Θα ξεκινήσω με τα γαλάζια συνεδριακά μιας και πλησιάζει η D-Day. Το δελτίο καιρού προβλέπει εσωκομματική νηνεμία, μου είπε ο πράκτοράς μου. «Με τα σημερινά δεδομένα πάντα» συμπλήρωσε για να είναι καλυμμένος. Το υποστηρίζει γιατί οι πληροφορίες του θέλουν όλους τους βασικούς παίκτες να μην έχουν πρόθεση ή αιτία να ανεβάσουν τους τόνους. Εντάξει, θα εκφραστούν κάποιες διαφοροποιήσεις σε ιδεολογικό επίπεδο – ευκολάκι νομίζω εγώ – αλλά τίποτα πιο θορυβώδες. Η Ντόρα Μπακογιάννη, ας πούμε, μου επισημάνθηκε ότι τελικά αποφάσισε να σχολιάσει από το βήμα του συνεδρίου την απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη περί μη αξιοποίησής της στην επόμενη κυβέρνηση. Ωστόσο, θα είναι προσεκτική στις διατυπώσεις της. Θα ξεκαθαρίσει, πάντως, ότι προτίθεται να είναι υποψήφια στην Α’ Αθηνών στις επόμενες εκλογές. Δεν περίμενα κάτι άλλο, ομολογώ.

Και οι πρώην αρχηγοί;

Ο Αντώνης Σαμαράς, σύμφωνα με τον πράκτορά μου πάλι, θα στηρίξει απόλυτα Κυριάκο. Φυσικά με ολίγη από σαμαρική ατζέντα, τύπου εθνικά θέματα και εφαρμογή του δόγματος νόμος και τάξη. Καλά δεν χρειάζεται να σας επισημάνω ότι αναμένεται να μιλήσει για την ανάγκη υπεράσπισης της διακυβέρνησης της περιόδου 2012 – 2014 ως δείγμα γραφής της ΝΔ. Είναι εξάλλου το μόνιμο ζήτημά του. Οπότε το μόνο που μένει ακόμη φλου είναι τι θα κάνει ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Εκείνος δεν έχει δηλώσει ότι θα απευθυνθεί στους συνέδρους, αλλά από την άλλη είναι και κάπως – για να το θέσω ευγενικά – απρόβλεπτος. Αν τελικά το αποφασίσει, πάντως, να περιμένετε αυτά τα περί ιδεολογίας του κοινωνικού φιλελευθερισμού. Χωρίς «γαλλικά» ελπίζω. Και ο Κώστας Καραμανλής; Δεν θα τοποθετηθεί, λέει. Τι πρωτότυπο; Τέλος πάντων, θα τοποθετηθούν οι πολιτικοί του φίλοι – γνωστοί και ως δραγουμάνοι της σιωπής.

Ενας ιδρυτής

για την Επιτροπή

Μιας κι ανέφερα τον Βαγγέλα, πρέπει να σας ενημερώσω πως πηγή μου στην Επιτροπή Εξοπλιστικών της Βουλής, που «υποδέχθηκε» τον Πάνο Καμμένο χθες, με πληροφόρησε πως τον μνημονεύανε. Ενας βουλευτής του ΠΑΣΟΚ είπε ότι η εν λόγω επιτροπή είναι έργο του ΠΑΣΟΚ, τη θεσμοθέτησε το 2010. Τότε, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας πήρε τον λόγο για να τον διορθώσει λέγοντάς του «κάνετε λάθος, η επιτροπή έγινε από τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη όταν ήταν υπουργός Εθνικής Αμυνας. Ρωτήστε και τον κύριο Τασούλα». Ο γαλάζιος βουλευτής λοιπόν απάντησε «περιέργως – και μου κάνει τρομακτική εντύπωση – ο κύριος Καμμένος έχει δίκιο».

Δεν ξέρω αν ο Καμμένος κάνει άνοιγμα στη ΝΔ. Αυτό που ξέρω είναι ότι η αλήθεια είναι κάπου στη μέση. Ο Μεϊμαράκης είχε εισηγηθεί τη σύστασή της ως υποεπιτροπής της Επιτροπής Εξωτερικών και επί ΠΑΣΟΚ έγινε αυτόνομη επιτροπή.

«Το μεγάλο πρόβλημα δεν είναι η υπερφορολόγηση, αλλά πολλές φορές η υποφορολόγηση κοινωνικών ομάδων, η οποία οδήγησε συχνότατα στην παραγωγή ελλειμμάτων και στην παραγωγή χρέους». Δημήτρης Βέττας εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ στον προϋπολογισμό του 2018.

Δεν θα αναρωτηθώ αν αυτά τα έμαθε στη Γεωπονική όταν εξειδικευόταν στην αγροτική οικονομία. Πριν από αυτόν, άλλωστε, την είχε λανσάρει ένας από τους γκουρού οικονομολόγους του ΣΥΡΙΖΑ την εν λόγω θεωρία. Ο Γιάννης Δραγασάκης στο συνέδριο η Ωρα της Ελληνικής Οικονομίας.

Η τσάντα στο σχολείο

Οχι, μπράβο στον υπουργό Παιδείας. Οφείλω να του αναγνωρίσω ότι έχει μεγαλόπνοα σχέδια. Αναφέρομαι στην καθιέρωση της δράσης «Η τσάντα στο σχολείο». Σύμφωνα με τον Κώστα Γαβρόγλου «ανάλογα με την απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων και με τη σύμφωνη γνώμη του κάθε γονέα, η τσάντα των μαθητριών και μαθητών θα παραμένει στο σχολείο για τουλάχιστον ένα Σαββατοκύριακο κάθε μήνα, δηλαδή από την Παρασκευή, έως τη Δευτέρα». Τι θέλει να πετύχει ο υπουργός; «Στόχος μας είναι να προχωρήσουμε σε όλες εκείνες τις ρυθμίσεις ώστε να μετριαστεί το άγχος που έχει συσχετιστεί με τη μελέτη για την επόμενη ημέρα». Α! Και να ξέρετε ότι δεν είναι συμβολική παρέμβαση. Θέλει να ενισχύσει τον ποιοτικό χρόνο των παιδιών με τις οικογένειές τους. Εγώ τι να πω τώρα; Η αλλεργία τους στο διάβασμα με υπερβαίνει.

Παρίσι – Θεσσαλονίκη

Από κει που βόλταρε στο Παρίσι χθες, σήμερα πάει Θεσσαλονίκη. «Θα εργαστεί στο γραφείο του» εκεί και «θα έχει σύσκεψη με συνεργάτες του», ενώ νωρίτερα θα κόψει και κάτι κορδέλες με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας στην Τοπική Μονάδα Υγείας του Δήμου Ευόσμου. Παρεμπιπτόντως, στη γαλλική πρωτεύουσα συνάντησε για δεύτερη φορά μέσα σε είκοσι μέρες τον Εμανουέλ Μακρόν, στο Μέγαρο των Ηλυσίων, στο περιθώριο της Συνόδου για την Κλιματική Αλλαγή. Ο γάλλος πράκτορας μου – έχω και τέτοιον – μου εξήγησε πως στο γεύμα στο Προεδρικό Μέγαρο παρακάθησαν πάνω από 50 ηγέτες χωρών μαζί με δημάρχους, τραπεζίτες, επιχειρηματίες, επικεφαλής ΜΚΟ και άλλες σημαντικές προσωπικότητες – 2.000 συνολικά στον αριθμό – που συμμετείχαν στη Σύνοδο. Η άχρηστη πληροφορία της ημέρας; Ολοι αυτοί έκαναν και βαρκάδα, καθώς η Σύνοδος έγινε στο νησί Σεγκέν του Σηκουάνα, στα δυτικά προάστια του Παρισιού, ανάμεσα στη Βουλόνη και τις Σέβρες. Κουράζεται, βρε παιδί μου, αυτός ο Πρωθυπουργός.

Τασία καλεί Μαρέβα

Η πρόεδρος της Επιτροπής Πόθεν Εσχες της Βουλής Τασία Χριστοδουλοπούλου, όπως με ενημέρωσε ο άνθρωπός μου στο Κοινοβούλιο, έστειλε επιστολή στη Μαρέβα Μητσοτάκη καλώντας τη να καταθέσει συμπληρωματικά στοιχεία στη δήλωση πόθεν έσχες σχετικά με το «σπίτι του Βολταίρου» στο Παρίσι, την υπεράκτια εταιρεία που διατηρούσε μέχρι τις αρχές του 2015 καθώς και με έναν πίνακα μεγάλης αξίας που δεν έχουν κατατεθεί τα παραστατικά του. Στην κίνηση αυτή απάντησε ο γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ Κώστας Τσιάρας υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση αναζητά διέξοδο από τα σκάνδαλα, τον προϋπολογισμό και τα προαπαιτούμενα σε υποθέσεις που έχουν κλείσει. Παράλληλα, κάλεσε τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση να αναλάβει πρωτοβουλίες για τη λειτουργία της Επιτροπής Πόθεν Εσχες λέγοντας πως «η κυβέρνηση επιμένει στη λογική των επιλεκτικών διαρροών». Τι εννοεί; Πως δεν τηρήθηκε η εμπιστευτικότητα των διαδικασιών της Επιτροπής.

Κορωνίδα

«Ο σεβασμός στη Δικαιοσύνη είναι κορωνίδα της πολιτικής μας και όσοι μιλούν διαφορετικά είναι κακόπιστοι και υποτιμούν τις κυβερνητικές προτάσεις. Πέφτουμε από τα σύννεφα όταν ακούμε για ωμές παρεμβάσεις», είπε ο Σταύρος Κοντονής μιλώντας στην εκδήλωση «Η Δικαιοσύνη ως πυλώνας ανάπτυξης». Επειδή είμαι ευγενής – ενίοτε – δεν θα πω ότι έκανε κωλοτούμπα, θα πω ότι αναδιπλώθηκε ως καθαρόαιμος συριζαίος.

Δημοκρατία

Ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος ανησυχεί για υψηλότερα του προϋπολογισμού θέματα. Σαν την «έννοια της δημοκρατίας», που «στα χρόνια της κρίσης συμπιέστηκε και συρρικνώθηκε». Και «πρέπει να την ανακαλύψουμε πάλι, ως «ορίζοντα νοήματος» για την πολιτική συμμετοχή». Μπα; Κι εγώ που νόμιζα ότι η δημοκρατία αποκαταστάθηκε όταν ανέλαβε η κυβέρνηση που θα ήταν κάθε γράμμα του Συντάγματος