Παρά την άσχημη εβδομάδα που πέρασαν οι κεντροαριστεροί, πρέπει να σας πω ότι η αισιοδοξία για το ιδρυτικό Συνέδριο, που ξεκίνησε από χθες, διατηρήθηκε. Το λέω γιατί ενημερώθηκα για κάποιες λεπτομέρειες που αν τις δείτε από σημειολογική σκοπιά έχουν τη σημασία τους. Πρώτον, το βήμα από το οποίο απευθύνονται όλοι στο σώμα των συνέδρων έχει στηθεί στο γήπεδο του μπάσκετ κι όχι στην πατροπαράδοτη αίθουσα Μελίνα Μερκούρη, που είναι και πιο μικρή. Για να το πω με άλλα λόγια, περίμεναν πριν καν αρχίσουν αρκετό κόσμο. Αφήστε που από νωρίς χθες το πρωί είχε στηθεί ένα τεράστιο κόκκινο μπάνερ έξω από το ΣΕΦ, που έγραφε με γράμματα σε βαθύ πράσινο «1ο Ιδρυτικό Συνέδριο, Κίνημα Αλλαγής, 16-17-18 Μαρτίου».
Ενας πρόεδρος κι ένας αντιπρόεδρος
Κι αν έχετε την παραμικρή αμφιβολία πως το ηθικό είναι ακμαίο, να σας παραθέσω και το διαδικτυακό σχόλιο του βουλευτή της ΔΗΣΥ Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου που αναφερόμενος στην εκπροσώπηση της ΝΔ από τον ίδιο της τον αρχηγό και της κυβέρνησης από τον αντιπρόεδρο Δραγασάκη, έγραψε: «Αφού και οι δυο θέλουν «κοινό μέτωπο» γιατί οι πολίτες να μην ψηφίσουν απευθείας εμάς! Σκεφτείτε λίγα χρόνια πριν ποιους μας έστελναν για να χαιρετίσουν στην έναρξη των Συνεδρίων μας!Αν το πιστέψουμε και δεν βάζουμε τρικλοποδιές μεταξύ μας θα τα καταφέρουμε.Τώρα είναι η ώρα της Δημοκρατικής Παράταξης». Δεν διαφωνώ επί της αρχής, αλλά μεταξύ μας μπορώ να φανταστώ γιατί σε συνθήκες ακραίας πόλωσης κάποιος θα ψήφιζε ένα από τα δύο μεγάλα κόμματα.
Ο Στάνισεφ και ο Παπαδημούλης
Τελικά, ο Βούλγαρος Σεργκέι Στάνισεφ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, δεν παραβρέθηκε χθες στο ΣΕΦ, έστειλε απλά βιντεομήνυμα. Δεν είχε τίποτα με τους έλληνες συντρόφους, το πρόβλημα ήταν πως έπρεπε να δώσει το «παρών» στην πρώτη προγραμματισμένη συνεδρίαση της βουλγαρικής προεδρίας στις Βρυξέλλες. Πάντως, θέλω να μοιραστώ μαζί σας πως οι πράκτορές μου στην καρδιά της Ενωσης έχουν να λένε πως ο Δημήτρης Παπαδημούλης έχει πλευρίσει κανονικότατα τον Στάνισεφ. Τι να κάνει κι αυτός; Προσπαθεί να πείσει τους πάντες πως είναι κεντροαριστερός.
Σ/Κ στους νεολαίους

Τελικά, αυτό το Σαββατοκύριακο υπάρχει οργασμός κομματικών διεργασιών. Εκτός από το Συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής και την συριζαϊκή διημερίδα που έχει χαρακτηριστεί ως αντισυγκέντρωση σε αυτό, έχουμε και Εθνική Συνδιάσκεψη της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ στο εκθεσιακό κέντρο Περιστερίου. Οπως ενημερώθηκα αρμοδίως, ανάμεσα στους νεολαίους θα βρεθεί κι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος θα ανέβει και στο πόντιουμ της συνδιάσκεψής τους αύριο.

Πιάνει θέση από τώρα
Εκεί που διάβαζα διάφορα στο facebook χθες, έπεσα πάνω στο ποστ του Γιώργου Χριστοφορίδη, ειδικού συμβούλου του υπουργού Νίκου Παππά, ο οποίος ανακοίνωσε μέσω σόσιαλ μίντια την παραίτησή του. Επί λέξει έγραψε «σε 18 μήνες ακριβώς έχουμε εκλογές! Σήμερα υπέβαλα την παραίτησή μου από τη θέση του ειδικού σύμβουλου του Υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης. Νίκο Παππά, πάμε γερά». Καλά, όχι ότι χρειαζόταν να μας διευκρινίσει ότι παραιτείται γιατί πήρε το OK να πολιτευθεί. Εξάλλου, όπως μου έχουν μεταφέρει οι συριζαϊκές πηγές μου, ο εν λόγω δεν είναι απλά στενός συνεργάτης του Παππά, είναι άνθρωπός του.

Οι 53 ξαναχτυπούν

«Eίναι πικρό, αλλά τις χθεσινές σκηνές στο κέντρο της Αθήνας τις έχουμε ξαναδεί ή μάλλον τις βλέπαμε διαρκώς, σε όλη την περίοδο της διακυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου». Αυτή είναι η εισαγωγική πρόταση του νέου κειμένου που ανάρτησε στο commonality.gr η ομάδα των 53 – ή αν προτιμάτε η εσωκομματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ. Για να μη σας κουράζω με τα διάφορα πολιτικά μελό που γράφουν, το όλο κείμενο είναι μια ξεκάθαρη μπηχτή για τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη σύντροφο Νίκο Τόσκα. Και καταλήγει με ένα υστερόγραφο που αν ήμουν κυβέρνηση θα το εξελάμβανα και ως ελαφρώς απειλητικό: «Και θέλουμε να πιστεύουμε ότι αυτές οι απαράδεκτες εικόνες δεν θα επαναληφθούν στην αυριανή κινητοποίηση των εκπαιδευτικών». Λέω ελαφρώς, γιατί – μεταξύ μας – η μέχρι τώρα εμπειρία έχει δείξει ότι στην περίπτωσή τους έχει εφαρμογή η γνωστή παροιμία για τον σκύλο που γαβγίζει. Βέβαια, το κείμενο θα μπορούσε να πάρει και βραβείο τρολαρίσματος. Γιατί ζητά «να υπάρξουν οι πρωτοβουλίες που θα εξασφαλίζουν την απόλυτη προστασία της κατοικίας των αδύναμων οφειλετών». Δηλαδή, δεν τις έχει πάρει αυτές τις πρωτοβουλίες ο αρχηγός τους Ευκλείδης Τσακαλώτος, όπως συχνά πυκνά διατυμπανίζει;

«Η κυβέρνηση έχει διαγράψει τον κύκλο της και όποιος της δώσει χείρα βοηθείας θα διαπράξει ένα ιστορικό λάθος».

Τάδε έφη Γιώργος Καμίνης.

– Τα λέει για να τα ακούσει κάποιος εκεί στο Κίνημα Αλλαγής;