Η τροπολογία ξανάρχεται

Πηγή μου εξαιρετικά αξιόπιστη με ενημέρωσε πως υπάρχει σοβαρότατο ενδεχόμενο εκείνη η τροπολογία σχετικά με το 50+1 για τις απεργίες – που να σας θυμίσω ότι η αρμόδια υπουργός Εφη Αχτσιόγλου είχε φέρει νύχτα κι είχε αποσύρει άρον άρον με το πρόσχημα της ανάγκης για περαιτέρω διαβούλευση – να κατατεθεί από την κυβέρνηση ακόμη και μέσα στις γιορτές. Από το Μαξίμου το διαψεύδουν κατηγορηματικά και διατείνονται ότι η τροπολογία θα κατατεθεί μετά τις γιορτές. Αλλά όπως έλεγε κι ο Μπίσμαρκ ποτέ μην πιστεύεις τίποτα στην πολιτική μέχρι να διαψευσθεί. Εντάξει, για την ακρίβεια έλεγε μέχρι να διαψευσθεί επίσημα αλλά στην περίπτωση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έχει εφαρμογή το αξίωμα και χωρίς τις επίσημες διαψεύσεις, μιας και προτιμούν τα non paper και τις διαρροές. Τέλος πάντων κι ο Μπίσμαρκ να μην το είχε επισημάνει, η κυβέρνηση εδώ και καιρό προφανέστατα παίζει κρυφτούλι με το ΠΑΜΕ και το ΚΚΕ για το ζήτημα. Οπότε πονηρά σκεπτόμενος συμπεραίνω πως πολύ θα τους εξυπηρετούσε να την καταθέσουν την ώρα που όλοι θα έχουν μπει σε χριστουγεννιάτικους ρυθμούς. Γιατί εικάζω πως αυτό που τους τη βγαίνει διαρκώς από τα αριστερά ο Περισσός πολύ πληγώνει την αριστερή ψυχή τους.

Πρόστιμα καιγια τα κόμματα

Θα μείνω στη θεματική τροπολογίες – δεν φταίω εγώ που εμφανίζομαι κάπως μονοθεματικός, η κυβέρνηση δείχνει μια σαφή προτίμηση στην εν λόγω μέθοδο νομοθέτησης. Πώς αλλιώς να ερμηνεύσει κανείς την κατάθεση 36 τροπολογιών μέσα σε μία μόνο μέρα; Και δη πριν από τις γιορτές; Χθες, λοιπόν, μία από αυτές αφορούσε τη χρηματοδότηση των κομμάτων. Σύμφωνα με το περιεχόμενό της το ανώτατο όριο ανώνυμης χρηματοδότησης μειώνεται στα 15 ευρώ, από 50 που ίσχυε μέχρι σήμερα. Παράλληλα, πέφτει στα 75.000 ευρώ, αντί των 100.000 ευρώ, που ισχύει μέχρι σήμερα, το όριο για τη χρηματοδότηση ανά κόμμα ή συνασπισμό κομμάτων. Ειρήσθω εν παρόδω, κάποιοι κακεντρεχείς εκλαμβάνουν το συγκεκριμένο σημείο της σκουρλετικής τροπολογίας ως μια επίθεση στον Περισσό, που είναι το κόμμα που στηρίζεται κατεξοχήν στα κουπόνια.

Οι λυπητερές

Αυτό που ομολογώ πως μου έκανε εντύπωση είναι ότι πλέον θα υπάρχουν και πρόστιμα για όσους παραβιάζουν τους όρους χρηματοδότησης. Κι όταν λέω όσους δεν εννοώ μόνο τα κόμματα ή τους συνασπισμούς κομμάτων αλλά και τους υποψηφίους αντιπροσώπους στη Βουλής και την Ευρωβουλή. Οι λυπητερές θα φθάνουν ακόμη και το 50% της τελευταίας τακτικής χρηματοδότησης των κομμάτων. Και το 50% της ετήσιας βουλευτικής αποζημίωσης των υποψήφιων βουλευτών και ευρωβουλευτών που διακινούν έσοδα ή δαπάνες κατά παράβαση του νόμου. Τώρα αν μιλάμε για κόμματα που δεν λαμβάνουν κρατική χρηματοδότηση το πρόστιμο θα είναι μέχρι 150.000 και στην περίπτωση εκείνων που δεν λαμβάνουν τακτική κομματική χρηματοδότηση μέχρι 200.000. Ωραία όλα αυτά. Περιμένω να δω αν θα γίνονται έλεγχοι και κυρίως αν θα εισπράττονται τα πρόστιμα, όπως συμβαίνει στις περιπτώσεις των κοινών θνητών.

Ο Σφακιανάκης στο Bloomberg

Τον θυμάστε τον Τζον Σφακιανάκη; Αυτόν που από κοινοβουλευτικού βήματος ο Πρωθυπουργός παρουσίασε ως μεσάζοντα στην υπόθεση της Σαουδικής Αραβίας; Που για να μας πείσει ότι ο πραγματικός μεσάζων, Βασίλης Παπαδόπουλος, ήταν η καλύτερη δυνατή επιλογή, μας είπε τα χειρότερα για εκείνον;

Ε, λοιπόν, ο κατά τον Πρωθυπουργό «επίδοξος ενδιάμεσος που ήθελε να βρει μία λιγότερο συμφέρουσα για την ελληνική πλευρά συμφωνία», και «δεν είναι σαουδαραβική πλευρά», εμφανίστηκε χθες στο Bloomberg για να αναλύσει την κατάσταση στη Σαουδική Αραβία. Για την ακρίβεια, με την αρμοδιότητα του διευθυντή οικονομικής έρευνας στο Ερευνητικό Κέντρο του Κόλπου, μίλησε στο διεθνές δίκτυο για τον προϋπολογισμό αλλά και για την αλλαγή της εξωτερικής πολιτικής του βασιλείου. Μεταξύ μας, δεν θα εκπλαγώ αν ακούσω κανέναν συριζαίο να κατηγορεί το Bloomberg για fake news.

«Μόνο η μισθοδοσία για κάθε μία από αυτές είναι 1,5 εκατ. ευρώ. Καλύπτουν 250 κενές θέσεις και έχουν φροντίσει να έχουν άλλες 200 κενές θέσεις»

Παναγιώτης Καρκατσούλης, πρώην βουλευτής του Ποταμιού για τις τρεις γενικές γραμματείες περί τον Πρωθυπουργό (Πρωθυπουργού, Συντονισμού και Κυβέρνησης)

Αντί σχολίου μερικά ακόμη νούμερα. Στα 4,5 εκατ. ευρώ των γ.γ. προσθέστε, σύμφωνα με τον Καρκατσούλη, τα 597.000 για το πολιτικό γραφείο του Δραγασάκη, 530.000 για αυτό του Τζανακόπουλου, 420.000 για εκείνο του Φλαμπουράρη, 465.000 για του Βερναρδάκη και 383.000 για του Λιάκου

Χριστουγεννιάτικη ζύμωση

Χθες άνθρωπός μου στο Ποτάμι με πληροφόρησε πως είχαμε μια ποταμική σύναξη ευρείας συνθέσεως στο Polis art café. Στελέχη όλων των βαθμίδων, μέλη της επιτροπής διαλόγου και λοιποί μαζεύτηκαν για ένα κρασί και την τελευταία πολιτική ζύμωση της χρονιάς. Εντάξει, και για ένα μίνι χριστουγεννιάτικο εορτασμό, όχι αποκλειστικά για μπίζνες. Εγώ το μόνο που μπορώ να σας πω είναι ότι οι περισσότεροι στο κόμμα είναι αποφασισμένοι να μείνουν σταθεροί στις προγραμματικές τους θέσεις σε πολλά ζητήματα. Ακόμη κι αν αυτά δεν αρέσουν στους νέους τους συντρόφους του Κινήματος Αλλαγής. Να ξεκαθαρίσω πως δεν υπονοώ την αρχηγό Φώφη Γεννηματά γιατί μου έχει επισημανθεί από πολλές και διαφορετικές πλευρές της Κεντροαριστεράς ότι εκείνη δείχνει πια μεγάλη διάθεση για εκσυγχρονισμό. Αρα, το νέο έτος μπορεί Φώφη και Σταύρος να έρθουν ακόμη πιο κοντά; Γιατί όχι;

Τσίπουρο στην Κρέτσου

Σας έχω ξαναγράψει στο παρελθόν για το λόμπι της Κοιλάδας Αχελώου στις Βρυξέλλες. Ναι υπάρχει και τέτοιο στην καρδιά της Ενωσης και πρέπει να σας πληροφορήσω πως συνεχίζει να είναι αποδοτικό για τα συμφέροντα της περιοχής. Οι εν λόγω λομπίστες είχαν, λοιπόν, προχθές συνάντηση με την ευρωπαία επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής Κορίνα Κρέτσου και, σύμφωνα με πληροφορίες που έχω, εκτός από τα θέματα που συζήτησαν μαζί της, τη φίλεψαν και με αντιπροσωπευτικά τοπικά προϊόντα. Της έδωσαν, έμαθα, τυριά, μέλι, γλυκά του κουταλιού, τσάι, αρωματικά φυτά και πάει λέγοντας. Δεν χρειάζεται να επισημάνω ότι της προσέφεραν και ντόπιο τσίπουρο. Να υπενθυμίσω ότι η Κρέτσου έχει επισκεφθεί την Κοιλάδα. Κι έλαβε και νέα πρόσκληση. Για να δούμε αν θα πάει. Παρεμπιπτόντως, μου είπαν ότι στην περιοχή περιμένουν χριστουγεννιάτικο δώρο από τον Χρήστο Σπίρτζη. Τι; Να τοποθετηθούν πινακίδες με κατεύθυνση προς Κοιλάδα Αχελώου στην Ιόνια Οδό και στην Ε65.

Ακροδεξιοί

Εχει συνεργαστεί, είπε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, με τον ακροδεξιό εταίρο του κυρίου Τσίπρα. Αρα, γιατί να έχει πρόβλημα με τους υπουργούς του Κουρτς στην Αυστρία; Το να είσαι ειλικρινής – και να περιγράφεις τα πράγματα ως έχουν – είναι μεγάλο προσόν. Και σπάνιο στην πολιτική.

Καθεστωτική

Της είπε ο Βενιζέλος ότι δεν αντιλαμβάνεται ως πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας το δικαίωμα της μειοψηφίας. Η Τασία Χριστοδουλοπούλου τού απάντησε «εγώ που είμαι μια ζωή στη μειοψηφία δεν το έχω καταλάβει και το έχετε καταλάβει εσείς που είστε καθεστωτικοί». Οντως, η εξουσία δεν άλλαξε καθόλου την Τασία, οι άλλοι παραμένουν καθεστωτικοί ακόμη κι όταν εκείνη είναι καθεστωτική.