Ο Γιάννης Στουρνάρας, όπως έμαθα, βρίσκεται από την περασμένη Κυριακή εκτός Ελλάδος και θα επιστρέψει στα πάτρια τη Δευτέρα. Ο κεντρικός τραπεζίτης –παρά τα όσα του προσάπτουν οι συριζαίοι –κάνει κάτι σαν προμόσιον τουρ για την ελληνική οικονομία. Ξεκίνησε από τη Βασιλεία για την καθιερωμένη ανά δίμηνο συνάντηση των διοικητών όλων των κεντρικών τραπεζών της ΕΕ. Μετά πήγε Φρανκφούρτη. Από εκεί πέταξε για Λονδίνο όπου συναντήθηκε προχθές στα γραφεία της Goldman Sacks με εκπροσώπους μεγάλων funds. Χθες, μάλιστα, ήταν και καλεσμένος σε εκδήλωση του King’s College του Λονδίνου για τον Κωνσταντίνο Καβάφη. Αν αναρωτιέστε πώς προέκυψε αυτό το ποιητικό διάλειμμα, λονδρέζος πράκτοράς μου μού επισήμανε ότι ο Στουρνάρας έχει συμβάλει σημαντικά στη διάσωση της Εδρας Αδαμάντιος Κοραής του βρετανικού πανεπιστημίου, της οποίας υπεύθυνος είναι ο γνωστός ελληνιστής Ρόντι Μπίτον. Επιστρέφω στην οικονομική πλευρά του ταξιδιού για να σας πληροφορήσω ότι σήμερα θα βρίσκεται πάλι στη Φρανκφούρτη καλεσμένος του Γενς Βάιντμαν, προέδρου της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας. Ο Βάιντμαν του έχει κανονίσει ένα ραντεβού με γερμανούς επιχειρηματίες και θέμα –τι άλλο; –τις επενδύσεις στην Ελλάδα. Μπορεί, λοιπόν, η κυβέρνηση να τον βλέπει σαν εχθρό, αλλά αν κρίνω από τις επαφές του ο κεντρικός τραπεζίτης συνεχίζει να κάνει τη δουλειά του.
Ψαρόσουπα για βραχνιασμένους

Με μικρή καθυστέρηση λόγω του κυκλοφοριακού κομφούζιου από τις απεργίες έφθασε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο γεύμα που παρέθεσε στους δημοσιογράφους, οι οποίοι καλύπτουν το ρεπορτάζ της ΝΔ, σε ψαροταβέρνα της Καλλιθέας. Μόλις κάθησε ζήτησε επειγόντως μια ψαρόσουπα, τη σπεσιαλιτέ του μαγαζιού –ευελπιστώντας το ζεστό πιάτο να ανοίξει και τη φωνή του που είχε κλείσει κατά τη διήμερη περιοδεία σε Πιερία και Πέλλα. Ο βραχνιασμένος Κυριάκος μετέφερε σπαρταριστά περιστατικά από τις σέλφι που του ζητούσαν από καφενείο σε καφενείο αλλά και στο χθεσινό γεύμα όπου το κυρίως πιάτο ήταν το Σκοπιανό. Από την πλευρά του κατέστησε σαφές ότι δεν θα συμμετάσχει σε Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών αν δεν υπάρξει ενιαία αποσηφανισμένη θέση της κυβέρνησης.

Ποιοι θα είναι οι σύνεδροι;
Επειδή πολλή κουβέντα έχει γίνει για το επικείμενο κεντροαριστερό συνέδριο και το πώς θα εκπροσωπηθούν οι διάφορες τάσεις στο σώμα των περίπου 5.000 συνέδρων –για ευνόητους λόγους -, εγώ πληροφορήθηκα ότι οι ορισμένοι θα είναι 1.500 με 1.800 και οι εκλεγμένοι 1.800 με 2.000. Οι υπόλοιποι θα είναι πρώην βουλευτές, μέλη της πρώην Κεντρικής Επιτροπής, μέλη του Συμβουλίου της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ, βουλευτές και ευρωβουλευτές όλων των κομμάτων με την προϋπόθεση ότι έλαβαν μέρος στις εσωκομματικές εκλογές. Παρεμπιπτόντως, πηγές μου στη Χαριλάου Τρικούπη επιμένουν ότι το κόμμα θα κινηθεί θεσμικά αναφορικά με την εκπροσώπησή του στο συνέδριο. Τύπου, θα επιλέξει από τους γενικούς γραμματείς των διαφόρων Τοπικών του. Μου μετέφεραν δε ως παράδειγμα τρία ονόματα, τους Μόσχο Κορασίδη, Κώστα Μαθιουδάκη και Κώστα Τριάντη, για να με πείσουν ότι δεν θα ζητούν διαπιστευτήρια γεννηματοσύνης από κανέναν. Και οι τρεις στις εσωκομματικές είχαν στηρίξει Γιάννη Μανιάτη.

Παρασκευόπουλος ο εξολοθρευτής

«Οσον αφορά τα φαινόμενα παραβατικότητας που εμφανίζονται ιδιαίτερα σε κάποια Ιδρύματα, το ΥΠΠΕΘ προχωράει στη στελέχωση μιας Επιτροπής υπό την προεδρία του ομότιμου καθηγητή Νομικής του ΑΠΘ Νίκου Παρασκευόπουλου, που θα μελετήσει όλες τις πλευρές αυτού του δύσκολου και σύνθετου ζητήματος. «Ενα πρώτο βήμα, αλλά όχι το μόνο, προς την κατεύθυνση καταπολέμησης της παραβατικότητας είναι η επανεξέταση της πολιτικής των Ιδρυμάτων σε ζητήματα ασφάλειας». Το απόσπασμα είναι από χθεσινή επιστολή του Κώστα Γαβρόγλου προς πανεπιστημιακούς. Ειρήσθω εν παρόδω, ο υπουργός Παιδείας τούς έγραψε βασικά για να τους ενημερώσει για το έργο του, αλλά ομολογουμένως ο συγκεκριμένος διορισμός ξεπερνά κάθε άλλο επίτευγμά του, θα υποσημείωνα εγώ. Αυτό θα πει η φαντασία στην εξουσία. Ο Παρασκευόπουλος θα εξαφανίσει την παραβατικότητα από τα πανεπιστήμια, όπως την εξαφάνισε από τις φυλακές.

Επιστολή στον Αλέξη

Μέρα επιστολών η χθεσινή. Το λέω γιατί εκτός από αυτήν του Γαβρόγλου έστειλε και μια στον Αλέξη Τσίπρα, με κοινοποίηση στη Θεανώ Φωτίου και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, η βουλευτής – συγγνώμη, στα συριζαϊκά λέμε η βουλεύτρια – του κόμματος Γεωργία Γεννιά. Για το κούρεμα των οικογενειακών επιδομάτων. Το ενδιαφέρον, βέβαια, είναι πως το εν λόγω γράμμα έδωσε στη δημοσιότητα από κοινοβουλευτικού βήματος ο γαλάζιος εισηγητής στο πολυνομοσχέδιο, Χρίστος Δήμας. Πού να τη βρήκε, αναρωτιέμαι. Τέλος πάντων, η Γεννιά διοχέτευσε στο χαρτί την «αγανάκτησή» της επειδή «παρόλο που ο προϋπολογισμός αυξάνεται κατά 40% (250 εκατ. ευρώ), συντελείται μια αδικία εις βάρος των τριτέκνων και πολυτέκνων με εισοδήματα άνω των 13.500 ευρώ». Οπότε μην ανησυχείτε, δεν καταψηφίζει – όπως είχε κάνει στο πρόσφατο παρελθόν για το άρθρο 3 του νομοσχεδίου για την ταυτότητα φύλου. Το δήλωσε και στα ερτζιανά. Οχι ότι είχα καμιά αμφιβολία.

«Aχ Αχτσιόγλου Εφη, ο εργάτης δεν αντέχει/ Αχ Αχτσιόγλου Εφη, θα γίνει χαμός/ Κρέζι γκερλ κι Αλέξη/ Στον ΣΕΒ έχετε τρέξει/ εμάς έχετ’ αρμέξει/ Κρέζι γκερλ κι Αλέξη,/ θα γίνει χαμός/ Κρέζι κρέζι γκερλ, κρέζι κρέζι γκερλ».

Στίχοι που τραγουδούσαν μέλητου ΠΑΜΕ έξω απότο υπουργείο Εργασίας.

Ποιος είπε ότιοι σύντροφοι δεν εκσυγχρονίζονται; Εχουν αισίως φθάσει στο 1967, που κυκλοφόρησαν«Οι θαλασσιέςοι χάντρες».