Τελικά, εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ τείνω να πιστέψω πως έχουν ως χόμπι τη σκανδαλολογία. Εντάξει, αντιλαμβάνομαι πως προφανώς πιστεύουν ότι με αυτό τον τρόπο θα πλήξουν τους πολιτικούς τους αντιπάλους και θα κερδίσουν χρόνο παραμονής στην εξουσία, αλλά η σπουδή με την οποία επιδίδονται στο χόμπι τους με υπερβαίνει. Το λέω γιατί μαθαίνω πως το επόμενο επεισόδιο στο –μάλλον βαρετό πλέον –σίριαλ θα είναι τα δάνεια των κομμάτων. Στο Μαξίμου, βλέποντας ότι η υπόθεση Novartis δεν αποδίδει τους προσδοκώμενους καρπούς –συν ότι προκαλεί και γκρίνια στο εσωκομματικό πεδίο μιας και άλλες διαβεβαιώσεις είχαν δώσει στους βουλευτές για την ύπαρξη στοιχείων και άλλα γίνονται στην πράξη –αποφάσισαν πολύ πρόσφατα να παίξουν το χαρτί του δανεισμού των κομμάτων.

Οι πληροφοριοδότες μου υποστηρίζουν ότι κατά τη συνήθη πρακτική, στην αρχή θα υπάρξουν κάποια δημοσιεύματα –πληροφορούμαι ότι η αρχή θα γίνει από την Κυριακή των Βαΐων με κείμενα που θα φιλοξενηθούν σε φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ –και μετά «έκπληκτοι» βουλευτές της πλειοψηφίας και υπουργοί θα αρχίσουν να τροφοδοτούν το θέμα με δηλώσεις περί «παλαιού» και «νέου» πολιτικού συστήματος , περί «διεφθαρμένων» και «εντίμων» πολιτικών κ.τ.λ., κ.τ.λ. Αφήστε που μπορεί να καταλήξουμε και σε καμιά προανακριτική. Μπίζνες, ας γιούζουαλ, δηλαδή. Υπενθυμίζω, πάντως, ότι παλιότερα (επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ πάντα) είχε υπάρξει και σχετική εξεταστική επιτροπή που ερεύνησε δάνεια κομμάτων και ΜΜΕ, η οποία –τι πρωτότυπο; –δεν κατέληξε πουθενά. Αρα, υποθέτω πως τώρα στο Μαξίμου φρονούν ότι έτσι θα βγάλουν την άνοιξη και από τον Ιούνιο –που αρχίζουν και τα μπάνια του λαού –βλέπουμε.

Αυτή η απόφαση πότε θα βγει;
Σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη. Για να μιλήσει στο 11ο Περιφερειακό Συνέδριο περί του νέου παραγωγικού και αναπτυξιακού μοντέλου για την Κεντρική Μακεδονία. Αυτές τις ημέρες να σας θυμίσω ότι περιμένουμε και την απόφαση του αθλητικού δικαστηρίου για το περιλάλητο ντέρμπι ΠΑΟΚ – ΑΕΚ στην Τούμπα, που είδαμε τον ένοπλο Ιβάν Σαββίδη στο γρασίδι. Τα αναφέρω όλα αυτά για να σας επισημάνω πως πηγές μου στον χώρο του αθλητισμού μου έλεγαν χθες ότι θα εκπλαγούν αν βγει σήμερα η απόφαση. Κι εγώ, μεταξύ μας.
Από το θέατρο στα τσίπουρα

Ερχομαι τώρα στη Βουλή, που από χθες, αν θυμάστε, σας έχω ενημερώσει πως επικρατεί πολιτισμικός οργασμός. Μιλάω για τη θεατρική παράσταση που σας έγραψα. Ε, λοιπόν, ανέβηκε στην Αίθουσα της Γερουσίας με πρωτοβουλία του Συλλόγου των Υπαλλήλων της Βουλής. Ανάμεσα στους θεατές, άνθρωπός μου εντόπισε τον Πρόεδρο του Σώματος Νίκο Βούτση, τους αντιπροέδρους Γιώργο Βαρεμένο, Τασία Χριστοδουλοπούλου και Σπύρο Λυκούδη, τον Νίκο Ξυδάκη, τη Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου, τον Κώστα Τασούλα, τον Θοδωρή Δρίτσα και τον Γιώργο Μαυρωτά. Κατά τα λοιπά, το Ιδρυμα της Βουλής διοργανώνει το Σάββατο bazaar βιβλίων – εκδόσεών του στον εκθεσιακό του χώρο στο νούμερο 11 της Βασιλίσσης Σοφίας. Οι διοργανωτές, έμαθα, εκτός από την έκπτωση 50% που θα κάνουν, θα κερνάνε και τσίπουρα. Κουλτούρα μετά αποσταγμάτων σα να λέμε.

Βλέποντας Βαγγέλη στην TV

Πράκτοράς μου στη Χαριλάου Τρικούπη έσπευσε να μου μεταφέρει πως χθες, την ώρα που έδινε συνέντευξη ο Βαγγέλης Βενιζέλος στον Σκάι, όλες οι τηλεοράσεις στον 1ο και τον 2ο όροφο του κτιρίου ήταν συντονισμένες στο κανάλι του Φαλήρου. Δεν δυσκολεύομαι να το πιστέψω. Ούτε αυτό ούτε το γεγονός πως οι σύντροφοι του Βενιζέλου δεν περίμεναν την – πώς να το πω;– κλιμάκωση εκ μέρους του.

Γαλάζιες δηλώσεις σε νέο φόντο

Δεν ξέρω αν είδατε τη χθεσινή on camera δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη για τους συμβασιούχους και τα αδέσποτα. Εγώ, πάντως, έχω να σας γνωστοποιήσω ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μπαίνει σε νέα επικοινωνιακή εποχή. Σύμφωνα με όσα έμαθα, το παλιό, το παραδοσιακό το φόντο με τον πυρσό – που υπήρχε πίσω από κάθε στέλεχος όταν έκανε δηλώσεις on camera – μας τελείωσε. Στην Πειραιώς αλλάζουν αισθητικά και οπτικά και περνάνε στην εποχή του green screen. Ετσι, όποτε μιλάει κάποιος – από τον αρχηγό μέχρι τον οποιονδήποτε κομματικό – από πίσω θα τρέχουν στοιχεία, θα παίζει βίντεο και πάει λέγοντας. Προχώ, ομολογώ. Και οι γαλάζιοι πράκτορές μου επιμένουν ότι τους κόστισε μόλις 68 ευρώ.

Τα γεωστρατηγικά έγιναν μόδα

Αυτή την περίοδο ακούω πως γίνονται πολλά συνέδρια με γεωστρατηγική ατζέντα. Τι εννοώ; Υποθέτω πως λόγω των ελληνοτουρκικών ζητημάτων αλλά και εκείνων που αφορούν την κυπριακή ΑΟΖ και τα γεωτρύπανα έχει αυξηθεί το ενδιαφέρον για ζητήματα γεωστρατηγικής. Το Σάββατο, ας πούμε, που μας πέρασε διοργανώθηκε ένα τέτοιο στο Ηράκλειο Κρήτης από την Αρχιεπισκοπή και την Περιφέρεια. Αύριο διοργανώνεται στη Λέσχη Αξιωματικών στην Αθήνα το πέμπτο συνέδριο «Ελληνικής Υψηλής Εθνικής Στρατηγικής». Και το Σάββατο διοργανώνει ένα και ο Δήμος Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης. Σε όλα αυτά, πληροφορούμαι, προσκαλούν και τον Γιάννη Μανιάτη για να τους μιλήσει για τα ενεργειακά. Οπότε φαντάζομαι ότι στο βάθος του μυαλού των περισσοτέρων υπάρχει και το θέμα της ΑΟΖ. Λογικό, είναι πολλά τα λεφτά, Αρη, που λέγανε και στον παλιό ελληνικό κινηματογράφο.