Διαβάζοντας, χθες, τον φιλοκυβερνητικό αλλά και τον εθνικοπατριωτικό Τύπο παρατήρησα ότι η προχθεσινή παρουσία του Γερούν Ντεϊσελμπλούμ ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου παρουσιάστηκε κάπως – πώς να το πω; – κομμένη και ραμμένη στα μέτρα των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Τύπου καθυστερημένη δικαίωση των επικριτών των Μνημονίων συν διάφορα πανηγυρικά για τον Δημήτρη Παπαδημούλη που τάπωσε τον πρώην πια πρόεδρο του Eurogroup. Ο νούμερο ένα πράκτοράς μου, ωστόσο, στις Βρυξέλλες μού επισήμανε ότι κάποια σημεία από τις απαντήσεις του Γερούν σε Παπαδημούλη και Νότη Μαριά αποσιωπήθηκαν. Για την ακρίβεια, απαντώντας στον συριζαίο αντιπρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου ο Ντεϊσελμπλούμ ανέφερε πως καλά κάνει και ασκεί δριμεία κριτική στις ευρωπαϊκές αποφάσεις, αλλά ελπίζει αυτή η κριτική των ελλήνων πολιτικών να συνοδεύεται από μια γενναία αυτοκριτική για τις αποφάσεις που έλαβαν και τις πολιτικές που ακολούθησαν εντός της χώρας τους. «Ετσι» συμπλήρωσε «θα γίνουμε όλοι καλύτεροι». Το λες και μπηχτή. Στον δε Μαριά, ο Ολλανδός είπε ότι δεν συμμερίζεται καθόλου τη «σχολή σκέψης» στην οποία ανήκει και της οποίας ο βασικός άξονας είναι πως φταίνε τα Μνημόνια για την κρίση. «Η κρίση προϋπήρχε των Μνημονίων αλλά οι περισσότεροι έκαναν πως δεν την έβλεπαν» σημείωσε. Παράλληλα, επειδή ο πάλαι ποτέ Ανεξάρτητος Ελληνας του έθεσε και θέμα χρήσης του αποθεματικού των 25 δισ. ευρώ – το οποίο είχε δημιουργηθεί στο πλαίσιο του τρίτου Μνημονίου για τις ελληνικές τράπεζες – για την απόσβεση κόκκινων δανείων, ο Γερούν τού εξήγησε πως είναι θέμα πολιτικής απόφασης, αφού είναι λάθος να λέγεται πως τα χρήματα αυτά «περισσεύουν». «Αν χρησιμοποιηθούν θα επιβαρυνθεί το ελληνικό δημόσιο χρέος και δεν ξέρω αν αυτό είναι επιθυμητό». «Γιατί ξέρουν αυτοί;», έχω να σχολιάσω εγώ.

Κουραμπιέδες κομματικοί

Μένω στις Βρυξέλλες για μια «ελληνική βραδιά Χριστουγέννων». Τη διοργάνωσε, όπως πληροφορήθηκα, την Τετάρτη στο Ευρωκοινοβούλιο το γραφείο Τύπου της ελληνικής πρεσβείας εκεί, με την υποστήριξη των Δημήτρη Παπαδημούλη, Κωνσταντίνας Κούνεβα και Στέλιου Κούλογλου. Παρότι είναι αντιπροχθεσινό θα καταλάβετε γιατί σας το αναφέρω. Στο event, σύμφωνα με την ευρωσυριζαϊκή ενημέρωση, άκουσαν και χόρεψαν ηπειρώτικα, κρητικά και αστυπαλιώτικα παραδοσιακά τραγούδια και χορούς. Στον δε μπουφέ υπήρχαν κουραμπιέδες, παστέλια, μελομακάρονα, ρακί, σούμα. Πηγή μου στο σουαρέ συνέλαβε ανάμεσα στους παρισταμένους τον Μανώλη Κεφαλογιάννη, τον Νίκο Ανδρουλάκη, τον Γιώργο Γραμματικάκη και τον παλιό σύντροφο και νυν ανεξάρτητο Κώστα Χρυσόγονο. Μόνο που μου τόνισε ότι οι ξένοι στην εκδήλωση ήταν μετρημένοι στα δάχτυλα. Με δυο λόγια, γιόρτασαν μεταξύ τους οι της ελληνικής ευρωβουλευτικής παροικίας. Και πάλι όχι όλοι. Το λέω γιατί έμαθα ότι έγινε – για να το θέσω κομψά – πολύ σούσουρο ανάμεσα σε κάποιους από τους έλληνες ευρωβουλευτές. Γιατί; Επειδή, η ελληνική πρεσβεία διοργάνωσε την εκδήλωση μόνο με τους κυβερνητικούς συναδέλφους τους. Αφήστε που γέμισαν κι οι μοκέτες του Ευρωκοινοβουλίου ζάχαρη άχνη.

Τετ α τετ Ερντογάν – Αβραμόπουλου

Σχεδόν όλοι είδαν τον Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα. Εξού και συμπεραίνω πως δεν θα μπορούσε – για λόγους πρεστίζ το λιγότερο – να μην τον δει ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος λέει και ξαναλέει στους συνομιλητές του ότι είναι και φίλοι από τα παλιά. Ο επίτροπος Μετανάστευσης της ΕΕ βρέθηκε, χθες, στην πρωτεύουσα και έκανε και μια στάση στη Μεγάλη Βρεταννία πριν ο τούρκος πρόεδρος αναχωρήσει για Θράκη. Οι δυο τους μίλησαν για μερικά λεπτά. Οπως ενημερώθηκα, το θέμα τους ήταν ένα, το Προσφυγικό. Στον απόηχο, μάλιστα, των δηλώσεων Ερντογάν, ο οποίος επιτέθηκε στην Ευρώπη. Δεν γνωρίζω αν του τράβηξε το αφτί ο Αβραμόπουλος – αλλά η επίσημη ευρωπαϊκή γραμμή αυτή ήταν. Πάντως, στη δήλωση που έκανε μετά το τέλος της συνάντησης ανέφερε πως «η Ευρώπη συνεχίζει να τηρεί τα συμφωνηθέντα και θα συνεχίσει να συνεργάζεται και να στηρίζει την Τουρκία για τη φιλοξενία περισσότερων από τρία εκατομμύρια προσφύγων». Μάλιστα. Οπως έχει πει κι ο αγαπημένος τού Δημήτρη, Ταλλεϋράνδος, «όταν κάτι είναι αυτονόητο, γίνεται ακόμα πιο αυτονόητο όταν το λέμε».

Ρώτησε το γερμανικό «Spiegel» τον Γιάννη Μουζάλα αν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να υπάρξουν και πάλι θύματα στη Μόρια, όπως πέρυσι τον χειμώνα. «Οχι, δεν μπορώ να το κάνω» απάντησε. «Αυτό που μπορώ να εγγυηθώ είναι ότι κάνουμε τα πάντα για να αποτρέψουμε αυτή την κατάσταση».

Ευτυχώς που υπάρχει κι ο Μουζάλας και λέει κάτι τέτοια. Για να έχουν να ξεχαρμανιάζουν οι 53, που δεν μπορούν να βγάλουν το αριστερό τους άχτι πάνω

στον υπουργό Οικονομικών.