Αιφνιδίασε αρκετούς, είναι η αλήθεια, ο Μάριος Σαλμάς με την αρχική του επιλογή όχι μόνον να μην υπογράψει την πρόταση της ΝΔ για την Προανακριτική, αλλά και να την απορρίψει στην ουσία της, λέγοντας ότι «δεν μπορεί και εμείς να κυνηγάμε πολιτικούς χωρίς στοιχεία». Λέω αρχικά, διότι ακολούθησε άλλη τοποθέτηση του πρώην υπουργού, η οποία και τελικά τον διέσωσε αφού πέρασε –πώς να το πω; –σύρριζα από τη διαγραφή. Οπως πληροφορήθηκα, πάντως, οι πιο καχύποπτοι άρχισαν να έχουν δεύτερες σκέψεις σχετικά με τους λόγους που οδήγησαν τον Σαλμά στο να συγκρουστεί με το κόμμα του, σε μια φάση που –όπως και να ‘χει –δεν είναι και η πιο ανέφελη για τον ίδιο. Τι εννοώ δεύτερες σκέψεις; Θυμήθηκαν τα καλά λόγια που είπε πολύ πρόσφατα ο Πάνος Καμμένος για εκείνον. Ο Ανεξάρτητος Ελληνας, ο οποίος μάλιστα ψήφισε κατά της παραπομπής του, δεν κρύβει τις καλές πολιτικές σχέσεις που έχει με τον βουλευτή της ΝΔ. Αυτό το γεγονός το συνδύασαν –οι ίδιοι καχύποπτοι πάντα –με την εκλογική λίστα της ΝΔ στην Αιτωλοακαρνανία. Εκεί, δηλαδή, όπου πολιτεύεται ήδη ο Κώστας Καραγκούνης (γνωστός και για τις εξαιρετικές σχέσεις που έχει με τον Αντώνη Σαμαρά) και πρόκειται να επιστρέψει ο Σπήλιος Λιβανός (φίλος από τα κολεγιακά χρόνια του Κυριάκου Μητσοτάκη). Οπότε, αναρωτιέμαι εγώ, μήπως η εκλογική μάχη υπό τη γαλάζια σημαία είναι αυτή τη φορά ιδιαίτερα δύσκολη για τον Σαλμά; Επί του παρόντος, το έσωσε με τη διευκρινιστική δήλωση. Φρονώ, ωστόσο, ότι μάλλον θα παραμείνει για αρκετό καιρό στο σκοπευτήριο της διοίκησης του κόμματος.

Ο Ξυδάκης, η Τήνος και ο Θεοδωράκης

Την Τρίτη τα ξημερώματα ψηφίστηκε στη Βουλή εκείνη η περιλάλητη τροπολογία για το Ιδρυμα Ευαγγελιστρίας Τήνου, που επανέρχεται στον έλεγχο του κράτους. Οι ανελίτες θέλω να σας θυμίσω ότι δεν την ψήφισαν –για ευνόητους λόγους –και πέρασε με τις ψήφους του Ποταμιού. Σύμφωνα με πληροφοριοδότη μου, η ιστορία έχει ενδιαφέρον παρασκήνιο. Οι συριζαίοι, λέει, προσπαθούσαν μέχρι τελευταία στιγμή να πείσουν τον εταίρο τους. Προσπαθούσαν τόσο που ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Νίκος Ξυδάκης άφησε τους καλεσμένους του σε τραπέζι στη Μεγάλη Βρεταννία γύρω στα μεσάνυχτα για να επιστρέψει στην Ολομέλεια και να δευτερολογήσει. Τέλος πάντων, έγκυρη κοινοβουλευτική πηγή μου με ενημέρωσε πως χθες σε ένα πηγαδάκι ο Ξυδάκης έπλεκε το εγκώμιο του Σταύρου Θεοδωράκη, ως του μόνου αρχηγού που «έχει τα κότσια». «Οι άλλοι», συνέχισε, «έχουν σύνδρομα και κόμπλεξ». Ο άνθρωπός μου το εξέλαβε ως μπηχτή για τους ΑΝΕΛ. Κατά τα λοιπά, έλεγε ότι στην Τήνο οι πολίτες τού ετοιμάζουν πανηγυρική υποδοχή για όποτε αποφασίσει να επισκεφθεί το νησί.

Πού συνεδριάζουν άραγε;

Πράκτοράς μου χθες στη Χαριλάου Τρικούπη ακούει ενώ περιφερόταν στον χώρο: «Σύσκεψηηηη». Υποθέτει, λοιπόν, ότι κάποια πασοκική σύσκεψη ξεκινά και σπεύδει να ανακαλύψει την τοποθεσία της. Πάει στο γραφείο της προέδρου, αλλά δεν βρίσκει ψυχή. Κατευθύνεται στο γραφείο του Πολιτικού Συμβουλίου, άδειο. Κατεβαίνει στην αίθουσα κάτω, κανείς. Οπότε ο άνθρωπός μου έχει μείνει με την απορία, πού τελικά συνεδριάζουν στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ;

Κομπάρσος

Εντάξει, ξέρουμε πόσο πολύ ο Φώτης Κουβέλης και ο Πάνος Καμμένος εκτιμούν ο ένας τον άλλο. Πόσο όμως τον εκτιμά αληθινα ο Αλέξης Τσίπρας; Το μακρινό 2013, πριν ακόμα η ΔΗΜΑΡ αποχωρήσει από την κυβέρνηση Σαμαρά, το «παρών» του κόμματος σε μια ψηφοφορία είχε εξοργίσει την τότε αξιωματική αντιπολίτευση: «Ο κ. Κουβέλης συμπεριφέρεται ως κομπάρσος, δηλώνει παρών, συμμετέχοντας εθελούσια σε ένα παιχνίδι αδίστακτων κομματικών σκοπιμοτήτων» έγραφε ο Τσίπρας – και δεν έχει κι άδικο, εδώ που τα λέμε, «παρών» και Κουβέλης έχουν μακρά ιστορία.

Θυμωμένη επιστολή Μητράκου

Θυμάστε που σας έγραφα τις προάλλες για όσα έγιναν στη Γενική Συνέλευση της Τραπέζης της Ελλάδος; Ελαβα, λοιπόν, μια επιστολή με αποστολέα τον υποδιοικητή της ΤτΕ Θόδωρο Μητράκο. Δηλώνει ιδιαίτερα ενοχλημένος από όσα έχω γράψει «περί δήθεν συμμετοχής» του «σε συναντήσεις – συζητήσεις για την εκδίωξη του κ. Στουρνάρα από τη θέση του διοικητή στην Τράπεζα της Ελλάδος, δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με την πραγματικότητα». Ανάμεσα σε άλλα, αναφέρει ότι αναπαράγω «ακρίτως όσα ψευδώς ελέχθησαν κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης των Μετόχων της ΤτΕ από τον πρόεδρο του Συλλόγου Συνταξιούχων». Και συνεχίζει «για όσους δεν κατάλαβαν, ή μάλλον προσποιούνται ότι δεν κατάλαβαν, ανάλογη διάψευση έγινε από μέρους μου και κατά την παρέμβασή μου στη χτεσινή Γενική Συνέλευση των Μετόχων». Οι πηγές μου, πάντως, από τη Συνέλευση επιμένουν σε όσα μου μετέφεραν.

Ο Αμβρόσιος τα βάζει με την ΕΡΤ

«Χριστιανοί μου κλείστε την ΕΡΤ. Είναι απαράδεκτη». Με αυτά τα λόγια ως υστερόγραφο κλείνει την ανοιχτή επιστολή του προς τους αρμοδίους της εκπομπής «Πρώτη Είδηση» ο μητροπολίτης Καλαβρύτων Αμβρόσιος. Γιατί ζητάει από τους πιστούς να ρίξουν «μαύρο» στην ΕΡΤ; Χθες το πρωί, καλεσμένος της εκπομπής ήταν ο μητροπολίτης Κυθήρων Σεραφείμ με αφορμή τη μήνυσή του κατά των υπευθύνων της παράστασης «Jesus Christ Superstar». Στον Αμβρόσιο, όμως, δεν άρεσε ο τρόπος που συμπεριφέρθηκαν οι παρουσιαστές στον μητροπολίτη Κυθήρων. Τον διέκοπταν – υποστηρίζει – με «περισσή αναίδεια» και προσπαθούσαν να επιβάλουν τις απόψεις τους. Προς υπεράσπιση του Κυθήρων, ο Αμβρόσιος εκτοξεύει βαρείς χαρακτηρισμούς στο τηλεοπτικό δίδυμο – οποία έκπληξη θα μου πείτε – όπως «είσθε λοιπόν απαράδεκτοι υποκριτές» και «υπηρετείτε σκοπιμότητες και όχι την αλήθεια». Εγώ τι να πω τώρα;