροσώπου Τύπου του κόμματος. Στον δεύτερο εκείνο του Χρήστου Πρωτόπαπα και στον έκτο φυσικά αυτό της προέδρου. Πάντως, κεντροαριστερή πηγή μου επιμένει ότι στην παρούσα φάση τούς προβληματίζει περισσότερο η στάση που θα κρατήσει ο Ανδρέας Λοβέρδος παρά αυτή του Βενιζέλου. Γιατί; Μα, επειδή, ο Βαγγέλης δεν μπαίνει σε καλούπια γενικώς.

Το βραδινό τηλεφώνημα

Εγώ ωστόσο θέλω να ενημερώσω όσους μοιράζονται τον ίδιο προβληματισμό με τα πράσινα στελέχη πως έμαθα ότι προχθές το βράδυ υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία της Γεννηματά με τον Λοβέρδο. Η πρωτοβουλία ανήκε στην πρόεδρο και άνθρωπος που είναι σε θέση να γνωρίζει τι ειπώθηκε με διαβεβαιώνει πως αρκετά από τα ανοιχτά μεταξύ τους θέματα λύθηκαν. Ιδωμεν.

Δεν βγαίνουν οι θέσεις

Μένω στον ευρύτερο χώρο της προοδευτικής παράταξης και συγκεκριμένα στο Κίνημα Αλλαγής. Σύμφωνα με πληροφοριοδότες μου παρατηρείται μια δυστοκία ως προς τη συγκρότηση της Κεντρικής Επιτροπής. Οι αιτίες, όπως μου μεταφέρθηκε, βρίσκονται στα στρατόπεδα της Γεννηματά και του Ανδρουλάκη. Αναμενόμενο, έχω να επισημάνω. Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρέπει άλλωστε να τηρήσει πολλές και εύθραυστες εσωκομματικές ισορροπίες. Το αντίπαλον δέος Νίκος Ανδρουλάκης, από την άλλη, δικαιούται 41 θέσεις στο συγκεκριμένο όργανο και όπως φαντάζεστε έχει πολύ περισσότερους δικούς του να ικανοποιήσει. Αυτά τραβάς άμα έχεις μηχανισμό. Οι άλλοι που ψάχνουν να συμπληρώσουν τις θέσεις που τους αναλογούν μάλλον βρίσκονται σε καλύτερη μοίρα.

Εχετε επιστολή από τον δήμαρχο

«Μετά τα όσα συζητήσαμε στην προ ενός έτους μεταξύ μας συνάντηση, σας επισημαίνω ότι δυστυχώς η κατάσταση συνεχώς επιδεινώνεται. Διαπιστώνω ότι το υπουργείο Υγείας στερείται κάθε σχεδίου για την αντιμετώπιση της κατάστασης, ενώ η πολιτική ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας δείχνει εντελώς απρόθυμη να ασκήσει τα καθήκοντά της». Το απόσπασμα είναι από την επιστολή που έστειλε χθες στον Αλέξη Τσίπρα ο Γιώργος Καμίνης. Ο δήμαρχος και 18 Αθηναίοι που συνυπογράφουν ζητούν, ανάμεσα σε άλλα, η διάθεση υποκατάστατων να γίνεται στα νοσοκομεία και να θεσμοθετηθούν κλειστοί χώροι χρήσης ναρκωτικών ουσιών κάτω από ιατρική επιτήρηση. Πέρα από τις μπηχτές στον Τόσκα – που είναι γνωστές οι σχέσεις του με τον δήμαρχο –, πρέπει να σας πω ότι η χρήση ναρκωτικών υπό ιατρική επιτήρηση είναι μια καμπάνια που έχει ξεκινήσει από παλιά ο Καμίνης.

Διαφήμιση στο ψευδοκράτος

«You can see Northern Cyprus’s flag from Space». Ελληνιστί, μπορείς να δεις τη σημαία της Βόρειας Κύπρου από το Διάστημα. Με αυτό το σλόγκαν λοιπόν, ο βρετανικός ιντερνετικός ταξιδιωτικός οδηγός «Traveler» – όπως διάβασα στην κυπριακή εφημερίδα «Πολίτης» – διαφημίζει τα Κατεχόμενα ως έναν από τους πιο ελκυστικούς τουριστικούς προορισμούς. Οπως μου είπαν πρόκειται για μια τεράστια σημαία του ψευδοκράτους που χαράχθηκε στις πλαγιές του Πενταδακτύλου και φωταγωγείται με λαμπιόνια κάθε βράδυ. Και σαν να μην έφθανε αυτό, μαζί με τη σημαία έχει χαραχθεί και το σύνθημα του Κεμάλ Ατατούρκ «Τι ευτυχία να λες είμαι Τούρκος», το οποίο καλύπτει περίπου 50 στρέμματα μιας πλαγιάς – για να καταλάβετε και να έχετε μια τάξη μεγέθους είναι σαν να λέμε πως καλύπτει τέσσερα γήπεδα ποδοσφαίρου. Πάντως οι πηγές μου στην Κύπρο λένε ότι έρχονται διαβήματα από τις κυπριακές Αρχές. Λογικό μου ακούγεται.