Συνήθως οι κοσμικές στήλες αναφέρονται στις πρώτες κοινές δημόσιες εμφανίσεις. Σήμερα, ωστόσο, θα αναφερθώ κι εγώ σε μία. Αυτή του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Ντόρας Μπακογιάννη μετά τη δήλωση του προέδρου της ΝΔ ότι δεν θα συμμετάσχει σε κυβέρνησή του κανένας συγγενής του. Πού εμφανίστηκαν; Σε εκδήλωση του Ιδρύματος Κωνσταντίνος Μητσοτάκης για την αναγέννηση των Λευκών Ορέων. Κι όχι μόνο εμφανίστηκαν, αλλά η Ντόρα ποστάρισε και στο facebook φωτογραφικά στιγμιότυπα γεμάτα χαμόγελα.

Ο κατάσκοπός μου στην εκδήλωση, λοιπόν, με διαβεβαίωσε πως το κλίμα εκεί ήταν πολύ διαφορετικό απ’ όσα γράφτηκαν τις τελευταίες μέρες. Μόλις έφτασε η Ντόρα, λέει, ο Κυριάκος, που είχε πάει νωρίτερα, την αγκάλιασε και τη φίλησε. Φωτογραφίστηκαν αγκαλιά και κάθησαν δίπλα δίπλα. «Ε, και ;» θα αναρωτηθείτε. «Αυτά μπορεί να ήταν στάχτη στα μάτια του κόσμου».

Ο άνθρωπος μου, ο οποίος μάλιστα ήταν πολύ κοντά τους, τόσο που να μπορεί να παρατηρεί ανεπαίσθητες λεπτομέρειες από τη γλώσσα του σώματος, αλλά και να κρυφακούει κάποια πράγματα από τη συζήτησή τους – σχεδόν σε όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης –, κατέληξε στο συμπέρασμα που σας προανέφερα. Επί λέξει μου είπε πως «δεν κοιτούσε ο ένας στη δύση και άλλος στην ανατολή. Κάθε άλλο. Γλώσσα δεν έβαλαν μέσα». Ειδικά η Ντόρα έσκυβε συνεχώς για να σχολιάσει κάτι ή να ρωτήσει τον πρόεδρο της ΝΔ. Ψύχρα δεν το χαρακτηρίζεις όλο αυτό. Αλλά, από την άλλη, σαν όλα τα μέλη των πολιτικών δυναστειών έχουν μάθει να ζουν κάτω από τους προβολείς της δημοσιότητας.

Ο περιφερειάρχηςτης καρδιάς της

Μένω στην εκδήλωση, όπου παρουσιάστηκε το έργο αναγέννησης των Λευκών Ορέων, το οποίο έχει ήδη ξεκινήσει και αποτελούσε την τελευταία επιθυμία του Επιτίμου, γιατί είχε κι άλλα ενδιαφέροντα σκηνικά. Ας πούμε, η Μπακογιάννη έμαθα πως αναφώνησε κάποια στιγμή «γεια σου, περιφερειάρχη της καρδιάς μας». Σας προλαβαίνω, δεν ήταν ο γιος της εκεί. Ούτε ο Πανίκας που πρώτος είχε αυτοσυστηθεί ως ο «περιφειάρχης της καρδιάς σας». Η Ντόρα απευθυνόταν στον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρνατουτάκη. Γιατί; Επειδή ανέβηκε στο βήμα και διπλασίασε το ποσό που είχε συγκεντρωθεί για τη δενδροφύτευση των Λευκών Ορέων. Σας θυμίζω ότι μετά τον θάνατο του πρώην πρωθυπουργού η οικογένειά του ακολουθώντας την επιθυμία του είχε ζητήσει αντί στεφάνων να δοθούν χρήματα ως δωρεές σε περιβαλλοντικές οργανώσεις για τον σκοπό αυτό.

Ετσι, χθες ανακοινώθηκε πως το ποσό που συγκεντρώθηκε ήταν 215.000 ευρώ. Ο Αρναουτάκης δηλαδή έδωσε άλλα 215.000 ευρώ. Η πηγή μου στην εκδήλωση μου επισήμανε ότι την ώρα της παρουσίασης συνέλαβε την Μπακογιάννη να λέει χαμηλόφωνα στον περιφερειάρχη, που καθόταν ακριβώς δίπλα της, «έλα, πρέπει να δώσεις κάτι για το έργο». «Μα, θα δώσω θα δώσω» της απάντησε εκείνος. Δεν αμφέβαλλα ποτέ για την μπακογιάννεια δύναμη της πειθούς.

Ο επιστάτης

Από μια άποψη οι δήμαρχοι των νησιών του Βορείου Αιγαίου, που κατέβηκαν στην Αθήνα μαζί με κατοίκους ώστε να διαδηλώσουν για το Προσφυγικό, δεν θα γυρίσουν άπραγοι. Το λέω επειδή οι Σπύρος Γαληνός (Λέσβος), Μιχάλης Αγγελόπουλος (Σάμος), Μανώλης Βουρνούς (Χίος) και ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου Φραντζέσκος Παρασκευάς πέρασαν το κατώφλι του Μαξίμου και συνάντησαν τον Αλέξη Τσίπρα. Δεν είμαι σε θέση ούτε καν να στοιχηματίσω για το τι άκουσαν από τον Πρωθυπουργό. Μπορώ, όμως, να σας διαβεβαιώσω ότι παρών στο μίτινγκ ήταν και ο Αλέκος Φλαμπουράρης. Για ποιον λόγο; Τυπικά έχει αναλάβει ρόλο «επιστάτη» του Γιάννη Μουζάλα, αφού ως υπουργός Επικρατείας συντονίζει το κυβερνητικό έργο για το Προσφυγικό. Αν κρίνω, πάντως, από την επιτυχία που είχε ως συντονιστής του συνολικού κυβερνητικού έργου, τα καλύτερα έρχονται για πρόσφυγες και νησιώτες. Ασυζητητί.

Ποιος φοβάταιτον Ταγίπ;

«Η κυβέρνηση δεν φοβάται την επίσκεψη Ερντογάν στη Θράκη». Τάδε έφη Τζανακόπουλος στο χθεσινό μπρίφινγκ. Μετά οι κακοί δημοσιογράφοι τον πίεσαν λίγο παραπάνω, οπότε αποκάλυψε ότι το πρόγραμμα του τούρκου προέδρου στην Κομοτηνή είναι αυστηρά προσκυνηματικού χαρακτήρα και περιλαμβάνει μόνο ένα ιδιωτικό γεύμα. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση (μιας «αυθόρμητης», π.χ., ανοιχτής συγκέντρωσης υπέρ του Σουλτάνου) το Μαξίμου έχει διαμηνύσει στην τουρκική πλευρά την αντίθεσή του. Οπως έμαθα, το μήνυμα το είχε στείλει εδώ και καιρό ο Παναγιώτης Παυλόπουλος – προϊστάμενος του πρωθυπουργικού Διπλωματικού Γραφείου γαρ. Καλά δεν τους έτριξε και τα δόντια, απλά το εν λόγω γραφείο διαμόρφωσε το πρόγραμμα της επίσκεψης σε συνδυασμό με το αντίστοιχο του τούρκου προέδρου. Παρεμπιπτόντως, να σας ενημερώσω πως την ώρα που ο Ταγίπ μπέης θα βρίσκεται στη Θράκη, ο Αλέξης Τσίπρας θα πατά το πόδι του στο Βελιγράδι. Για ποιον λόγο; Θα συμμετέχει στην τετραμερή Βαλκανική Σύνοδο Κορυφής.

Αξια

Η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου απέσυρε προχθές

τη νύχτα την τροπολογία για τις απεργίες. Η Βουλή είχε κλείσει και

το μάθαμε από το ΑΠΕ. Αν και σχετικά

νέα στην πολιτική, έχει ήδη προλάβει

να μάθει τα κόλπα. Είναι, για να το θέσω διαφορετικά, άξια διάδοχος του Γιώργου Κατρούγκαλου.

Μανιέρα

Κατήγγειλε δημόσια απάτη γύρω από το θέμα των πλειστηριασμών. Και μετά ο Χριστόφορος Βερναρδάκης συνέχισε «ζούμε μια απαράδεκτη περίοδο κατασκευής ψευδών ειδήσεων». Η βερναρδακική μανιέρα «καταγγέλλω τα fake news» έχει γίνει πια μονότονη. Θα μπορούσε να βρει κάτι άλλο για να θυμίζει την υπουργική του παρουσία. Αν δεν θυμάστε την ιδιότητά του, είναι υπουργός Επικρατείας.

Το ευχαριστώ της Μάνδρας

Η φωτογραφία είναι από ποστ του Βαγγέλη Μαρινάκη. Οπως έγραψε από κάτω, στην προσωπική του σελίδα στο facebook: «Μια κυρία στη Μάνδρα προσέφερε ένα τριαντάφυλλο και είπε στους ανθρώπους μας: “Μπορεί το νερό να πήρε όλο μου το βιος αλλά γλίτωσε από την καταστροφή αυτό το τριαντάφυλλο. Σας παρακαλώ να το δώσετε στον κύριο Μαρινάκη, να του πείτε ευχαριστώ για ό,τι έχει κάνει και να έχει την ευχή μου να ευωδιάζει πάντα όπως ευωδιάζει αυτό το λουλούδι”. Για αυτούς τους ανθρώπους αξίζει να κάνουμε τα πάντα. Και θα είμαστε εκεί όχι μόνο είκοσι ημέρες αλλά όσο χρειαστεί»