Μαθαίνω ότι η ενέργεια του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής να απορρίψει την Περιβαλλοντική Μελέτη για το Ελληνικό, με τις ψήφους μεταξύ άλλων της πλειοψηφούσας παράταξης της Ρένας Δούρου, έγινε –για να το πω ευγενικά –για τα μάτια του κόσμου. Γιατί το λέω; Επειδή η απόφαση της Περιφέρειας είναι απλώς γνωμοδοτικού και όχι αποφασιστικού χαρακτήρα, όπερ σημαίνει πως η κυβέρνηση μπορεί να προχωρήσει κατά βούληση στην έγκριση της μελέτης και την υλοποίηση της επένδυσης. Ετσι, όπως μου επισήμανε ο πληροφοριοδότης μου, η ψήφος Δούρου μάλλον πρέπει να ερμηνευθεί ως προεκλογικό πυροτέχνημα κι όχι ως κίνηση ουσίας που θα μπορούσε να αποτελεί την πρώτη πράξη μιας νέας ενδοσυριζαϊκής κόντρας. Δεν δυσκολεύομαι να το πιστέψω.
Μια ομοφοβική στην Ευρώπη
Ανταποκριτές μου στις Βρυξέλλες μού μετέφεραν τις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσε εκεί ο διορισμός της Ισπανίδας Maria Elésegui Ichaso στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Αιτία; Η συγκεκριμένη δικαστής, όπως έμαθα, έχει επανειλημμένως εκφράσει ακραία ομοφοβικές απόψεις –προφανέστατα αντίθετες με την αποστολή του Δικαστηρίου, ήτοι την προάσπιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων και την καταπολέμηση των διακρίσεων. Εξού και με πρωτοβουλία των ισπανών Σοσιαλιστών μια σειρά ευρωβουλευτών –ανάμεσα τους ο πράσινος Νίκος Ανδρουλάκης και ο ποταμικός Μίλτος Κύρκος –συνέταξαν επιστολή με την οποία ζητούν είτε να ανακαλέσει όσα είχε πει είτε να ανακληθεί ο διορισμός της. Συμφωνώ, όπου λειτουργούν οι θεσμοί τα προλαβαίνεις αυτά. Οχι όπως εδώ, που οι αριστεροί χρειάζονται περί τα τρία χρόνια στην ίδια αίθουσα του Υπουργικού Συμβουλίου για να διαπιστώσουν ότι συγκυβερνώντες τους έχουν «μια ροπή προς την Ακροδεξιά».
Ο Γιάνης, οι Εργατικοί και ο Μαρξ
Συνέβη τη Δευτέρα. Και δυστυχώς εδώ στα Βαλκάνια, που ασχολούμαστε με το Μακεδονικό, δεν του δώσαμε τη σημασία που του αρμόζει. Ο Γιάνης Βαρουφάκης ήταν ο γκεστ σταρ μιας εκδήλωσης των Εργατικών, που έγινε σε αίθουσα του βρετανικού Κοινοβουλίου. Ο Γιάνης βρέθηκε εκεί για να τους παρουσιάσει το μαρξιστικό επιχείρημα για την παραμονή της χώρας τους στην ΕΕ. Θα παραθέσω ένα απόσπασμα της βαρουφακικής ομιλίας για να πιάσετε τη μεγάλη ιδέα. «Θυμάστε» τους είπε –αφού στην αρχή τούς αυτοσυστήθηκε και ως «δεδηλωμένος κορμπινίστα» –«ότι ο Μαρξ ήταν υπέρ της γερμανικής τελωνειακής ένωσης το 1843. Γιατί; Επειδή πίστευε πως αυτό θα επιταχύνει την καπιταλιστική διαδικασία και χωρίς αυτή την εξέλιξη, δεν θα υπήρχαν οι αναγκαίες για τον σοσιαλισμό τεχνολογίες». Γιατί δεν είχε δασκαλέψει και τον Τσίπρα να τα λέει αυτά μετά την κωλοτούμπα στο δημοψήφισμα;
«Αφθονο κέφι»
Το αλίευσα από το facebook γνωστού στελέχους της Αγίου Κωνσταντίνου –το υποσημειώνω για να εκφράσω εμμέσως παράπονα που δεν μου έστειλαν πρόσκληση. Γράφει, λοιπόν, «σας προσκαλούμε την Κυριακή 11/2, ώρα 14.00, στο μουσικό καφενείο Πειραιά στη συνεστίαση μελών και φίλων του κόμματός μας για φαγητό, κρασί και άφθονο κέφι με ζωντανή μουσική που θα επιμεληθεί ο σύντροφος Βαγγέλης Μυτιληναίος με την ορχήστρα του. Θα παρευρεθεί ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ Θανάσης Θεοχαρόπουλος. Τιμή πρόσκλησης: 10 ευρώ». Μάλιστα. Οπως λέει και μια παροιμία «ο πλούσιος έχει τα φλουριά, έχει ο φτωχός τα γλέντια».

«Εθνικισμός εναντίον πατριωτισμού»

Οπως ενημερώθηκα αρμοδίως, το Ποτάμι και ο Σταύρος Θεοδωράκης ετοιμάζουν για τις 21 του μήνα μια μεγάλη εκδήλωση γύρω από Μακεδονικό. Οπως όλα δείχνουν, ο τίτλος θα είναι «Εθνικισμός εναντίον πατριωτισμού» και οι ομιλητές, μου λένε από τη Σεβαστουπόλεως, «θα είναι ένας κι ένας». Για να σας δώσω μια ιδέα, το απόγευμα εκείνης Τετάρτης σε κεντρικό σημείο των Αθηνών θα τεθούν ερωτήματα του τύπου «είναι εθνικισμός ή πατριωτισμός η άρνηση του να βρούμε λύση στα εθνικά προβλήματα;», «εθνικισμός ή πατριωτισμός είναι το να συνδέουμε την πολιτική με την Εκκλησία;» και «ποιος είναι ο ρόλος του στρατού σε μια σύγχρονη κοινωνία;». Θα κληθούν να τα απαντήσουν πρώην πρωθυπουργοί, δήμαρχοι και προσωπικότητες με – πώς να το πω; – τολμηρές απόψεις, ενώ θα παρέμβουν και προσωπικότητες από την Ευρώπη που στις χώρες τους έχουν αντιμετωπίσει ανάλογα διλήμματα. Συντονίστρια θα είναι η Αντιγόνη Λυμπεράκη ενώ θα παρουσιαστεί και μια πανελλαδική έρευνα της Prorata για τον εθνικισμό και τον πατριωτισμό, τις σχέσεις μας με τους γείτονες και τις πολιτικές συγκρούσεις του τελευταίου μήνα με αφορμή το Μακεδονικό. Αναμένω με ενδιαφέρον.

«Ο Κυριάκος τον επέλεξε,δεν εξελέγη».

Η Ντόρα Μπακογιάννη απαντά στην επισήμανση του Δημήτρη Τζανακόπουλου πως ο Αδωνις Γεωργιάδης είναι αντιπρόεδρος της ΝΔ.

– One woman show, εντός κι εκτός Πειραιώς.