«Βέβαια», ήταν η καταφατική και δίχως περιστροφές απάντηση του Σπύρου Δανέλλη (στο Θέμα FM) στην ερώτηση αν θα ψήφιζε κυβερνητική πρόταση που θα ονομάζει τα Σκόπια «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Σας την παραθέτω γιατί όπως καταλαβαίνετε η παραπάνω ατάκα φουντώνει τα σενάρια που θέλουν τον βουλευτή του Ποταμιού στο Ηράκλειο να ανταποκρίνεται στο πολιτικό φλερτ που δέχεται από τον ΣΥΡΙΖΑ το τελευταίο διάστημα – και για το οποίο εγκαίρως διαβάσατε στα «ΝΕΑ».

Πρέπει δε να σας ενημερώσω ότι, επειδή μιλάω και με στελέχη της πρώτης φοράς Αριστερά, οι σύντροφοι δεν παραλείπουν να υπενθυμίσουν με νόημα ότι στο παρελθόν ο Δανέλλης έχει διατελέσει βουλευτής του Συνασπισμού. Από το 1996 μέχρι και το 2000, πριν εκλεγεί ευρωβουλευτής με το ΠΑΣΟΚ. Αφήστε που, όπως επισημαίνουν, θα ήταν μια μεταγραφή η οποία θα μπορούσε να συμβολίσει και το άνοιγμα που θέλει να επιχειρήσει ο Αλέξης Τσίπρας στην Κεντροαριστερά. Λέτε το κόρτε να καταλήξει σε γάμο με «κουμπάρους» από τα Σκόπια;

Τι Δακία; Τι Μοισία;

Μιας και ανέφερα τα Σκόπια και τον κεντροαριστερό βουλευτή που παίρνει θέση κομματάκι διαφορετική από εκείνη που εκφράζει όχι μόνο το κόμμα του, αλλά και ο νέος ενιαίος φορέας – βοηθώντας, θέλω να επισημάνω τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά που είναι σε γραμμή «στη Βουλή ψηφίζουν βουλευτές όχι κόμματα» – να σας πω ότι ο Δανέλλης δεν ήταν ο μόνος που πέταξε ιδέες για το όνομα της γειτονικής χώρας. Πρόταση για το ονοματολογικό έχει και η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Εύα Καϊλή.

Η Θεσσαλονικιά πράσινη ποστάρισε στο facebook το εξής σχολιάζοντας την πρόταση Μάρδα να ονομαστεί η ΠΓΔΜ «Δακία»: «Επιτέλους κάποιος στο ΣΥΡΙΖΑ βάζει το πρόβλημα σε σωστή βάση και προτείνει μία λύση που μπορεί να τους έχει χαρούμενους όλους! Βέβαια η Δακία ήταν αλλού, πάνω από τον Δούναβη, άρα η πρόταση του κ. Μάρδα είναι αγεωγράφητη, αλλά πάντως όχι ανεδαφική… Πάνω απ’ τη Μακεδονία ήταν η Μοισία. Ας προτείνουμε στους γείτονες μας την ονομασία Μοισία.

Είναι αρχαία, όπως θέλουν οι Σκοπιανοί, δεν μας ενοχλεί τους Μακεδόνες, δεν ενοχλεί τους Αλβανούς που είναι φύλα στη γεωγραφική περιοχή της αρχαίας Ιλλυρίας και φαντάζομαι δεν ενοχλεί και τους Βούλγαρους που είναι εκσλαβισμένα φύλα στη γεωγραφική περιοχή της αρχαίας Σκυθίας. Αυτή μπορεί να είναι μια αποδεκτή πρόταση από όλους. Επίσης, δεν ενοχλεί και τη γραφειοκρατία… καθώς από την FYROM/ΠΓΔΜ το Μ παραμείνει ανέπαφο. Το Μ όμως θα σημαίνει Μοισία!».

Εντάξει, είναι νομίζω προφανές – για μένα – ότι τρολάρει Μάρδα η Καϊλή. Ωστόσο, θα της πρότεινα να το καταστήσει σαφές στον χώρο της. Το λέω γιατί έφτασε στ’ αφτιά μου η ενόχληση ορισμένων συντρόφων της για το εν λόγω ποστ. Το εξέλαβαν ως σοβαρή πρόταση και μάλιστα εκτός γραμμής.

«Το θέμα θα έρθει στη Βουλή, η πρόταση θα είναι εξαιρετικά καλή και θα έχει και την πλειοψηφία των βουλευτών που σκέφτονται πατριωτικά και εθνικά υπεύθυνα» Νίκος Κοτζιάς για το όνομα της ΠΓΔΜ

Οχι, μπράβο. Είναι μια σαφέστατη και δουλεμένη μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια πρόταση

Μακεδονομαχίες

Μένω στο Σκοπιανό – με την ευρεία έννοια – επειδή ο Γιάννης Μπουτάρης μετά το τραπέζι που έκανε στον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ – και το οποίο συζητήθηκε πολύ μιας και βρισκόμαστε σε φάση Μακεδονικού – έδωσε και μια συνέντευξη στο Πρακτορείο FM. Εικάζω για να απαντήσει και στους διαφόρους επικριτές του. Δήλωσε, λοιπόν, ανάμεσα σε άλλα, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης «πιο Μακεδόνας από εμένα δεν υπάρχει και λόγω καταγωγής. Η καταγωγή μου και η ανατροφή μου τα λέει όλα». Λίγες ώρες αργότερα ο Σταύρος Καλαφάτης έγραψε στο twitter «η ανακάλυψη της… μακεδονομετρίας από τον «πιο Μακεδόνα» δήμαρχο Θεσσαλονίκης, θυμίζει αιώνιο φοιτητή που δίνει ξανά και ξανά το ίδιο μάθημα. Εύχομαι να μη συνεχίσει να κόβεται κάθε χρόνο». Ας πει κάποιος στον νεοδημοκράτη βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης να αφήσει το μακεδονόμετρο στην άκρη του πίνακα.

Κιτς

Θα μπω και εγώ – έστω και καθυστερημένα – στο εορταστικό κλίμα και θα σας παρουσιάσω τις ευχές των πολιτικών στα σόσιαλ μίντια που ξεχώρισα. Σπεύδω να ομολογήσω, βέβαια, ότι τα κριτήριά μου συμπυκνώνονται στη ρήση του Γιώργου Μάγκα «πειράζει που μου αρέσει το ωραίο;».

Ο δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης ανέβασε στο facebook ένα οικογενειακό ενσταντανέ από το χρυσοποίκιλτο σαλόνι του α λα Τραμπ των Βαλκανίων (φωτογραφία).

Η πρώην γαλάζια και νυν ανεξάρτητη Κατερίνα Παπακώστα ευχήθηκε «καλή χρονιά, δίχως ακρότητες, με συναίνεση και συνεννόηση προς όφελος της πατρίδας μας» συνοδεύοντας το τιτίβισμα με ένα πορτρέτο της. Για την ακρίβεια μια πειραγμένη φωτογραφία που μοιάζει με σκίτσο.

Η αλήθεια είναι ότι έμεινε πιστή στη συνήθειά της να τουιτάρει διάφορα μαζί με

μια φωτογραφία της. Και οι δυο, πάντως, βάλθηκαν να διαψεύσουν τον Εκο που έλεγε ότι η υπερβολική συσσώρευση στοιχείων κιτς αποτελεί μια αξιοσημείωτη υφολογική πρόταση.

Παραλογισμός

Σύμφωνα με τον Βαγγέλη

Βενιζέλο, οι ΑΝΕΛ δεν διαφωνούν απλώς αλλά οργανώνουν ήδη δημαγωγική εκστρατεία εθνικολαϊκιστικής καταγγελίας όσων συμφωνήσουν με την – άγνωστη προς το παρόν – κυβερνητική πρόταση για την ονομασία της ΠΓΔΜ.

Οφείλει κανείς να του αναγνωρίσει ότι η ανάλυσή του βρίσκεται πάντα δυο βήματα πιο μπροστά από των υπολοίπων.

Μειοδοσία

«Εμείς θα σεβαστούμε την αρχή της πλειοψηφίας εάν η πλειοψηφία μειοδοτήσει για τα εθνικά συμφέροντα». Ηταν μια ακόμη «ηρωική» δήλωση του Κώστα Κατσίκη για το Σκοπιανό. Μήπως να του θύμιζε κάποιος ότι συγκυβερνά με εκείνους που – κατά τα λεγόμενά του – αναμένεται να βλάψουν τα εθνικά συμφέροντα; Πώς θα το αντέξει αυτό η ανεξάρτητη ελληνική ψυχή του;