Θυμάστε που σας έγραφα χθες για τα διάφορα ζητήματα του Κινήματος Αλλαγής; Ε, λοιπόν, ακούω πως έχουν κι άλλα. Εξηγούμαι πάραυτα. Η επίσημη εκδοχή θέλει τους υποψήφιους συνέδρους να είναι γύρω στους 2.700. Κάποιοι, όμως, μπήκαν στη βάσανο μιας μικρής ΕΔΕ και διατείνονται ότι από αυτούς τους 2.700, για τους 367 δεν βρίσκουν κανένα άλλο στοιχείο πλην του ονοματεπώνυμού τους. Παρεμπιπτόντως, κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης έρευνας βρήκαν, λένε, κάποιες διπλές υποψηφιότητες. Δηλαδή, για να σας δώσω ένα παράδειγμα, υποψήφιος στον Μαραθώνα βρέθηκε και στη λίστα των υποψήφιων συνέδρων στη Μακρακώμη. Φαντάζομαι ότι όλα αυτά θα λυθούν πριν από την Κυριακή που θα στηθούν οι κάλπες. Να, όπως, λύθηκε –στο λεπτό σχεδόν –το πρόβλημα που προέκυψε με τη δημοσιοποίηση των προσωπικών στοιχείων των υποψήφιων συνέδρων στην ιστοσελίδα του Κινήματος Αλλαγής. Τα παράπονα που εισέπραξε η επιτροπή ήταν πολλά και αμέσως τα κατέβασε από το σάιτ. Και ξανανέβασε μόνο τα ονόματά τους. Βέβαια, τα λαθάκια, τύπου υποψήφιος στις Βρυξέλλες εμφανίζεται ως υποψήφιος στην Ελλάδα, δεν αποφεύχθηκαν. Ολα του Συνεδρίου δύσκολα, τελικά.

Ο πήχης της συμμετοχής

Κατά τα λοιπά, όπως ενημερώθηκα από κεντροαριστερό πληροφοριοδότη μου, υπάρχουν ορισμένοι που ρίχνουν ελαφρώς τον πήχη της συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη συνέδρων. Χθες, σας έγραφα ότι στα διάφορα επιτελεία θα είναι ικανοποιημένοι με 50.000 – 60.000, αλλά τελικά ο πήχης, λέει, είναι οι 35.000 που ψήφισαν στην εκλογή συνέδρων για το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ το 2015. Αυτό, φυσικά, δεν αναιρεί πως πολύ θα ικανοποιηθούν με τις 50.000.

Ο θεριακλής υπουργός κι ο δήμαρχος

Εχει γίνει χαμός στα σόσιαλ μίντια με το ποστ του δημάρχου Τρικκαίων Δημήτρη Παπαστεργίου για τον υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη, ο οποίος κάπνιζε χαλαρότατα σε κλειστό χώρο στο πρόσφατο τουρ που έκανε σε περιοχές που επλήγησαν από θεομηνίες στο Πήλιο, προκειμένου να εξαγγείλει «άμεσα μέτρα» για την αποκατάσταση των ζημιών. Ο Παπαστεργίου, λοιπόν, ανέβασε φωτογραφικό στιγμιότυπο που αποδεικνύει. Και το συνόδευσε με τη λεζάντα «όταν πραγματικά νιώθεις μαλάκας που προσπαθείς να εφαρμόσεις τον αντικαπνιστικό. Σε ένα παράλληλο σύμπαν, σε μία άλλη χώρα, όταν ένας υπουργός απροκάλυπτα παραβίαζε τον νόμο αλλά και τις εγκυκλίους άλλου συναδέλφου του, η παραίτηση θα ήταν μονόδρομος. Αλλά ξέχασα. Είμαστε στην Ελλάδα». Μεγάλες προσδοκίες έχει ο δήμαρχος. Εγώ, μεταξύ μας, απορώ που δεν έχει βγει ο υπουργός να του πει «είναι λογικό και δεν αλλάζει».

Πρόστιμο θα πληρώσει;

Εν τω μεταξύ ο Γιώργος Μαυρωτάς από Το Ποτάμι κατέθεσε ήδη χθες ερώτηση στον αρμόδιο υπουργό Ανδρέα Ξανθό για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου. Και μετά, ο ποταμικός βουλευτής αναρωτήθηκε αν θα βάλει «ο κ. Ξανθός το προβλεπόμενο πρόστιμο στον κ. Σπίρτζη». Εδώ γελάμε, θα σχολιάσω εγώ. Τον δήμαρχο πάντως στήριξε με ποστ, το οποίο κατέληγε «είναι ο Δήμαρχος που τα σπάει –που λένε και οι νεότεροι στα Τρίκαλα. Μαζί σου Δημήτρη (για άλλη μια φορά)!», και ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Για την Ημέρα της Γυναίκας

Πηγή μου στο Κοινοβούλιο με ενημέρωσε ότι οι διάδρομοι έχουν γεμίσει με αφίσες που γράφουν ότι «ο σύλλογος υπαλλήλων της Βουλής με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας διοργανώνει δράση συλλογής ειδών υγιεινής και ατομικής φροντίδας για τις έγκλειστες μικρομάνες και τις έγκλειστες ανήλικες του καταστήματος κράτησης γυναικών Ελεώνα Θηβών». Θα γίνει αύριο το πρωί. Εχω μεγάλη περιέργεια να δω τι θα συνεισφέρουν οι αντιπρόσωποι του έθνους.
Ενα νέο μοντέλο επικοινωνίας

Ενα νέο μοντέλο επικοινωνίας με τους πολίτες εγκαινίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τις τελευταίες περιοδείες που κάνει στην περιφέρεια. Δεν επιλέγει τις συγκεντρώσεις, είτε σε ανοιχτό είτε σε κλειστό χώρο, αλλά τον απευθείας διάλογο με φορείς, εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης και γενικά με αυτούς που αποκαλούν στο κόμμα «ανθρώπους της καθημερινότητας». Το εφάρμοσε και χθες το απόγευμα στη Ρόδο. Οπως έμαθα, δέχθηκε πολλές ερωτήσεις και απάντησε χωρίς χειρόγραφο σε όλες. Το εν λόγω μοντέλο, μου λένε, θα ακολουθήσει και στη συνέχεια αυτού του κύκλου περιοδειών. Δεν ξέρω αν θα επιμείνει σε αυτό κι όταν προκηρυχθούν – επισήμως – οι εκλογές. Αυτό που γνωρίζω είναι πως έχει πειστεί ότι οι μεγάλες συγκεντρώσεις, με τις πλαστικές σημαίες και τα συνθήματα, ανήκουν σε άλλους μακρινούς καιρούς. Συμφωνώ.

Μιλώντας για τα Δυτικά Βαλκάνια

Με Μακεδονικό και ελληνοαλβανικά σε – πώς να το πω; – πλήρη έξαρση, μια συζήτηση για τα Δυτικά Βαλκάνια δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη. Πόσω μάλλον όταν οργανώνεται από το γραφείο Αθηνών του Hanns Seidel, του γνωστού ιδρύματος του κόμματος των γερμανών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) – το οποίο, θέλω να ξέρετε, όπως μου έχουν πει άνθρωποι με γνώση των διπλωματικών ζητημάτων, έχει επιδείξει μεγάλη δραστηριότητα για την οικοδόμηση στενότερων ελληνογερμανικών σχέσεων. Η ημερίδα στην οποία αναφέρομαι, για την «Ασφάλεια και τη σταθερότητα στα Δυτικά Βαλκάνια», θα γίνει τη Δευτέρα 12 Μαρτίου στο Ινστιτούτο Γκαίτε, με κεντρικό ομιλητή τον Βαγγέλη Βενιζέλο. Οπως ενημερώθηκα, το «παρών» θα δώσει ο γαλάζιος τομεάρχης Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος, καθώς και αναλυτές και ακαδημαϊκοί, όπως οι Δημήτρης Καιρίδης, Μαριλένα Κοππά και Ντούσαν Ρέλιτς.