Κακώς λένε ορισμένοι κακοπροαίρετοι ότι η κυβέρνηση δεν ήταν καλά προετοιμασμένη για την επίσκεψη Ερντογάν. Αυτόπτες μάρτυρες άλλωστε, τόσο στο Προεδρικό όσο και στο Μαξίμου μού επισήμαναν ότι τα σκονάκια έδιναν κι έπαιρναν: και στη «μονομαχία» Παυλόπουλου – Ερντογάν και κατά τη διάρκεια των δηλώσεων Τσίπρα και Ερντογάν.

Στο Προεδρικό Μέγαρο, από την ελληνική πλευρά, τα σημειώματα έδινε στον υπουργό Εξωτερικών ο γενικός γραμματέας της Προεδρίας της Δημοκρατίας, Γεώργιος Γεννηματάς και μετά ο Νίκος Κοτζιάς τα προωθούσε στον Προκόπη Παυλόπουλο. Ο υπουργός Εξωτερικών ήταν αυτός που ανέλαβε τον ίδιο ρόλο και στο Μαξίμου. Εντάξει, μου εξήγησε ότι σκονάκια έπαιρνε και ο τούρκος πρόεδρος. Ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ομέρ Τσελίκ έδινε κάτι χαρτάκια στον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος τα προωθούσε στον τούρκο πρόεδρο. Δεν κατάφερα, βέβαια, να μάθω τι έγραφαν, ωστόσο ο πράκτοράς μου διαπίστωσε πως ο Κοτζιάς επέμεινε ιδιαίτερα – και μάλιστα πάσαρε το χαρτί με καθόλου διακριτικό τρόπο στον Τσίπρα – όταν ο Ερντογάν μίλησε για το Προσφυγικό και τη συμφωνία με την ΕΕ, κατηγορώντας τις Βρυξέλλες ότι δεν έχουν δώσει στην Αγκυρα τα χρήματα που προβλέπονταν από τη συμφωνία. Πρόσεξε επίσης ότι ο υπουργός Εξωτερικών είναι αριστερόχειρας, πράγμα που δικαιολογεί ενδεχομένως και την καλλιτεχνική του φλέβα και τα ποιήματα που γράφει και στέλνει με SMS στους φίλους του.

Απών

Μία απουσία με νόημα καταγράφηκε τόσο από τις διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ υπουργών Ελλάδας – Τουρκίας στο Μαξίμου όσο και από το επίσημο δείπνο προς τιμήν του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Προεδρικό Μέγαρο. Ποιος έλειπε; Ο Πάνος Καμμένος. Η επίσημη δικαιολογία ήταν πως δεν συνόδευε τον τούρκο πρόεδρο ο ομόλογός του υπουργός Αμυνας της Τουρκίας. Παρών ήταν, άλλωστε, στις συζητήσεις ο αρχηγός του τουρκικού Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων στρατηγός Χουλουσί Ακάρ, εξού και την ελληνική πλευρά εκπροσώπησε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Βαγγέλης Αποστολάκης. «Ναι, αλλά δεν είναι συγκυβερνήτης;» αναρωτήθηκα εγώ. Και η κυβερνητική πηγή μου μού θύμισε πως οι σχέσεις Καμμένου με τους Τούρκους είναι απλώς ανύπαρκτες. Και αυτό ίσως να έπαιξε τον ρόλο του. Δεν έχει περάσει, άλλωστε, πολύς καιρός από τότε που ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου χαρακτήριζε «ρατσιστικό κόμμα» τους ΑΝΕΛ και τον πρόεδρό του «κακομαθημένο παιδί».

Κέρασμα

Ειρήσθω εν παρόδω, ούτε οι συνάδελφοί μου οι δημοσιογράφοι δεν είχαν ξαναδεί τέτοια μέτρα ασφαλείας στο Μαξίμου. Είναι χαρακτηριστικό ότι, αφού δόθηκε προτεραιότητα στους φωτογράφους, τα τηλεοπτικά συνεργεία και τους «φιλοξενούμενους» της τουρκικής αποστολής, οι έλληνες δημοσιογράφοι περίμεναν έως και μιάμιση ώρα στο πεζοδρόμιο, χωρίς άλλη εξήγηση. Τουλάχιστον, οι επιτελείς του Μαξίμου φρόντισαν να τους καλοπιάσουν όταν μπήκαν στα «υπόγεια», πριν τις κοινές δηλώσεις των δύο ανδρών. Τους κέρασαν σάντουιτς, καφέ και αναψυκτικά. Οσο για την τουρκική αντιπροσωπεία, η οποία ήταν σε πρότυπα οθωμανικού γκραντέρ, ήτοι κοντά στα 300 άτομα, ένα παρατήρησα και την αμαρτία μου τη λέω: κάποιοι από τους φρουρούς του «σουλτάνου» προδίδονται από μακριά.

«Αν η Ελλάδα βγει από το τρίτο Μνημόνιο τον Αύγουστο, θα οφείλεται σε έναν μεγάλο βαθμό στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο». Με αυτή τη φράση ξεκινά το κομμάτι του Politico.eu, υπό τον τίτλο «Ο πραγματιστής», για τον Ευκλείδη – τον οποίο κατατάσσει στην 20ή θέση των 28 ανθρώπων που η ιστοσελίδα εκτιμά ότι θα διαμορφώσουν την Ενωση το 2018.

Τα έλεγε ο Φίλης και τρέχατε όλοι να τον κατηγορήσετε ότι αποκαλεί τον σύντροφό του μνημονιακό επίτηδες. Εδώ του απονέμουν τα μνημονιακά εύσημα και έγκριτες ιστοσελίδες.

Κινέζοι μουσαφίρηδες

Αρμένικη βίζιτα στην Κίνα πραγματοποίησε το κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής τον γραμματέα Πάνο Ρήγα, προσκεκλημένο του Κομμουνιστικού Κόμματος της χώρας. Για να καταλάβετε έμειναν περισσότερες από 10 μέρες και πραγματοποίησαν συναντήσεις με υψηλόβαθμα στελέχη του Κόμματος σε Σαγκάη, Πεκίνο και Σιάν, ενώ συμμετείχαν – μαζί με 399 κόμματα από 160 χώρες – στο διεθνές φόρουμ «Διάλογος Υψηλού Επιπέδου του ΚΚ Κίνας με πολιτικά κόμματα του κόσμου». Παρεμπιπτόντως, οι συριζαίοι επισκέφθηκαν και τον χώρο όπου διεξήχθη το 1921 στη Σαγκάη το ιδρυτικό συνέδριο του ΚΚ Κίνας – και στοιχηματίζω πως κάτι σκίρτησε μέσα τους εκεί. Πάντως, όπως πληροφορήθηκα, πιθανόν και πριν από τα Χριστούγεννα στην Κουμουνδούρου περιμένουν κινέζους μουσαφίρηδες. Στελέχη του ΚΚ Κίνας θα ανταποδώσουν την επίσκεψη για να παρουσιάσουν σε επίσημη εκδήλωση τα συμπεράσματα του 19ου συνεδρίου τους. Αγωνιώ.

Ερντογάν καιστις Βρυξέλλες

Την ώρα περίπου που ο τούρκος πρόεδρος πετούσε για Αθήνα, ξεκινούσε στη βελγική πρωτεύουσα μια εκδήλωση σχεδόν αφιερωμένη σε αυτόν – η οποία, όπως ενημερώθηκα αρμοδίως, είχε πολύ κόσμο. Τη διοργάνωσε στο Ευρωκοινοβούλιο το Ευρωπαϊκό Ιδρυμα για τη Δημοκρατία σε συνεργασία με το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου και συμμετείχαν τούρκοι δημοσιογράφοι. Στην αρχή, έμαθα ότι απηύθυνε χαιρετισμό ένας Ελληνας, ο ποταμικός ευρωβουλευτής Μίλτος Κύρκος. Οπως είπε στο κοινό, φρονεί ότι ο Ερντογάν αναφέρει τη Λωζάννη για να πλήξει κεμαλικούς και Κούρδους. Και επισήμανε ότι θα είναι λάθος για την ελληνική κυβέρνηση να το θέσει στη συζήτηση, «αντίθετα καλό θα είναι να μιλάμε για αγωγούς και μεταφορές και να ανταποκριθούμε θετικά για μεσολάβηση σε σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας μόνο εάν μας ζητηθεί». Τα λέγανε όλοι, εντός κι εκτός συνόρων, θα προσθέσω εγώ, αλλά τελικά η κυβέρνηση έκανε του κεφαλιού της κι έμεινε Παυλόπουλος.

Ο Καμμένος στην Επιτροπή Εξοπλιστικών

Την περίμενα πώς και πώς τη σημερινήμέρα. Γιατί; Συνεδριάζει η ΕπιτροπήΕξοπλιστικών της Βουλής και θα συμμετέχει και ο Πάνος Καμμένος.Οι κοινοβουλευτικοί μου πληροφοριοδότες επιβεβαίωναν χθες πως η κυβέρνηση θα προσπαθήσει μέσω της Βουλής να ακυρώσει τη διακρατική συμφωνία που είχε ψηφίσει πέρυσι για την πώληση πυρομαχικών στη Σαουδική Αραβία. Καλά, όχι ότι δεν το είχαμε καταλάβει. Να θυμίσω πως το αίτημα

για τη σημερινή συνεδρίαση έχει υποβάλει ο Νίκος Φίλης. Οι άνθρωποί μου στους διαδρόμους της Βουλής, πάντως, με ενημέρωσαν ότι όλο και αυξάνονται οι συμπολιτευόμενοι βουλευτές που συμφωνούν με την άποψη Φίλη.

Με την προσδοκία να κοπάσει επιτέλους ο θόρυβος γύρω από την υπόθεση, που εκτιμούν ότι φθείρει την κυβέρνηση. Και να γλιτώσει τυχόν ποινικές ευθύνες ο υπουργός, να υποθέσω;

Σκοινί

Τι περιλαμβάνει το πόθεν έσχες του υπουργού Οικονομίας Δημήτρη Παπαδημητρίου; Χαρτοφυλάκιο 2,7 εκατ. δολάρια και εισοδήματα 453.429 δολάρια. Ακόμη και χωρίς την περιουσία της επίσης υπουργού συζύγου του, άρα θα μπορούσα να παραφράσω το τσιτάτο του Λένιν. Και να ισχυριστώ πως ο καπιταλιστικός εαυτός του θα πουλούσε στον κομμουνιστικό το σκοινί με το οποίο θα τον κρεμούσε.

Συνεργασίες

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο φυσικός χώρος συμμαχιών για την Κεντροαριστερά. Νομίζω ότι με μια καλοπροαίρετη συνεργασία μπορούν να βρεθούν τόποι προγραμματικής σύγκλισης». Τάδε έφη Παναγιώτης Κουρουμπλής. Δεν ξέρω αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι φυσικός χώρος συνεργασιών για το νέο κόμμα της Κεντροαριστεράς, φυσικός χώρος όλων όσοι είχαν αποτύχει ως πράσινοι πολιτευτές είναι σίγουρα όμως.