Μία ήταν η τελετή χθες και με αυτήν θα ασχοληθώ. Η παράδοση στον Φώτη Κουβέλη. Οπως μου μετέφερε πληροφοριοδότης μου στο «Πεντάγωνο», η πρώτη επιθεώρηση του νέου «στρατάρχη» στα αγήματα των Ενόπλων Δυνάμεων κατά την υποδοχή του είχε συμπτώματα νεοσυλλέκτου. Εξηγώ πάραυτα. Οπως προβλέπει το πρωτόκολλο, ο Πάνος Καμμένος με τον Δημήτρη Βίτσα και τον νέο αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Αμυνας Φώτη Κουβέλη έπρεπε να περπατήσουν μαζί μπροστά από τα αγήματα. Μόνο που ο Κουβέλης σχεδόν σε όλη τη σύντομη διαδρομή ήταν ένα βήμα πίσω από τις παλιές καραβάνες Καμμένο και Βίτσα. Επίσης η πηγή μου παρατήρησε πως ίσως είχε σκηνογραφηθεί η εν λόγω τελετή παράδοσης – παραλαβής ως τελετή σύνθεσης. Μπροστά από τα αγήματα το χαλί ήταν κόκκινο. Ομως στη συνέχεια στα σκαλιά της εισόδου και στον δρόμο προς την πόρτα της αίθουσας για την τελετή το χρώμα του χαλιού που στρώθηκε ήταν μπλε. Το εξέλαβε, λοιπόν, ως ηθελημένη σημειολογική παρέμβαση· ξέρετε, κόκκινο για τον Φώτη τον αριστερό, μπλε για τον Πάνο τον δεξιό. Δεν χρειαζόταν, είμαστε όλοι σίγουροι ότι θα ταιριάξουν τέλεια οι δυο τους. Κατά τα λοιπά, να σας πω ότι ο Βίτσας έφυγε από το υπουργείο με συλλογή όπλων και πολεμικών αντικειμένων. Είθισται οι αρχηγοί και ο υπουργός να κάνουν κάποια αναμνηστικά σε όσους αποχωρούν από το «Πεντάγωνο». Αλλά εδώ δεν μιλάμε μόνο για πλακέτες. Τι πήρε μαζί του ο Βίτσας; Ο αρχηγός ΓΕΣ Αλκιβιάδης Στεφανής τού δώρισε ένα λάφυρο από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ένα γερμανικό υποπολυβόλο ΜP40. Ο Καμμένος τού πρόσφερε ένα G3A4 και ο αρχηγός ΓΕΝ Νικόλαος Τσούνης ένα ζευγάρι κιάλια.Με τόσα δώρα κι εγώ θα έλεγα να τον αγαπάτε τον Πάνο.

«Γελάει κι ο κάθε πικραμένος»

Κάνοντας την επισκόπηση του χθεσινού Τύπου, κόλλησα στο πρωτοσέλιδο της «Αυγής». Γιατί; Κάτω από τη φωτογραφία του συντρόφου Κουβέλη έγραφε –εν είδει ανάλυσης των τσιπρικών κινήτρων πίσω από την υπουργοποίησή του –«κίνηση διεύρυνσης προς την Κεντροαριστερά». Οπότε, όπως καταλαβαίνετε, μίλησα με τις ορίτζιναλ κεντροαριστερές πηγές μου στη Χαριλάου Τρικούπη. Πώς σχολιάζουν την εκτίμηση του κομματικού εντύπου του ΣΥΡΙΖΑ; Επί λέξει: «γελάει κι ο κάθε πικραμένος που πιστεύουν ότι έχει έστω και την παραμικρή επίδραση στο εγχείρημα της Κεντροαριστεράς ο Κουβέλης αυτή τη στιγμή».

Ούτε μία ανακοίνωση;

Παρεμπιπτόντως, μιας κι ανέφερα το ΠΑΣΟΚ, έκανα τον συνειρμό με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και το έτερο μέλος της, τη ΔΗΜΑΡ. Και θυμήθηκα πως όλα τα κόμματα βγάλανε μια ανακοίνωση για τον ανασχηματισμό εκτός από την Αγίου Κωνσταντίνου. Αξιολογήθηκε ως έλασσον πολιτικό ζήτημα;

Χαρούμενη υπουργός

Στα θετικά του ανασχηματισμού –προφανώς όχι για τη χώρα — θέλω να προσμετρήσετε και την ψυχική κατάσταση διαφόρων από τους εναπομείναντες υπουργούς. Τι εννοώ; Μου μεταφέρθηκε πως μετά την αποχώρηση της Ράνιας Αντωνοπούλου από το υπουργείο Εργασίας οι περισσότεροι από όσους συνεργάζονται με τη Θεανώ Φωτίου συμφωνούν στη διαπίστωση πως «η Θεανώ δεν ήταν ποτέ τόσο χαρούμενη». Οι σχέσεις των δύο γυναικών ήταν κοινό μυστικό πως δεν υπήρξαν ποτέ θερμές. Εγώ, πάντως, υποθέτω πως η Φωτίου θα έπλεε σε πελάγη ευτυχίας αν έφευγε και η Αχτσιόγλου.

Ο Πιτσιόρλας ελπίζει

«Στόχος της κυβέρνησης

είναι να αποφύγει πάση θυσία μετά τον Αύγουστο νέο πρόγραμμα». Τάδε έφη Στέργιος Πιτσιόρλας στην Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής. Μετά βέβαια συμπλήρωσε «τελειώνουμε, ελπίζω να τελειώσουμε το καλοκαίρι με τα προγράμματα διάσωσης και να σταθούμε μόνοι μας στα πόδια μας».

Δεν τον κόβω και πολύ σίγουρο για την περιλάλητη καθαρή έξοδο.

Φιμώνουν τα μίντια τον Μαριά

Ελαβα δελτίο Τύπου με μια βαρυσήμαντη καταγγελία. Παραθέτω αυτολεξεί την πρώτη παράγραφο: «Τη φίμωση του Κινήματός μας “ΕΛΛΑΔΑ – Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ” αλλά και του ίδιου του Νότη Μαριά από τα δημόσια και ιδιωτικά ΜΜΕ της Ελλάδας κατήγγειλε με παρέμβασή του ο Ελληνας Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, στις 28/2/2018, με αφορμή τη συζήτηση για τις επικείμενες Ευρωεκλογές». Ο ευρωβουλευτής, βασικά, ζήτησε από τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου ειδικά και το Σώμα γενικά να τον στηρίξουν προκειμένου να βρει ένα στασίδι στα ελληνικά μίντια. Γιατί, όπως είπε κι ο ίδιος, «διαφορετικά οι εκλογές του 2019 στην Ελλάδα θα αποτελέσουν μνημείο φίμωσης και αυθαιρεσίας και μεροληψίας». Free Marias, θα επισημάνω εγώ.

Η Μακρόνησος ξανά

Από ντεκόρ φωτογράφισης – με ποσέτ – για τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο η Μακρόνησος επανέρχεται στην ατζέντα, αυτή τη φορά όμως για την προοπτική ανακήρυξής της σε Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Η ερώτηση από τον τέως υπουργό Πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά και άλλους 60 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προς την υπουργό Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου και τον υπουργό Περιβάλλοντος – Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη αφορά τα μέτρα φύλαξης του νησιού «ώστε να πάψει να είναι ένας προνομιακός τόπος παράνομης δόμησης». Αφορμή είναι η διαπίστωση παραβάσεων (αυθαίρετα κτίσματα, στάνες, παραθαλάσσια οικήματα) τον περασμένο Ιούλιο από επιθεωρητές Δόμησης και Περιβάλλοντος. Και η ερώτηση αμείλικτη: «…Τα συναρμόδια υπουργεία έχουν προβεί στις κατά τον νόμο ενέργειες προκειμένου να αναζητηθούν και να αποδοθούν ενδεχόμενες ποινικές ή αστικές ευθύνες;».