Να κι ένα αίτημα της αντιπολίτευσης που κάνει δεκτό ο Νίκος Κοτζιάς: Μεθαύριο Πέμπτη, θα ενημερώσει την Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής για την επίσκεψη του Ερντογάν. Από τις Βρυξέλλες όπου βρίσκεται, για τη σύνοδο των ΥΠΕΞ της ΕΕ, δήλωσε πως η επίσκεψη «έγινε ώστε να δοθεί ώθηση και να ξεκινήσουν τα μεγάλα οικονομικά και μεταφορικά έργα που ετοιμάζουν από κοινού οι δυο χώρες». Απάντησε, μάλιστα, και στην κριτική της ΝΔ –η οποία υπέβαλε το αίτημα ενημέρωσης –λέγοντας πως «είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της διπλωματίας που ασκείται κριτική για μια επίσκεψη πριν ξεκινήσει». Και δεν έμεινε σε αυτά. «Η ΝΔ έχει μια νοοτροπία, την οποία ονομάζω νεο-απομονωτισμού και αδράνειας. Δηλαδή, να καθόμαστε στο σπίτι μας. Αυτή μπορεί να είναι βολική νοοτροπία με το γείτονά σου στην πολυκατοικία, αν δε θέλεις να του μιλάς. Αλλά στις διακρατικές σχέσεις δεν ισχύει». Οχι, αντικειμενικά μιλώντας, άμα ξέρεις από «good diplomacy» –και βάζεις κόκκινες γραβάτες για να το αποδείξεις –ξέρεις κι από καλές παρομοιώσεις.
Σποτ χωρίς Τσίπρα
Αυτοί που διατείνονται ότι τα τελευταία χρόνια ο διαφημιστικός κλάδος περνάει κρίση και δεν βγαίνουν πια στον αέρα καλές διαφημίσεις πλανώνται πλάνην οικτρά, έχω να καταθέσω. Γιατί το λέω; Το Μαξίμου λανσάρισε το νέο σποτάκι του, με θέμα τους πέντε μεγάλους αυτοκινητοδρόμους. Ξεκινάει με ατάκα από Παντελή Βούλγαρη, «όλα είναι δρόμος» και τελειώνει με κλισέ Τσίπρα «ήταν δίκαιο κι έγινε πράξη». Ο Πρωθυπουργός, δυστυχώς για τους φαν του, δεν πρωταγωνιστεί σε αυτό το σποτ. Παρόλα αυτά η λογική είναι λογική κορδέλας… Ο δε Τσίπρας που το ανέβασε στο twitter του τιτίβισε πως «από την επαναδιαπραγμάτευση των τεσσάρων οδικών αξόνων, το ελληνικό Δημόσιο έχει όφελος 764 εκατ. ευρώ». Οσο και το κοινωνικό μέρισμα έχω να παρατηρήσω εγώ. Παρεμπιπτόντως, δεν θα ήθελα να φανταστώ τι θα γινόταν αν ήταν πρωθυπουργός την εποχή που ο Γιώργος Αρμένης φώναζε στο «Ολα είναι δρόμος»: «Ηλία ρίχ’ το».
Ποιος κυβερνάει;

Μένω στους δρόμους, γιατί όποιος διαβάζει και τις 49 σελίδες με τα 82 προαπαιτούμενα του συμπληρωματικού Μνημονίου βρίσκει διαμαντάκια. Οπως, ας πούμε, ότι η τρόικα –συγγνώμη, τώρα στα συριζαϊκά τη λέμε θεσμούς –καλεί τον Χρήστο Σπίρτζη να εκδώσει μια νέα υπουργική απόφαση για να αντικαταστήσει εκείνη που εκδόθηκε στο ΦΕΚ της 27ης /11/2017. Ποια είναι; Εκείνη με την οποία ο υπουργός Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων έδινε δωρεάν διέλευση από τέσσερις σταθμούς διοδίων της Εγνατίας στους κατοίκους των όμορων δήμων. Και επί λέξει γράφει το κείμενο της συμφωνίας: «Η νέα υπουργική απόφαση θα συμφωνηθεί με το ΤΑΙΠΕΔ πριν την έκδοσή της». Ποιος είπαμε ότι κυβερνάει αυτόν τον τόπο;

Γνωρίζοντας το Κίνημα Αλλαγής

Εντάξει, άργησε πολύ να ευχηθεί στη νέα αρχηγό του Κινήματος Αλλαγής ο Πρωθυπουργός για την εκλογή της, αλλά φαντάζομαι τώρα που θα γνωρίσει το Κίνημα Αλλαγής σε Παρίσι και Βρυξέλλες μπορεί να είναι πιο διαχυτικός. Το εικάζω γιατί ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντήσει με διαφορά λίγων ωρών τον Σταύρο Θεοδωράκη και τη Φώφη Γεννηματά. Συγκεκριμένα, θα βρεθεί μαζί με τον επικεφαλής του Ποταμιού στη Σύνοδο Κορυφής για την Κλιματική Αλλαγή που διοργανώνει σήμερα στη γαλλική πρωτεύουσα ο Εμανουέλ Μακρόν. Και την Πέμπτη, στις Βρυξέλλες, θα συναντήσει τη Γεννηματά, συμμετέχοντας – τι πρωτότυπο; – ως παρατηρητής στην καθιερωμένη πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης προσύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών. Δεν ξέρω αν θα έρθουν πιο κοντά οι τρεις τους, αλλά αν έρθουν μην το πείτε στον Πάνο.

Ο «Mr Europe»

Ο συνεργάτης της εφημερίδας Παναγιώτης Κ. Ιωακειμίδης μου υποσχέθηκε πως σύντομα θα μου στείλει να διαβάσω ένα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο υπό τον τίτλο «Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση, οι πολλαπλές κρίσεις και οι προκλήσεις του μέλλοντος» από τις εκδόσεις Παπαζήση. Πρόκειται για έναν τιμητικό για τον ίδιο τον ομότιμο καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών τόμο, που επιμελήθηκαν οι καθηγητές Σουζάννα Βέρνυ και Αντώνης Κόντης. Οπως μου επισημάνθηκε πρόκειται για ένα ογκώδες βιβλίο 870 σελίδων, με το οποίο η κοινότητα όσων ασχολούνται στην Ελλάδα με τα ευρωπαϊκά θέματα και το Πανεπιστήμιο Αθηνών θέλουν να τιμήσουν ένα εξέχον μέλος τους, τον επονομαζόμενο μεταξύ τους και «Mr Europe», ελληνιστί «κύριο Ευρώπη». Ειρήσθω εν παρόδω στην έκδοση εκτός από τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλη Βενιζέλο, γράφουν πάνω από σαράντα ειδικοί, καθηγητές συνάδελφοι του Ιωακειμίδη.

Περί καναλιών

Κάτι μου λέει ότι οσονούπω θα σκάσει πολιτικό θέμα για τις μεταβιβάσεις ΜΜΕ του τελευταίου διαστήματος. Αλλωστε, μόνο ως προειδοποιητική βολή μπορώ να ερμηνεύσω την τοποθέτηση της εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ χθες για το θέμα – χωρίς μάλιστα να ερωτηθεί – στο γαλάζιο μπρίφινγκ. Η Μαρία Σπυράκη ανέφερε πως παρακολουθούν το ζήτημα. Και πρόσθεσε: «Θεωρούμε αυτονόητο ότι θα γίνει εξονυχιστικός έλεγχος του πόθεν έσχες των νέων ιδιοκτητών και πιστεύουμε ότι η Ανεξάρτητη Αρχή θα κάνει πολύ καλά τη δουλειά της». Αναμένω με ενδιαφέρον τη συνέχεια.

Αναζητείται κείμενο

Το Σαββατοκύριακο συνεδρίασαν οι περιλάλητοι 53. Αν δεν το πήρατε χαμπάρι είναι γιατί δεν βγάλανε ένα από τα γνωστά τους κείμενα στο γνωστό Commonality. Ρώτησα, λοιπόν, τον πληροφοριοδότη μου στην ομάδα «πώς κι έτσι;». Η απάντηση του ήταν πως «δεν ήταν και πολύ γόνιμη η συνεδρίαση». Μου ανέφερε, ωστόσο, ότι δεν πέρασε κι άσχημα εκεί. Γιατί; Πρώτον, ο χαιρετισμός του γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ Πάνου Ρήγα ήταν σαν να τον εκφωνούσε άνθρωπος από άλλο κόμμα. Και δεύτερον, ο Νίκος Φίλης έκανε αρχηγική εμφάνιση.

Θεσμοί

«Η μη ικανοποιητική λειτουργία των θεσμών στην Ελλάδα αποδίδεται κυρίως στο γεγονός ότι δεν εξασφαλίζεται επαρκώς η γενικότερη αποδοχή τους από την κοινωνία. Κι αυτό γιατί δεν έχει εμπεδωθεί η βεβαιότητα ότι οι θεσμοί παράγουν τα ίδια αποτελέσματα για όλους». Η διαπίστωση ανήκει στον Γιάννη Στουρνάρα. Αν δεν κυνηγάς τον σταυρό, λες πιο άνετα αλήθειες που πρέπει να ακουστούν.

Αστείο

«Το να λέει κανείς ότι η κυβέρνηση προχωρά σε παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη είναι τουλάχιστον αστείο» δήλωσε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος. Αφήνω στην άκρη την τελευταία κόντρα. Αν θυμηθεί, όμως, κανείς όλες τις προηγούμενες – κάνοντας μια σύντομη αναδρομή στο παρελθόν των σχέσεων κυβέρνησης και Δικαιοσύνης – αντιλαμβάνεται ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έχει κάπως περίεργη αίσθηση του χιούμορ.