Εμπειρη κοινοβουλευτική πηγή μου, με αφορμή τη συζήτηση που έχει ξεκινήσει γύρω από τη νεοδημοκρατική πρόταση περί σύστασης Εξεταστικής για τη Σαουδική Αραβία και την περίφημη επιστολή Καμμένου στον Νίκο Βούτση ότι απεκδύεται κάθε προστασίας του άρθρου 86 του Συντάγματος, μου θύμισε ένα ενδιαφέρον περιστατικό από το μακρινό παρελθόν. Εξηγούμαι αμέσως. Το 2006 όταν είχε ξεκινήσει η συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, βουλευτής τότε, είχε ζητήσει να αλλάξει το άρθρο 86, να διευρυνθεί, δηλαδή, η περίοδος που έχει ευθύνη ο υπουργός. Κάθε τέτοια πρόταση πρέπει προκειμένου να μπει στη συζήτηση της Αναθεωρητικής Βουλής να υπογράφεται από 50 βουλευτές. Ο Μητσοτάκης είχε κατορθώσει να συγκεντρώσει μόλις επτά, σύνολο οκτώ με τη δική του. Των Κώστα Τασούλα, Σοφίας Καλαντζάκου, Μιχάλη Μπεκίρη, Νίκου Γεωργιάδη, Γιώργου Κοντογιάννη, Δημήτρη Γαλαμάτη και Ανδρέα Λοβέρδου. Μου τα υπενθύμισε όλα αυτά για να επισημάνει ότι στη μία και μοναδική θεσμική δυνατότητα που υπήρξε να αλλάξει το εν λόγω άρθρο ο Πάνος Καμμένος δεν είχε δείξει καμιά διάθεση για κάτι τέτοιο. Δεν χρειάζεται να επισημάνω ότι η επιστολή του είναι, άρα, μια επικοινωνιακή κίνηση. Οπως και η πρόταση νόμου που κατέθεσε μαζί με τους βουλευτές του να μην παραγράφεται η δωροληψία.

«Εχει μια λογική»

Παρεμπιπτόντως, πρέπει να πω ότι άκουσα με μεγάλη προσήλωση μια συνέντευξη του συριζαίου βουλευτή Νίκου Μανιού στο Ραδιόφωνο 24/7. Ανάμεσα σε άλλα, όταν ρωτήθηκε για αυτό που ζητά η ΝΔ, να υπερψηφιστεί δηλαδή όταν φτάσει στη Βουλή η πρότασή της για σύσταση Εξεταστικής, απάντησε «έχει μια λογική». Μάλιστα. Να υποθέσω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, ο παλιός, ο ορθόδοξος κατά βάθος δεν αντέχει τον Πάνο Καμμένο; Αν έχει μια λογική η υπόθεσή μου, νωρίς το θυμήθηκαν.

Περαστικά Μανώλη

Ο Μανώλης Γλέζος νοσηλεύεται στο Νίμιτς με αυξημένο ζάχαρο. Η κατάσταση της υγείας του δεν εμπνέει ανησυχία, μου είπαν. Εγώ να ευχηθώ γρήγορα περαστικά και γρήγορα να πάρει εξιτήριο.

Ο άσωτος επέστρεψε

Αφού σήμερα έχω πιάσει τα καμμενικά, με την ευρεία έννοια, να σας ενημερώσω και για ένα κάπως σχετικό μικρό γαλάζιο γλέντι που έγινε προχθές το βράδυ στο Κολωνάκι. Διοργανωτής ο Θανάσης Γιαννόπουλος, που είχε καλέσει δέκα νεοδημοκράτες για να γιορτάσουν την επιστροφή του στο κόμμα από τους Ανεξάρτητους Ελληνες. Σύμφωνα με πληροφοριοδότη μου, ο Γιαννόπουλος είπε και mea culpa για τη μετακίνησή του στο κόμμα Καμμένου. Μάλιστα, ανάμεσα στους καλεσμένους του ήταν και ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης.

Οι πίτες και οι φυλές

Μιλώντας για τον Χατζηδάκη, είχε κι εκείνος event χθες. Εκοψε τη βασιλόπιτά του στο Χίλτον, που έμαθα ότι έγινε χαμός. Περί τα χίλια άτομα έδωσαν το «παρών». Οι βασιλόπιτες ήταν δύο –όπως και τα φλουριά –αλλά μεγάλες. Ανθρωπός μου εκεί εντόπισε ανάμεσα στο κοινό εκπροσώπους όλων των γαλάζιων φυλών. Από την Ντόρα Μπακογιάννη και τον Νίκο Δένδια μέχρι τον Κώστα Αχ. Καραμανλή και τον Αδωνη Γεωργιάδη. Πάντως, εγώ θυμάμαι ότι παλιά ο Κωστής απέφευγε τις μαζικές εκδηλώσεις. Αλλά τώρα, μάλλον, είναι αλλιώς τα πράγματα στη Β’ Αθηνών.

Ταξίδι στο Μπαλί

Απ’ ό,τι μαθαίνω η υπόθεση Novartis έχει – για να το πω κομψά – αγχώσει κάπως τους γιατρούς του Κοινοβουλίου. Πολλοί από τους οποίους, θέλω να ξέρετε, κάθονται στα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ. Οι κακές κοινοβουλευτικές γλώσσες μού λένε πως κυκλοφορούν στους διαδρόμους και κοιτούν ο ένας τον άλλον με καχυποψία. Θα αναρωτιούνται ποιος έχει πάει ταξίδι στο Μπαλί, φαντάζομαι.

Επίτιμος διδάκτωρ Βλαδίμηρος

Οπως μου μεταφέρθηκε αρμοδίως, το Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου θα αναγορεύσει επίτιμο διδάκτορα τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν. Η τελετή είναι προγραμματισμένη για την επόμενη Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου. Σπεύδω να σας πληροφορήσω, ωστόσο, πως ο Πούτιν δεν θα έρθει στη χώρα μας για το event. Θα εκπροσωπηθεί από τον πρεσβευτή της Ρωσίας στην Ελλάδα Αντρέι Μασλόβ, ο οποίος θα εκφωνήσει μια ομιλία με θέμα «Ρωσία – Ελλάδα: Μαζί διά μέσου των αιώνων». Ακούω, επίσης, ότι μέλη της νυν διοίκησης του ιδρύματος μπορεί να μην παραστούν στην τελετή. Δεν γνωρίζω αν έχει να κάνει με το γεγονός πως την απόφαση για την αναγόρευση Πούτιν σε επίτιμο διδάκτορα την πήρε η προηγούμενη πρυτανεία του ιδρύματος.

Ο Ναξάκης και η Ένωση Κεντρώων

Χθες στη Βουλή, όπως φαντάζεστε, άπαντες συζητούσαν περί τουρκικής ακταιωρού, Ιμίων και Ερντογάν. Και ξαφνικά, όπως έμαθα, κάποιοι πάγωσαν. Γιατί; Επειδή πήρε το μάτι τους στο κτίριο τον απόστρατο αρχίπλοίαρχο Αντώνη Ναξάκη. Ναι, ναι, αυτόν που είχε μεταφέρει στην Αθήνα τον κούρδο ηγέτη Αμπντουλάχ Οτζαλάν. Ο Ναξάκης, μου είπαν, κατευθύνθηκε στο γραφείο του Βασίλη Λεβέντη. Ρώτησα λοιπόν και μου επισήμαναν – γιατί οι καιροί είναι και περίεργοι – πως ο λόγος της επίσκεψής του ήταν η παρουσίαση του δεύτερου βιβλίου του για τον Οτζαλάν, που θα γίνει στο τέλος του μήνα – και στην οποία καλούσε όποιον συναντούσε στο Κοινοβούλιο. Βέβαια, με λίγη έρευνα παραπάνω έμαθα πως στο πάνελ της παρουσίασης θα βρίσκονται ο Θόδωρος Φορτσάκης και ο Δημήτρης Καμμένος. Οπότε αναρωτιέμαι, γιατί έπινε καφέ στα γραφεία της Ενωσης Κεντρώων ο Ναξάκης;