Θα ξεκινήσω το οδοιπορικό των πληροφοριοδοτών μου στη χθεσινή πολύωρη συνεδρίαση από ένα ενδιαφέρον τετ α τετ στο περιστύλιο. Αναφέρομαι στη συζήτηση που είχαν ο εισηγητής της ΝΔ Μάκης Βορίδης με τον πρώην υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Φίλη. Οπως μου μετέφεραν, ήταν και οι δυο ευδιάθετοι και δεν έλειψαν τα γέλια. Τι κι αν είχε προηγηθεί η βολή Βορίδη από του κοινοβουλευτικού βήματος κατά του στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ, «μην αντιδράτε, έχετε τελειώσει και τη Νομική»; Αν αναρωτιέστε αν υπήρχε τόση μεγαθυμία χθες στη Βουλή, σπεύδω να σας απαντήσω, όχι. Απλά δεν ήταν ο Φίλης που διαμαρτυρόταν από τα βουλευτικά έδρανα αλλά κάποιος άλλος. Εξάλλου, ως γνωστόν, δεν έχει τελειώσει τη Νομική.

Ο σταρ της βραδιάς

Ενα διακομματικό πηγαδάκι στήθηκε στο περιστύλιο λίγο μετά την ομιλία του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου. Το επίκεντρό του ήταν ο Βαγγέλης Βενιζέλος, που σχολίαζε όσα είχε ήδη πει για τον Αντώνη Σαμαρά ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης. Γύρω από τον Βενιζέλο είχε συγκεντρωθεί μεγάλη ομάδα βουλευτών, μεταξύ των οποίων οι Μάκης Βορίδης, Γιώργος Αμυράς, Δημήτρης Σταμάτης και Χρήστος Μπουκώρος. Λίγο πριν διαλυθεί η ομήγυρη, ο Βορίδης χτύπησε στην πλάτη τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ λέγοντάς «μπράβο Βαγγέλη, τον αποδόμησες κανονικά». Θέλω να ξέρετε ότι την αγόρευση Βαγγέλη την περίμεναν πώς και πώς πολλοί νεοδημοκράτες. Και δεν ήταν λίγες οι φορές που οι γαλάζιοι τού χάρισαν θερμό χειροκρότημα. Παρεμπιπτόντως, να σας ενημερώσω πως Κυριάκος Μητσοτάκης, Φώφη Γεννηματά και Σταύρος Θεοδωράκης μπήκαν μαζί στην αίθουσα της Ολομέλειας προκειμένου να ακούσουν τη βενιζελική ομιλία. Λογικό, ήταν ο σούπερσταρ της βραδιάς.

Κρατούσε σημειώσεις

Ποιος ήταν ο πιο καλός ακροατής του Αδωνη Γεωργιάδη χθες; Δεν θα το πιστέψετε, αλλά ήταν ο Παύλος Πολάκης. Πράκτοράς μου τον είδε να παρακολουθεί με μεγάλη προσήλωση τον αντιπρόεδρο της ΝΔ από τις τηλεοράσεις του καφενείου της Βουλής. Κρατούσε μάλιστα και σημειώσεις από τα αδωνικά λεγόμενα. Καπνίζοντας το απαραίτητο τσιγαράκι.

Lunch break

Ενας από τους ανθρώπους μου στη Βουλή χθες συνέλαβε μια ενδιαφέρουσα πασοκική παρέα την ώρα του lunch break στο εστιατόριο. Η Φώφη Γεννηματά συνέτρωγε με τους Εύη Χριστοφιλοπούλου, Χρήστο Πρωτόπαπα, Γιάννη Μανιάτη, Μανώλη Οθωνα, Γιώργο Κουτρουμάνη, Λεωνίδα Γρηγοράκο και Κώστα Μπαργιώτα. Στο τραπέζι κυριάρχησαν τα κρέατα, τα βραστά λαχανικά και οι σαλάτες. Λογικό, είχαν δύσκολο απόγευμα και βράδυ μπροστά τους, δεν έπρεπε να βαρύνουν. Οπως μου είπαν, ο Σταύρος Θεοδωράκης δεν έφαγε μαζί τους.

Μιας και τον ανέφερα, να σας πω ότι είχε γενέθλια χθες, εξού και κερνούσε κρητικές λιχουδιές στο γραφείο του. Απ’ ό,τι έμαθα πέρασε και ο πρώην πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος από εκεί για του ευχηθεί. Χρόνια πολλά κι από μένα, παρεμπιπτόντως. Θεοδωράκης, Πικραμμένος και Βασίλης Μαρκής είχαν μια σύντομη κουβέντα γύρω από θέματα της επικαιρότητας. Ο Σταύρος, το απόγευμα, έστειλε σε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κέρασμα για τα γενέθλιά του. Τι; Ξηροτήγανα, γραβιέρα και καλτσούνια. Σε όλους πλην του Πάνου Καμμένου και του χρυσαυγίτη, να υποσημειώσω.

Μήνυση στον Jesus Christ Superstar

Πολλές φορές στο παρελθόν η Εκκλησία έχει «αφορίσει» θεατρικά ή ταινίες με τον ισχυρισμό ότι είναι βλάσφημα. Ε, λοιπόν, προσθέστε ακόμη έναν «αφορισμό». Αυτές τις μέρες παίζεται στο θέατρο Ακροπόλ η παράσταση «Jesus Christ Superstar» και οι μητροπολίτες Πειραιώς και Κυθήρων – Σεραφείμ και οι δύο – υπέβαλαν μηνύσεις για «κακόβουλη βλασφημία» και «καθύβριση θρησκεύματος». Πάντως, η Ελληνική Ενωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου στηλιτεύει την πρακτική των μηνύσεων κατά της Τέχνης, σημειώνοντας πως «η ελευθερία του λόγου και της τέχνης, σε πείσμα της συνταγματικής κατοχύρωσής της, αποτελεί το επιφανέστερο θύμα αυτής της ποινικής μας ιδιαιτερότητας».

Δεν «πούλησε» ο Ευκλείδης στο Ευρωκοινοβούλιο

Διάβασα χθες την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών για την προχθεσινή παρουσία του Ευκλείδη Τσακαλώτου στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου. Ο έλληνας τσάρος της Οικονομίας μίλησε, λέει, για όλα, τους ανέλυσε τα φιλόδοξα συριζαϊκά σχέδια ενόψει της περιλάλητης καθαρής εξόδου και τους έλυσε και αρκετές απορίες. Μάλιστα. Εμένα, πάλι, με πληροφόρησε πράκτοράς μου από τις Βρυξέλλες ότι το κοινό του Ευκλείδη περιορίστηκε στον Δημήτρη Παπαδημούλη, τον Γιώργο Κύρτσο, τον Νίκο Ανδρουλάκη και τρεις-τέσσερις ευρωβουλευτές άλλων εθνικοτήτων. Οι υπόλοιποι στην αίθουσα, μου επισήμανε, ήταν συνεργάτες και σταζιέρ. Με δυο λόγια, το ενδιαφέρον για όσα είχε να πει ήταν μάλλον μηδαμινό. Λογικό, μιας και στις Βρυξέλλες τώρα τα χοτ θέματα είναι ο Ερντογάν, οι ιταλικές εκλογές και το Brexit, όχι η Ελλάδα. Για να καταλάβετε, μέχρι κι ο άνθρωπός μου, παρότι Ελληνας, έμαθε τυχαία – ενώ ήταν σε άλλη εκδήλωση – για την παρουσία του υπουργού Οικονομικών εκεί και πήγε να τον ακούσει.

Ενας πετυχημένος πρεσβευτής

Σε άλλα νέα, για να φύγουμε και λίγο από τη Βουλή, ομάδα που κερδίζει δεν την αλλάζεις και αυτό ενίοτε ισχύει και για τους διπλωμάτες. Το λέω γιατί ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης έκρινε ως πετυχημένη τη θητεία του Κυριάκου Κενεβέζου στη θέση του πρεσβευτή της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα, εξού και την ανανέωσε μέχρι το 2023. Ως γνωστόν, είναι εδώ από το 2014, ενώ και παλιότερα κατείχε αξιώματα, όπως γενικός γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος και επίτροπος Δικαιοσύνης και Νομικών Υποθέσεων του κόμματος. Σεμνός και ουσιαστικός, μου λένε οι κυπριακές πηγές μου, αλλά και της απολύτου εμπιστοσύνης των Αναστασιάδη και Κασουλίδη.