Ανταποκριτής μου στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών –από εκείνους που παρακολουθούν από προχθές ευλαβικά όλες τις συζητήσεις –μου επεσήμανε ότι δεν έχει ξαναδεί πιο απαισιόδοξο και πιο δηκτικό τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη. Α! Κι όπως μου τόνισε, επί λέξει, ο πρόεδρος ήταν έξαλλος. Για να καταλάβετε, όταν ρωτήθηκε για το κυβερνητικό αφήγημα της καθαρής εξόδου και τα περί λιτότητας που θα είναι παρελθόν από τον Αύγουστο, ο Σημίτης απάντησε πως αυτό «είναι παραμύθι». Και όταν μίλησε για την ανάγκη να υπάρξει ένα σχέδιο στη χώρα, σχολίασε «όχι σαν αυτό που επεξεργάζεται το κυβερνητικό επιτελείο στις τριήμερες εκδρομές του». Ενημέρωσε, δε, το ακροατήριο πως ένας από τους λόγους που προκαλούν αβεβαιότητα στους επενδυτές είναι το γεγονός πως οι μεθεπόμενες εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική.
Η ιστορία του Βίζερ
Ειρήσθω εν παρόδω, ο πράκτοράς μου στους Δελφούς μού μετέφερε πως ο πρώην πρόεδρος του EuroWorking Group Τόμας Βίζερ διηγήθηκε στο κοινό μια ιστορία. Στις αρχές, λέει, του 2015, πήγε να τον βρει ένας Ελληνας που είχε σχέση με την κυβέρνηση Τσίπρα –εκεί όσοι βρίσκονταν στην αίθουσα έβαλαν τα γέλια και ο Βίζερ διευκρίνισε, επίσης γελώντας, πως δεν ήταν ο Βαρουφάκης –και του είπε «γιατί να κάνουμε τις μεταρρυθμίσεις, αφού στο τέλος θα μας δώσετε τα λεφτά;». Τότε, συνέχισε ο αφηγητής, κατάλαβε πως το ελληνικό παίγνιο ήταν παράτολμο και πως έπρεπε να δει κάπως αλλιώς τα πράγματα.
Ο Μουζάλας έφυγε, τα προβλήματα όχι
Μιας και έφυγε ο Γιάννης Μουζάλας και ανέλαβε πια επισήμως ο Δημήτρης Βίτσας, δράττομαι της ευκαιρίας να σας γράψω για το Μεταναστευτικό που το έχουμε κάπως ξεχάσει. Ο Νίκος Ανδρουλάκης ως ευρωβουλευτής κατέθεσε τρία ερωτήματα –για το πρόγραμμα μετεγκατάστασης, τις επιστροφές βάσει του Δουβλίνου ΙΙΙ και τα κονδύλια που δίνονται στην Ελλάδα για το Προσφυγικό –στον αρμόδιο επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο. Ο τελευταίος, λοιπόν, τα πακετάρισε και του τα απάντησε όλα τις προάλλες. Ο Αβραμό παραδέχθηκε πως το πρόγραμμα μετεγκατάστασης τελείωσε τον Σεπτέμβριο του 2017. Αρα, οι 35.299 των οποίων οι αιτήσεις ασύλου εκκρεμούσαν στις 30 Νοεμβρίου της ίδιας χρονιάς απλώς εγκλωβίστηκαν στην Ελλάδα. Προσθέστε τους στους περίπου 11.000 που βρίσκονται στα νησιά και θα καταλάβετε το μέγεθος του προβλήματος. Κατά τα λοιπά, ο επίτροπος έβαλε λίγη πλάτη στην κυβέρνηση σε στυλ ότι τώρα που η αρμοδιότητα διαχείρισης κονδυλίων είναι στο υπουργείο Οικονομίας τα πράγματα πάνε καλύτερα. Εγώ θέλω απλά να υποσημειώσω πως αν ο Βίτσας πάει μια βόλτα στα νησιά για αυτοψία, δεν θα του χρειαστούν τα κιάλια που του δώρισαν στο προηγούμενο υπουργείο του για να δει τους πρόσφυγες.
Οι Ευρωπαίοι και η ελληνική απραξία

Παρεμπιπτόντως, πρέπει να σας πω ότι πηγή μου στις Βρυξέλλες μού ανέφερε ότι οι εταίροι στην παρούσα φάση έχουν άλλα ζητήματα που τους καίνε –βλέπε Brexit. Οπότε «ναι μεν ανησυχούν για το Προσφυγικό, αλλά στη λογική «ας το διαχειριστεί η κάθε χώρα μόνη της»». Εξού, και σύμφωνα με την εκτίμησή του, επειδή η επόμενη χρονιά είναι εκλογική για την Ενωση –και στις ανατολικές χώρες το προσφυγικό είναι θέμα non grata για την κοινή γνώμη -, η κυβερνητική απραξία ίσως στοιχίσει αρκετά στη χώρα μας.

Καβγάς Αντώναρου – Μάρκου

Ο Ευάγγελος Αντώναρος σχολίασε προ ημερών τη μεταγραφή της Κατερίνας Μάρκου στη ΝΔ στα σόσιαλ μίντια ως εξής: «Πωπω. Ανατριχίλα μ’ έπιασε. Τέτοια μεταγραφή θα τη ζήλευε κι η Μπαρτσελόνα». Η θιγόμενη θυμήθηκε να του απαντήσει χθες με ένα τιτίβισμα. «Ο κολοσσός της Πολιτικής κ. @EvangAntonaros του παχυλού μισθού στην ΕΤΕ βρίσκεται εκεί που του αρμόζει, στη Γ’ Εθνική, από όπου μπορεί να βλέπει τη ΝΔ στην Α’ Εθνική να παίρνει το πρωτάθλημα. Περαστικά». Μάλιστα. Τελικά, είχε δίκιο ο Ναπολέων Βοναπάρτης που έλεγε ότι στην πολιτική η βλακεία δεν είναι μειονέκτημα.

Κι άλλα ρουσφέτια Πολάκη;

Ελαβα μια καταγγελία της ΠΟΕΔΗΝ για τα «απίστευτα ρουσφέτια Πολάκη στο Νοσοκομείο Σαντορίνης μέσω της ΑΕΜΥ ΑΕ». Με αφορμή, φαντάζομαι, την τοποθέτηση ως αντιπροέδρου στο ίδιο νοσοκομείο ενός ιδιοκτήτη βουλκανιζατέρ. Γράφουν ανάμεσα στα άλλα περιστατικά οι συνδικαλιστές πως «στη θέση του κ. Βλασόπουλου ως Διοικητικό Διευθυντή η ΑΕΜΥ ΑΕ (Πολάκης) προσέλαβε ρουσφετολογικά υπάλληλο με προϋπηρεσία σε εργοστάσιο με λαμπτήρες. Και στη θέση του υποδιευθυντή Διοικητικής Υπηρεσίας προσέλαβε υπάλληλο με προϋπηρεσία στο λαδεμπόριο (υπάλληλος ελαιοτριβείου)». Εικάζω ότι και για αυτούς το ατράνταχτο επιχείρημα θα είναι πως είναι λαϊκά παιδιά.

«Οσον αφορά τον δήμαρχο, καλό θα είναι να κάνει τη δουλίτσα του και να μην προσπαθεί να συγκαλύψει τις ευθύνες του». Νίκος Τόσκας, απαντώντας σε όσα του καταλογίζει ο Γιώργος Καμίνης.

– Αφού έγινε αριστερός, έγινε κι αλλεργικός στην κριτική ο αναπληρωτής υπουργός;