Φάγαμε την κοινοβουλευτική εβδομάδα με το πολυνομοσχέδιο και τις νέες αφίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, συνέβησαν όμως κι άλλα ενδιαφέροντα –και κυρίως ενδεικτικά του τρόπου συριζαϊκής διακυβέρνησης –στη Βουλή. Εξηγούμαι. Πέρασε ένα νομοσχέδιο για τα ενεργειακά. Αυτό προβλέπει αστικοί συνεταιρισμοί να μπορούν να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά. Ολα καλά μέχρι εδώ. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ωστόσο, ο Γιάννης Μανιάτης ρώτησε τον αρμόδιο υπουργό αν έχουν έτοιμο κάποιο επιχειρησιακό σχέδιο. Τι απάντηση έλαβε; Καμία. Τι κι αν υπάρχει ήδη σχέδιο των επάρατων προηγούμενων που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί; Οπως ανέφερε ο Μανιάτης, υπάρχουν οι ΤΟΕΒ, αγροτικοί δηλαδή συνεταιρισμοί, που φθάνουν σήμερα τους 416 και έχουν συνολικά 300.000 μέλη. Το 2014 η κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, λοιπόν, τους είχε δώσει με νόμο τη δυνατότητα σε κάθε αγροτικό ρολόι που χρησιμοποιούν τα μέλη τους, για να ποτίζουν, να εγκαταστήσουν μονάδες Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας έως 500 kw. Ετσι, θα μείωναν το κόστος καλλιέργειας στο μισό. Για να δώσω ένα παράδειγμα, ένας μεσαίος αγρότης, που έχει γύρω στα 25 στρέμματα, δίνει 7.000 με 10.000 ευρώ ετησίως μόνο στη ΔΕΗ. Και θα μπορούσε να δίνει τα μισά αν έβαζε φωτοβολταϊκά. Αν, επομένως, εκμεταλλεύονταν οι συριζαίοι τη συγκεκριμένη νομοθετική πρόβλεψη –αντί να φέρουν τρία χρόνια μετά μια αντίστοιχη δική τους –θα μπορούσαν να πλασαριστούν ως εγγυητές της λεγόμενης ενεργειακής δημοκρατίας. Και να προσεγγίσουν και ένα εκλογικό κοινό που πάω στοίχημα ότι τους ενδιαφέρει. Αλλά, όπως φαντάζεστε, αδιαφόρησαν.

Ο συμβολισμός μιας γιορτής

Μένω στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο και περνάω στη ΔΗΣΥ. Για την ακρίβεια στο ΠΑΣΟΚ. Εγκυρη πράσινη πηγή μου μού έδωσε ρεπορτάζ από τη βεγγέρα που διοργάνωσε για την ονομαστική του εορτή ο Αντώνης Λιβάνης την Τετάρτη. Σύμφωνα, λοιπόν, με τον άνθρωπό μου, φέτος ανάμεσα στην ομήγυρη δεν υπήρχε ούτε ένας συριζαίος. Πώς το διαβάζουν αυτό οι του ΠΑΣΟΚ; Ως σαφέστατη ένδειξη ότι η ορίτζιναλ κεντροαριστερά επανακάμπτει.

Κεντροαριστερό brainstorming

Παρεμπιπτόντως, θέλω να ξέρετε ότι στο Κίνημα Αλλαγής βρίσκονται πια σε προσυνεδριακούς ρυθμούς. Οι εννέα επιτροπές έχουν αρχίσει κανονικότατα το brainstorming. Η πρεμιέρα έγινε μέσα στην εβδομάδα με εκείνη που συμμετέχουν οι Χρήστος Πρωτόπαπας, Φίλιππος Σαχινίδης, Δημήτρης Χατζησωκράτης, Δημήτρης Τσιόδρας κ.ά. και στην κεφαλή του τραπεζιού κάθεται ο Γιώργος Καμίνης. Μιλάω για την «Πρόγραμμα ΕΛΛΑΔΑ, πολιτικές θέσεις, προοδευτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις». Ακολούθησε η άλλη που –υπό τον Σταύρο Θεοδωράκη –θα καταλήξει στο έμβλημα του νέου φορέα και στην επικοινωνιακή του στρατηγική. Εκεί, παρεμπιπτόντως, συμμετέχει και ο υποψήφιος αρχηγός Δημήτρης Τζιώτης –μιας και η επικοινωνία είναι, λέει, το γνωστικό του πεδίο. Πράκτοράς μου με ενημέρωσε ότι ο Τζιώτης στην πρώτη συνεδρίαση δεν μιλούσε σαν ρομπότ. Δυσκολεύομαι να το φανταστώ αλλά δεν αμφισβητώ τις πηγές μου.

Κόκκινος Στρατός

Το διάβασα και το μεταφέρω αυτούσιο: «Η Επιτροπή για τις Ενοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος ΕλλάδΑς διοργανώνει γλέντι και κοπή πίτας την Κυριακή 21 Γενάρη στη 1 μ.μ., στο κέντρο «Θωμάς», στο Περιστέρι.

Θα παρευρεθεί ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας». Θα ακούγεται από τα μεγάφωνα Γιοβάννα να ερμηνεύει την «Katyusha» από εκείνη τη συναυλία στη Μόσχα το 1963;

Περί γραμμής…

Οπως θυμάστε, εκπρόσωποι των παμμακεδονικών ενώσεων συναντήθηκαν με τον Αντώνη Σαμαρά. Και έφυγαν ικανοποιημένοι γιατί η θέση του για το Σκοπιανό «είναι ξεκάθαρη». Επίσης πρώτος σάς ενημέρωσα ότι πολιτικός φίλος του πρώην πρωθυπουργού μού μετέφερε πως η σαμαρική γραμμή συνοψίζεται στο «εθνική γραμμή είναι η συμφωνία του ’92, κόκκινη γραμμή το Βουκουρέστι». Τα ξαναγράφω επειδή νεοδημοκρατικοί παράγοντες μου έλεγαν ότι η γραμμή Βουκουρεστίου ισχύει erga omnes και στη ΝΔ, αφού την ψήφισαν omnes στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης Καραμανλή. Για να γίνω πιο σαφής, μου υπενθύμισαν ότι τη φόρμουλα του Βουκουρεστίου την ψήφισαν όλοι οι τότε γαλάζιοι βουλευτές. Κι όταν λέμε όλοι εννοούμε κι ο Καμμένος κι ο Σαμαράς.

…και συλλαλητηρίων

Μένω στο Σκοπιανό για να σας επισημάνω ότι παρά την κυβερνητική ικανοποίηση για τη στάση του Αρχιεπισκόπου περί συλλαλητηρίων, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Οπως με πληροφόρησαν εκκλησιαστικές πηγές μου, αρκετές μητροπόλεις και ενορίες της Βόρειας Ελλάδας θα δώσουν το «παρών» στο συλλαλητήριο της Κυριακής. Εχουν μισθωθεί και πούλμαν. Για να καταλάβετε το κλίμα στους κόλπους της Εκκλησίας, για τη Μακεδονία έχουν εκδηλωθεί ακόμη και οι συνήθως «σιωπηλοί» ιεράρχες. Οπως ο μητροπολίτης Θήρας Επιφάνιος, που κάλεσε την πολιτεία να μη συναινέσει σε οποιαδήποτε ονομασία με τον όρο Μακεδονία, διότι θα είναι εγκληματικό.

«Του είπα: “Είσαι εντελώς ηλίθιος; Εσένα τι σου έδωσαν ως αντάλλαγμα;”. Και μου απάντησε: “Α, έκανα βλακεία; Εντάξει,θα το πάρουμε πίσω”». Από την περιγραφήτου Γιάνη Βαρουφάκη για τον διάλογο που είχεμε τον Αλέξη Τσίπρα σχετικά με τη συμφωνίαγια πρωτογενή πλεονάσματα 3,5%.

Ηχητικό ντοκουμέντο έχει ο Γιάνης;