Η ιστορία που θα σας διηγηθώ συνέβη πριν από μερικούς μήνες. Είναι, ωστόσο, ενδιαφέρουσα και εκτυλίχθηκε στο γραφείο του αντιπροέδρου της Κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη. Εκεί, λοιπόν, βρέθηκαν πέντε στελέχη της Διεύθυνσης Οικονομικής Ανάλυσης και Μελετών της Τραπέζης της Ελλάδος –η οποία υπάγεται στον υποδιοικητή της ΤτΕ Θεόδωρο Μητράκο. Θέμα του ραντεβού; Η αγαπημένη συριζαϊκή εμμονή, ο Γιάννης Στουρνάρας και πώς εκείνος θα αναγκαστεί να εγκαταλείψει τη θέση του. Για να γίνω πιο συγκεκριμένος, έπεσαν στο τραπέζι ιδέες για το πώς θα μπορούσε να συνεχιστεί ο πόλεμος φθοράς που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ξεκινήσει εναντίον του από τότε που οι συριζαίοι συνειδητοποίησαν ότι έρχονται στην εξουσία. Εμαθα, μάλιστα –και διαψεύσεις δεν θα δεχτώ -, ότι την ώρα που τα ανέλυαν όλα αυτά, ο Δραγασάκης τηλεφώνησε και στον Αλέξη Τσίπρα. Τελικά, τους είναι πολύ δύσκολο να αποδεχθούν πως η ΤτΕ είναι θεσμός. Ή ότι ο Μάριο Ντράγκι σε κάθε ευκαιρία στηρίζει Στουρνάρα λέγοντας πως η ΕΚΤ είναι εξουσιοδοτημένη από τη Συνθήκη της ΕΕ να προστατεύει την ανεξαρτησία των κεντρικών τραπεζών. Εγώ, πάντως, έχω να κάνω μια πρόταση στους συντρόφους, να περιμένουν την έλευση του κομμουνισμού. Γιατί; Θα τους έδινε μια λύση επειδή, όπως λέει, κι ένα παλιό ρώσικο ανέκδοτο: «Θα υπάρχει KGB στον κομμουνισμό; Οπως γνωρίζεις στον κομμουνισμό το κράτος θα καταργηθεί μαζί με τα μέσα καταστολής του. Οι άνθρωποι θα ξέρουν να αυτο-συλλαμβάνονται».
Ανανέωση
Θα έλθω τώρα στο θέμα της ημέρας, το γαλάζιο Συνέδριο. Πηγές μου στην Πειραιώς με διαβεβαίωσαν ότι οι παρεμβάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη θα έχουν έναν στόχο, να σταλεί το μήνυμα της ανανέωσης σε πρόσωπα και ιδέες. Παρεμπιπτόντως, επιμένουν ότι όλα τα κορυφαία και ιστορικά στελέχη της ΝΔ συμφωνούν μαζί του. Θα το προσπεράσω και θα σας πω πως όταν λέμε ανανέωση δεν εννοούμε μόνο τα ψηφοδέλτια των εθνικών εκλογών, αλλά κι εκείνα των αυτοδιοικητικών. Για να το πω αλλιώς, ορισμένοι από τους νυν περιφερειάρχες και δημάρχους που εξελέγησαν με τη στήριξη ή την ανοχή της ΝΔ δεν θα πρέπει να θεωρούν δεδομένο ότι το κόμμα θα ξαναβρεθεί στο πλευρό τους. There will be blood, κοινώς. Να υποθέσω και οικογενειακό;
Ταξίδι στην Αργεντινή
Θέλω να πληροφορήσω τους αγαπητούς συνέδρους της ΝΔ πως δεν πρόκειται να εντοπίσουν κάπου στον χώρο του αεροδρομίου τον επικεφαλής των γαλάζιων ευρωβουλευτών Μανόλη Κεφαλογιάννη. Ο Μανόλο, όπως έμαθα, έχει πετάξει από χθες για το νότιο ημισφαίριο, εκεί όπου τώρα –να σας θυμίσω – έχουν καλοκαίρι. Για την ακρίβεια, για την Αργεντινή, όπου θα μιλήσει σε μέλη της ελληνικής ομογένειας. Κι όχι μόνο αυτός. Μαζί του βρίσκεται και ο πράσινος συνάδελφός του Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος δεν έχει καμιά εσωκομματική υποχρέωση αυτή την περίοδο.

Δυο ξένοι στις Βρυξέλλες

Την Πέμπτη Φώφη Γεννηματά και Αλέξης Τσίπρας βρέθηκαν μαζί στο ίδιο δωμάτιο. Για να μην παρεξηγηθώ, εννοώ την αίθουσα όπου έγινε η Προσύνοδος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών. Πράκτοράς μου εκεί μού περιέγραψε τον έλληνα Πρωθυπουργό ως «ελαφρώς δύσθυμο» και μου τόνισε ότι έπαιζε συνέχεια με το κομπολόι του – αν και δεν μου αρέσει να επαναλαμβάνομαι, οφείλω να παρατηρήσω ότι αντιγράφει ΠΑΣΟΚ διαρκώς. Και με τη Γεννηματά πώς τα πήγαν; Μια χειραψία και μέχρι εκεί, μου ανέφερε ο κατάσκοπός μου. Διατείνεται δε πως δεν της είπε καν συγχαρητήρια, παρότι όλοι οι ευρωσύντροφοι την πλησίαζαν για να τη συγχαρούν για την εκλογή της στην ηγεσία του νέου φορέα.

Σεμινάρια

Ο Γιώργος Καμίνης, ενημερώθηκα αρμοδίως, οργανώνει πολιτικά εργαστήρια. Τι εννοώ; Ακαδημαϊκοί και στελέχη της αγοράς θα κληθούν από τον δήμαρχο να εισηγηθούν προτάσεις αλλά και να απαντήσουν σε ερωτήσεις νέων για ζητήματα όπως οικονομία και ανάπτυξη, κοινωνικό κράτος, παιδεία, θέση της Ελλάδας στην ΕΕ κ.ά. Στόχος του δημάρχου, σύμφωνα με άνθρωπό του, είναι «η επιστροφή των νέων στην πολιτική και η ενεργός συμμετοχή τους στις διαδικασίες για τη σύσταση του νέου φορέα». Το πρώτο, μάλιστα, εργαστήριο έγινε την Πέμπτη στα Πετράλωνα. Οι πηγές μου μού επισήμαναν ότι ήδη έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον συμμετοχής νέοι από όλη την επικράτεια που τον στήριξαν στις εκλογές της Κεντροαριστεράς. Κι όσοι δεν βρίσκονται στην Αθήνα θα μπορούν να παρεμβαίνουν μέσω livestreaming. Οχι, για να μη νομίζετε ότι θα είναι χαλαρή η πορεία προς το συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής.

«Εμένα με συγκινούν οι δικαστικές αποφάσεις οι οποίες είναι αντιδημαγωγικές, είναι μη δημοφιλείς και οι οποίες στέλνουν στην κοινωνία το μήνυμα ότι πολλές φορές παρά τα μεγάλα και πολλές φορές αδηφάγα ρεύματα της κοινής γνώμης, που μπορεί να είναι συγκυριακά, να είναι εμπαθή, υπάρχει μία αντίσταση».

Βαγγέλης Βενιζέλος, σε ομιλία του στον Κύκλο.

Είναι παλιό, αλλά αντιπαραθέστε τομε εκείνες τις αποφάσεις που συγκινούν τον Πρωθυπουργό