Η ραστώνη της εορταστικής περιόδου επικρατεί και στην πρωτεύουσα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Το αναφέρω γιατί άνθρωπός μου στις Βρυξέλλες, από εκείνους που γνωρίζουν τα πάντα, με ενημέρωσε για την πιο χοτ κουβέντα που γίνεται τώρα στα διάφορα ευρωπαϊκά σουαρέ. Μιας και δεν υπάρχουν ειδήσεις αυτές τις ημέρες κι έχουν, όπως μου επισήμανε, μπει ήδη με ρυθμούς ευρωεκλογών – παρότι οι κάλπες θα στηθούν το 2019 –, συζητούν σενάρια. Πιθανά κι απίθανα, θα προσέθετα. Το πιο πολυσυζητημένο κοινό μυστικό, λοιπόν, είναι μια συμμαχία που εικάζεται ότι έχουν στα σκαριά ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν με τον ιταλό πρώην πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι. Σύμφωνα με όσα ακούγονται στις Βρυξέλλες, οι δυο άνδρες σκέφτονται σοβαρά να προχωρήσουν στην ίδρυση μιας νέας ευρωπαράταξης – αν μπορώ να την αποκαλέσω έτσι –, η οποία δεν θα είναι ακριβώς σοσιαλδημοκρατική ή απόλυτα κεντροδεξιά. Θα τοποθετείται κάπου στη μέση, μεταξύ των δύο. Το ακόμη πιο ενδιαφέρον, όμως, είναι πως ορισμένοι πιστεύουν πως Μακρόν και Ρέντσι θα μπορούσαν να προσεγγίσουν και τον Αλέξη Τσίπρα. Δεν θα το σχολιάσω αυτό. Φαντάζομαι, ωστόσο, ότι για να υπάρχει έστω και μία πιθανότητα να πραγματοποιηθούν όλα αυτά, η ιταλική Κεντροαριστερά θα πρέπει να τα πάει στοιχειωδώς καλά στις εκλογές του Μαρτίου.

Οι κεντροαριστεροί συντονιστές

Θυμάστε που σας έγραφα χθες για τα οργανωτικά του κεντροαριστερού συνεδρίου; Την οργανωτική επιτροπή που θα είναι περίπου 300 άτομα – και ακόμη δεν έχει κλείσει το ποιοι θα την απαρτίζουν – και το 29μελές Συντονιστικό της οργανωτικής επιτροπής; Για τη σύνθεση αυτού του δεύτερου, λοιπόν, συζητούσαν σχεδόν όλη μέρα χθες στα απανταχού κεντροαριστερά επιτελεία. Πληροφοριοδότες μου στον χώρο δεν μπορούσαν να μου δώσουν με βεβαιότητα όλα τα ονόματα γιατί οι ζυμώσεις έδιναν κι έπαιρναν, οπότε θα σας αναφέρω μόνο τη λίστα των σίγουρων. Από το ΠΑΣΟΚ Θάνος Μωραΐτης, Κώστας Ασκούνης, Τόνια Αντωνίου, Νίκος Σαλαγιάννης, Χρήστος Πρωτόπαπας και Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Από τη ΔΗΜΑΡ Δημήτρης Χατζησωκράτης, Θόδωρος Μαργαρίτης και Γιώργος Μπουλμπασάκος. Από Το Ποτάμι Δημήτρης Τσιόδρας, Γιάννης Μεϊμάρογλου, Παναγιώτης Καρκατσούλης. Από την πλευρά του Νίκου Ανδρουλάκη ο Ανδρέας Σπυρόπουλος. Από το στρατόπεδο ΓΑΠ Γιώργος Ελενόπουλος, Δημήτρης Ρέππας, Μιχάλης Καρχιμάκης. Παρεμπιπτόντως, θέλω να ξέρετε πως θα συμμετέχει κι ένας εκπρόσωπος του Απόστολου Πόντα – αν τον έχετε ξεχάσει, είναι ο υποψήφιος αρχηγός που αντέγραψε τα σποτ του «House of Cards».

Τα μαχαίριατου Αδωνη

Επειδή πολύς ντόρος έχει γίνει με το μαχαίρι που κρατούσε ανάποδα ο Γεωργιάδης στο ενσταντανέ πριν από το κοπή τη πίτα στο σπίτι του την Πρωτοχρονιά, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ μάλλον βάλθηκε να αποδείξει ότι ξέρει να κόβει βασιλόπιτες. Το υποθέτω επειδή έκοψε μία προχθές στην Ελληνική Αγωγή – με τρία φλουριά, όπως ενημέρωσε τους ακολούθους του στο twitter – και μία χθες στο γραφείο του στο κόμμα με τους συνεργάτες του. Και στις δύο κρατούσε σωστά το μαχαίρι, θέλω να γνωρίζουν άπαντες οι ενδιαφερόμενοι. Υπάρχουν, εξάλλου, και τα απαραίτητα φωτογραφικά ντοκουμέντα. Μπράβο. Γιατί, όπως λέει και μια παραφρασμένη αρβανίτικη παροιμία, όποιος έχει μαχαίρι τρώει και βασιλόπιτα.

Λοβέρδος: «Αφησαν να φύγει πλοίο με ναρκωτικά»

Μια περίεργη υπόθεση έφερε στο φως με επίκαιρη ερώτησή του προς τον υπουργό Αμυνας ο Ανδρέας Λοβέρδος, συνοδευόμενη από οπτικό υλικό (βίντεο). Οπως αναφέρει στην ερώτησή του, τη νύχτα της 27ης προς την 28η Μαΐου 2016, στις αρμόδιες υπηρεσίες του Λιμενικού περιήλθε από διωκτικές Αρχές κράτους της ΕΕ η πληροφορία πως σε απόσταση 110 μιλίων από τις νότιες ακτές της Κρήτης έπλεε το υπό τουρκική σημαία πλοιάριο με την ονομασία «Μουράτ Τερζή», το οποίο μετέφερε μεγάλη ποσότητα ναρκωτικών ουσιών. Επειδή όλες οι δυνάμεις του Λιμενικού ήταν επιφορτισμένες με την περιφρούρηση της επίσκεψης Πούτιν στο Αγιον Ορος, στο σημείο όπου έπλεε το ύποπτο για μεταφορά ναρκωτικών ουσιών πλοίο κατέπλευσε η φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού «Ελλη», που παρέπλεε στην περιοχή λόγω της διεξαγόμενης πολεμικής άσκησης Phoenix Express. Ο ίδιος προσθέτει ότι, ενώ φαινόταν καθαρά ότι το πλήρωμα του ύποπτου πλοίου έριχνε στη θάλασσα μεγάλα δέματα που σύμφωνα με το σήμα που έλαβε το Λιμενικό περιείχαν ναρκωτικές ουσίες, η φρεγάτα ούτε πλησίασε ούτε προέβη σε κάποια ενέργεια, «αλλά επειδή πήρε τέτοιες εντολές ανέκρουσε πρύμναν και απομακρύνθηκε από το σημείο του συμβάντος».

«Ο Τσίπραςδεν πρόδωσε, δεν εξαπάτησε, δεν είπε ψέματα» δήλωσεη ΜπέτυΜπαζιάνα.

ΟΚ. Δράττομαι της ευκαιρίας να υπενθυμίσω το δικαίωμα της σιωπής.

Μπορντέλακαι ξενύχτια

Είχε καιρό να εμφανιστεί και οι φαν του είχαν αρχίσει να ανησυχούν. Μιλάω για τον Κώστα Ζουράρι που πιστός στο μότο της ύπαρξής του, προκαλώ άρα υπάρχω, υπεραμύνθηκε της απόφασης Γαβρόγλου. «Από τους 24 που πήγαμε εκδρομή το 1958, πήραν οι 11 διαγωγή κοσμία επειδή πήγαν στο στρατιωτικό μπορντέλο του Μεσολογγίου» είπε. Αρα «δεν είναι απαραίτητο να πηγαίνουν στο μπορντέλο τις τρεις αυτές ημέρες, να πηγαίνουν πριν και μετά». Και καλά ο ηγέτης του Πανελλήνιου Μακεδονικού Μετώπου, συναγωνιστής του Παπαθεμελή και μορφή του κινήματος της αναγραφής του θρησκεύματος στις ταυτότητες να τα λέει αυτά. Ο υφυπουργός Παιδείας Δημήτρης Μπαξεβανάκης που ενημέρωσε το φιλοθέαμον κοινό του Σκάι ότι οι εκδρομές στο εξωτερικό γίνονταν κυρίως για να ξενυχτούν τα παιδιά; Εξού κι η κυβέρνηση τις απαγορεύει ανησυχώντας βαθιά για τη μόρφωσή τους. Εγώ τι να πω τώρα;