Σας έχω ήδη πει πως στο Κίνημα Αλλαγής έχουν αποφασίσει να συνεδριάζει το Πολιτικό Συμβούλιο κάθε φορά σε διαφορετική κομματική έδρα. Χθες, λοιπόν, ήταν η σειρά του Θανάση Θεοχαρόπουλου να υποδεχθεί τους υπόλοιπους στην Αγίου Κωνσταντίνου. Ο Σταύρος Θεοδωράκης, μου ανέφεραν, αν και δεν ήταν οικοδεσπότης, προνόησε για τεχνικούς και φωτογράφους, που κάλυπταν τη συνεδρίαση. Ετσι κατέφθασε με ένα σιέλ ταπεράκι γεμάτο κουλουράκια βρώμης. Η σύσκεψη, λοιπόν, έγινε στην αίθουσα Λεωνίδας Κύρκος, κάτω από τα πορτρέτα του Κύρκου, το οποίο είναι κρεμασμένο στον έναν τοίχο, και εκείνο του Λευτέρη Παπαγιαννάκη, που κρέμεται στον άλλο. Τα τραπέζια είχαν τοποθετηθεί σε σχήμα π. Εμαθα, όμως, ότι ο ΓΑΠ ζήτησε να ενωθούν, για να έρθουν, λέει, πιο κοντά. Οπότε Θεοδωράκης και Παπανδρέου τα μετακίνησαν. Κατά τα λοιπά, θέλω να ξέρετε πως ο Νίκος Ανδρουλάκης απουσίαζε. Πριν αρχίσετε τις εικασίες, σπεύδω να ενημερώσω ότι βρισκόταν σε προγραμματισμένο ταξίδι του Ευρωκοινοβουλίου στο Μεξικό.

Συνεδρίαση Μπεν Χουρ

Σύμφωνα με τις αρμόδιες κοινοβουλευτικές πηγές μου η συνεδρίαση για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για την υπόθεση Novartis θα διαρκέσει κοντά 16 ώρες. Αρχίζει, μου μετέφεραν, στις 9 το πρωί της Τετάρτης και λήγει με ονομαστική ψηφοφορία τα μεσάνυχτα. Επίσης με διαβεβαίωσαν πως θα ανέβουν στο βήμα όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί καθώς και οι δέκα εμπλεκόμενοι. Πλην του Παναγιώτη Πικραμμένου. Α! Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος δεν θα παραστεί, λέει, στην Ολομέλεια. Προτιμά να στείλει υπόμνημα.

Ονοματολογία στις Βρυξέλλες

Είναι ακόμη νωρίς αλλά άνθρωπός μου στις Βρυξέλλες με πληροφόρησε πως έχει αρχίσει η συζήτηση για το ποιοι θα μπορούσαν να βάλουν υποψηφιότητα για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο πληροφοριοδότης μου, λοιπόν, μου ανέφερε ότι ακούγεται το όνομα του Μισέλ Μπαρνιέ –ο οποίος, ωστόσο, έχει το «μειονέκτημα» πως δεν υπήρξε ποτέ πρωθυπουργός -, του Πιερ Μοσκοβισί –που κάποιοι λένε πως ενδιαφέρεται περισσότερο για τη θέση του προέδρου του Eurogroup –και της Δανέζας Μαργκρέτε Βεστάγερ, της νυν επιτρόπου Ανταγωνισμού, που τα έβαλε με Apple, Google και Starbucks –και στην οποία είναι βασισμένος ο πρωταγωνιστικός ρόλος της διάσημης δανέζικης σειράς «Borgen».

Ποιοι ακούγονται για έλληνες επίτροποι;

Παράλληλα γίνεται κουβέντα για τους πιθανούς υποψήφιους επιτρόπους. Και πρέπει να γνωρίζετε πως στην ελληνική περίπτωση θα υπάρχει σασπένς, μιας και εξαρτάται από το ποιο κόμμα θα είναι κυβέρνηση τον Σεπτέμβριο που θα αρχίσουν οι ακροάσεις των υποψήφιων επιτρόπων. Ηδη, ας πούμε, κυκλοφορεί μια φήμη πως αν ο Τσίπρας κάνει τις εκλογές στη λήξη της θητείας της κυβέρνησής του, τον Σεπτέμβριο, ίσως ο τότε πρόεδρος της ΕΕ καθυστερήσει λίγο τις ακροάσεις, προκειμένου να υποδειχθούν οι τρεις υποψήφιοι έλληνες επίτροποι από τη νέα κυβέρνηση. Πάντως, στη βρυξελλιώτικη ελληνική παροικία ήδη ακούγονται ονόματα που θα μπορούσε να προτείνει μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και μια ΝΔ. Αν οι γαλάζιοι βρίσκονται στο Μαξίμου, ορισμένοι μιλούν για τον Γιώργο Κουμουτσάκο, που ακούω ότι θα ήθελε να γίνει επίτροπος, τον Μαργαρίτη Σχοινά και τον Αντώνη Σαμαρά. Αν, τώρα, ο Τσίπρας παραμείνει, κυκλοφορεί έντονα το όνομα του Γιώργου Χουλιαράκη –που οι πηγές μου εκεί επιμένουν ότι έχει καλή φήμη στα ευρωπαϊκά σαλόνια -, ενώ οι κακές γλώσσες διατείνονται ότι τη θέση του επιτρόπου επιθυμεί διακαώς και ο Δημήτρης Παπαδημούλης.

Ο θεωρητικός της ευρωπαϊκής ιδέας

Ηταν πολλοί εκεί. Ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ο πρώην αντιπρόεδρος Βαγγέλης Βενιζέλος, προσωπικότητες όπως ο Γκίκας Χαρδούβελης, ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, πολλές και πολλοί ακόμα. Πήγαν για να τιμήσουν τον καθηγητή, η δραστηριότητα του οποίου είναι συνυφασμένη με την πορεία της χώρας στην Ευρώπη: του καθηγητή Παναγιώτη Ιωακειμίδη – σταθερού συνεργάτη των «ΝΕΩΝ» και του «Βήματος». Το βράδυ της 14ης Φεβρουαρίου, ανήμερα δηλαδή του Αγίου Βαλεντίνου, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Θάνος Δημόπουλος επέδωσε στον καθηγητή Ιωακειμίδη τον τιμητικό τόμο «Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Οι πολλαπλές κρίσεις και οι προκλήσεις του μέλλοντος», που επιμελήθηκαν οι νεότεροι συνάδελφοί του Σουζάνα Βέρνυ και Αντώνης Κόντης και ήδη κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπαζήση. Ο Τάσος Γιαννίτσης και ο Αναστάσιος – Ιωάννης Μεταξάς, με τις ομιλίες τους, προεξέτειναν τη διάσταση του θεωρητικού της ευρωπαϊκής ιδέας στην Ελλάδα. Συγκινητική εκδήλωση για ένα πρόσωπο που συνεχίζει μαχητικά και παρεμβατικά να υπηρετεί την ιδέα της ευημερούσας, δημοκρατικής Ευρώπης, στην οποία είναι αναπόφευκτο να ανήκει και η Ελλάδα.

«Κάθε φορά που δημιουργεί μία κρίση η Τουρκία και εμείς υποχωρούμε, δημιουργεί και νέα Ιμια». Τάδε έφη Βασίλης Λεβέντης.

Θέλει να βάλει το χακί; Θα αρχίσει να φωνάζει και «δεν το κουνώ απ’ επαέ, αν δεν μου πέμψουνε τ’ απολυτήριο από το τάγμα»;