Για τη Δευτέρα ορίστηκε, τελικά, το Πολιτικό Συμβούλιο του Κινήματος Αλλαγής –το οποίο, όπως σας έχω ήδη ενημερώσει, αναμένεται να είναι καθοριστικό για την παράταξη. Εδώ ανοίγω μια παρένθεση για να σας πω ότι ορισμένοι στον χώρο το αποκαλούν και Αρειο Πάγο.

Τέλος πάντων, στην επερχόμενη συνεδρίαση πρώτα απ’ όλα θα οριστικοποιήσουν τις τελευταίες οργανωτικές λεπτομέρειες για το ιδρυτικό Συνέδριο. Δεύτερον, καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα λήξει μια για πάντα το γνωστό πρόβλημα με τη σύνθεση των οργάνων που θα προκύψουν. Τρίτον, όπως με ενημερώνουν κεντροαριστερές πηγές μου, φαίνεται πως θα πάρει τις τελικές αποφάσεις για το σήμα του νέου φορέα, το οποίο τόσο καιρό είναι στα σκαριά και ετοιμάζεται για την πρώτη, δειλή του εμφάνιση.

Και λέω δειλή, γιατί ο ήλιος ο πράσινος είναι πάντα παρών, βεβαίως βεβαίως, και θα βρίσκεται, μαζί με τα σήματα των υπόλοιπων σχηματισμών, στο επόμενο ψηφοδέλτιο. Αν, τονίζω εκ νέου, όλα πάνε καλά και οι διαφορές ειδικά στο πρόβλημα με την κωδική ονομασία «Κεντρική Επιτροπή» επιλυθούν.

Ειρήσθω εν παρόδω, θέλω να ξέρετε πως δεν είναι λίγοι εκείνοι μέσα στο Κίνημα οι οποίοι πανηγυρίζουν που το χρώμα τους θα είναι πια το κόκκινο, όπως στα περισσότερα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα. Δεν χρειάζεται, υποθέτω, να επισημάνω ότι αυτοί που πανηγυρίζουν δεν είναι πασόκοι. Πάντως, όπως μαθαίνω, τουλάχιστον για την ώρα υπάρχει αισιοδοξία για όλες τις προσυνεδριακές διαδικασίες, με τους πληροφοριοδότες μου από τον χώρο να τονίζουν την αύξηση των νέων μελών του Κινήματος (από 96.000 εκ των 200.000 ψηφισάντων του Νοεμβρίου, που περιελάμβαναν και τους φίλους, ο αριθμός έφτασε στις 130.000). Και για όσους ενδιαφέρεστε, στο kinimaallagis.gr αναρτήθηκαν οι προτάσεις για το καταστατικό, τη διακήρυξη και τις προγραμματικές θέσεις που θα τεθούν προς ψήφιση. Αν δεν είστε μέλος, όμως, μην ψάχνετε μάταια. Η διαβούλευση είναι για τα μάτια τους μόνο.

Ο Τσίπρας γιορτάζει την Ημέρα της Γυναίκας

Με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας, γίνεται σήμερα στη Βουλή μια επετειακή κοινή συνεδρίαση της Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, για την επεξεργασία του σχεδίου νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης, «για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας και προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας». Ακούγεται μπίζνες ας γιούζουαλ, αλλά δεν θα είναι. Γιατί θα δώσει το «παρών» ο Αλέξης Τσίπρας για να τιμήσει όλες τις εορτάζουσες γυναίκες. Ασχολίαστο.

Ο φιλοσοφικός καφές

Σε ένα γωνιακό τραπεζάκι γνωστού πλην ήσυχου στεκιού κοντά στη Βουλή άνθρωπός μου είδε τον Στέλιο Ράμφο, την Αννα Διαμαντοπούλου και τον Γιώργο Φλωρίδη να πίνουν τον καφέ τους και να συζητούν. Ο αυτόπτης μάρτυρας, μάλιστα, αναρωτήθηκε «Τι να ετοιμάζουν άραγε Αννα, Φλωρίδης και Ράμφος;». Τι να πω; Μπορεί η συζήτηση των τριών να ήταν φιλοσοφικού περιεχομένου.

Το ΑΠΕ και η μπανάνα

Στο τηλεγράφημα του ΑΠΕ με την ανακοίνωση του ΥΠΕΘΑ και του ΓΕΑ για τις έκτακτες κρίσεις στην Αεροπορία, χθες το βράδυ, το σχόλιο που αναγραφόταν ήταν το εξής: «Ερποντας και γλύφοντας σαν εκκρεμές, δίνοντας γη και ύδωρ, ανεβαίνεις ψηλά όπως η μαϊμού και μένεις μετά με την μπανάνα…». Και μετά ακολουθούσαν η λίστα με τους προακτέους στον βαθμό του ταξίαρχου. Αργά χθες το βράδυ ο συντάκτης του τηλεγραφήματος φέρεται να απολύθηκε.

Η αρχηγική εμφάνιση του υφυπουργού

Επίδειξη έργου, ταχύτητας και πρωτοβουλιών φαίνεται πως κάνει ως συνέχεια της αρχηγικής εμφάνισής του στο υπουργείο Πολιτισμού ο νέος υφυπουργός Κώστας Στρατής. Χθες, τέσσερις μόλις ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, έσπευσε μετά της υπουργού Λυδίας Κονιόρδου να συναντηθεί με τους υπαλλήλους του υπουργείου σχετικά με τα ζητήματα που έχουν ανακύψει στο αμαρτωλό Ταμείο Αλληλοβοήθειας, που έχει υπό την εποπτεία του. Η δέσμευση ότι μέχρι το τέλος Μαρτίου θα παρουσιαστεί σχέδιο νομοθετικής ρύθμισης που θα αντιμετωπίζει συνολικά τα τρέχοντα ζητήματα λειτούργησε, ομολογώ, εκτονωτικά. Η δε κατάληψη του Ταμείου έληξε χθες το απόγευμα προκειμένου το ΔΣ και η διευθύντρια του φορέα να μπορέσουν να επιτελέσουν τα καθήκοντά τους και να αποκατασταθεί η εύρυθμη λειτουργία του βρεφονηπιακού σταθμού, που εντάσσεται σε αυτόν. Βεβαίως οι εντάσεις δεν έλειψαν στο προαύλιο του υπουργείου όταν οι συνδικαλιστές της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στο ΥΠΠΟ θέλησαν να δουν χωριστά την πολιτική ηγεσία, όπως και συνέβη τελικά. Ο «εμφύλιος» των συνδικαλιστών, ωστόσο, δεν φαίνεται να πτοεί τον αποφασισμένο εκ πρώτης όψεως υφυπουργό.

Διαρροές και γκρίνια

Οπως μου μετέφερε κοινοβουλευτική πηγή μου χθες συριζαίοι κυκλοφορούσαν στους διαδρόμους της Βουλής και γκρίνιαζαν. Αιτία; Οι διαρροές που έγιναν στα μίντια από την ενημέρωση που έκανε προχθές, κεκλεισμένων των θυρών, στους βουλευτές ο Νίκος Κοτζιάς. Για να καταλάβετε το ύφος, ο Κώστας Δουζίνας έλεγε και ξανάλεγε στους συναδέλφους του κοινοβουλευτικού ρεπορτάζ «εγώ είμαι αθώος κι αφελής». Και μετά επέπληττε τους δικούς του συναδέλφους, της αντιπολίτευσης, που έκαναν, λέει, τις διαρροές. Σε ένα στυλ πρέπει επιτέλους να σεβαστούν το απόρρητο των συνεδριάσεων. Κατά τα λοιπά, μου επισημάνθηκε ότι ο Κοτζιάς μετά το τέλος της περίφημης συνεδρίασης δεν βγήκε από την κεντρική είσοδο αλλά από την πλαϊνή για να μην πέσει πάνω στους δημοσιογράφους.