Θα επανέλθω στη «Σοσιαλιστική» της Λισαβόνας γιατί ακόμη και χθες έβγαζε κόντρες. Εξηγούμαι. Στην πορτογαλική πρωτεύουσα βρέθηκε και η Αννα Διαμαντοπούλου. Για ποιο λόγο; Το Δίκτυο, το θινκ-τανκ της, είναι μέλος του FΕPS, της ομπρέλας όλων των σοσιαλιστικών δεξαμενών σκέψης της Ευρώπης και επειδή το FEPS είχε γενική συνέλευση –τις ίδιες μέρες που γινόταν το συνέδριο του PES –ταξίδεψε κι εκείνη στη Λισαβόνα. Χθες, λοιπόν, ποστάρισε στο facebook τις εντυπώσεις της. Εστιάζοντας στην απάντηση του Μοσκοβισί όταν έλληνες νεολαίοι του έθεσαν θέμα συμμετοχής του Τσίπρα στο δείπνο των σοσιαλιστών ηγετών, η οποία ήταν κάτι σε στυλ «… εσείς να προσέξετε να πάτε αριστερά και όχι δεξιά…». Και πετώντας και την μπηχτή «από το οποίο (σ.σ. δείπνο) μάλιστα δικαιολογημένα έλειπε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ». Αφού, δε, περιγράφει το περιστατικό και την πέφτει στον επίτροπο, συμπληρώνει «είναι γνωστό ότι το ΠΑΣΟΚ προσπάθησε, αλλά η αριθμητική του επιρροή είναι πια μικρή».

Τι εννοεί ότι προσπάθησε το ΠΑΣΟΚ; Να βάλει βέτο στην παρουσία Τσίπρα στο πλευρό των Ευρωσοσιαλιστών. Κάτω από το ποστ, λοιπόν, τής απαντά η Συλβάνα Ράπτη. «Αγαπητή Αννα, καλή η αρθρογραφία αλλά ακόμη καλύτερη και κυρίως αποτελεσματικότερη θα ήταν η δική σου παρουσία στο ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ, ώστε να αυξηθεί εμμέσως η αριθμητική επιρροή του ΠΑΣΟΚ στις Βρυξέλλες και να καταπολεμηθεί η … υποκρισία και εκεί και εδώ». Σε πρώτη ανάγνωση η Διαμαντοπούλου πήγε να κάνει το καλό, τύπου να κριτικάρουμε τους ευρωπαίους συντρόφους που φλερτάρουν με τον Αλέξη. Αρα, θα αναρωτηθείτε, προς τι η ενόχληση –το λέω κομψά –της Ράπτη; Οπως υποστήριξε πασοκική πηγή μου, η δεύτερη ανάγνωση είναι τελείως διαφορετική. Η Αννα θέλει να κάνει την Ωρα Αποφάσεων κόμμα. Γι’ αυτό εκλαμβάνουν την κίνησή της ως τουλάχιστον υποκριτική. Αφήστε που υπενθύμισε, κιόλας, ότι η Φώφη δεν ήταν στο περιλάλητο δείπνο. Και εμμέσως τους χαρακτήρισε μικρό κι ασήμαντο κόμμα. Εγώ τι να πω τώρα; Ως γνωστόν, οι παλιοί σύντροφοι γίνονται οι χειρότεροι εχθροί. Ειδικά όταν χάνουν τον ρόλο που έπαιζαν στα πράγματα.

Σιωπή
Στη Φλώρινα έγινε χθες συγκέντρωση της ΓΕΝΟΠ κατά της πώλησης της ΔΕΗ. Οπως έμαθα από ντόπιο πληροφοριοδότη μου, το «παρών» έδωσαν και οι συριζαίοι βουλευτές Κοζάνης Θέμης Μαμουλίδης και Μίμης Δημητριάδης καθώς και ο Φλωρίνης Κώστας Σέλτσας. Εντάξει, όχι πρώτο τραπέζι πίστα αλλά πιο πίσω. Παρ’ όλα αυτά, εκείνο που σχολιάστηκε ήταν πως την ώρα που ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ Γιώργος Αδαμίδης επετίθετο στον Αλέξη Τσίπρα εκείνοι δεν έβγαζαν άχνα. Γενικώς δεν μίλησαν. Πάνε οι παλιές καλές εποχές που έπαιρναν τα μικρόφωνα και καλούσαν σε επανάσταση. Οι συριζαϊκές Νομαρχιακές Κοζάνης και Φλώρινας, πάλι, δήλωσαν την αντίθεσή τους στην πώληση των μονάδων. Κόμμα με διπολική διαταραχή πρώτη φορά βλέπω.

Χειροτονείται δήμαρχος;

Γαλάζια πηγή μου, που δεν συζητούσε τίποτα άλλο παρά το ζήτημαΚυριάκουΝτόρας, μου επεσήμανε πως δεν πανηγυρίζουν μόνο οι παλιοί εσωκομματικοί εχθροί τηςΜπακογιάννη. Φαίνεται πως χάρηκε κι ο δήμαρχος ΑμαρουσίουΓιώργος Πατούλης. Γιατί; Μα, επειδή μειώνονται οι πιθανότητες οΚώστας Μπακογιάννηςνα λάβει το γαλάζιο χρίσμα για τον Δήμο Αθηναίων. Δεν χρειάζεται να σας θυμίσω ότι ο εν λόγω δήμος είναι διακαής πόθοςΠατούλη. Εξού και εικάζω ότι μια άλλη μου πηγή έλεγε αλήθεια όταν μου μετέφερε ότι σε χθεσινή εκδήλωση, όπου παρουσιάστηκε το πρόγραμμα προληπτικής ιατρικής για ευπαθείς ομάδεςσε 145 ενορίες, από την ΚΕΔΕ, τονΙΣΑκαιτην Αποστολήτης Ιεράς ΑρχιεπισκοπήςΑθηνών –και έδωσαν το «παρών» πολλοί ιεράρχες -, οΠατούληςμάλλον άρχισε το λόμπινγκ. Μην τα ξαναλέμε. Τα έχει πει ο ΑρχιεπίσκοποςΣεραφείμγια την επιρροή της Εκκλησίας στην πολιτική.

Αριστερόμετρο

Το αριστερόμετρο της κυβέρνησης, οΝίκος Φίλης, διαφωνεί, λέει, με το θέμα των πλειστηριασμών και ζητά νομοθετική ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας.Οφείλει κανείς να του αναγνωρίσει πως θέλει ταλέντο για να «απασφαλίζεις» κάθε τρεις και λίγο και μετά να γυρνάς στο συριζαϊκό σου έδρανο σαν να μη συνέβη τίποτα.

Μπουζούκια

Είχε πάει στο πλατό προετοιμασμένος. Φανταζόταν, πιθανόν, ότι οΑδωνιςθα του θυμίσει πως γλεντούσε στηνΠάολαενώ στη Μάνδρα υπήρχαν νεκροί. Και είχε τυπώσει φωτογραφία τουΓεωργιάδηκαι της συζύγου από βραδινή έξοδο για να τη δείξει στην κάμερα. Ο συριζαίοςΠέτρος Κωνσταντινέαςέχει εντρυφήσει στις μεθόδουςΚαμμένου. Μην πω, ξεπερνά και τον δάσκαλο.

Δυσαρέσκεια

Ο αμερικανός πρεσβευτήςΤζέφρι Πάιατμίλησε χθες στο συνέδριο «Η ώρα της ελληνικής οικονομίας» που διοργανώνει κάθε χρόνο το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο. Είπε πολλά, αλλά ένα έκανε εντύπωση στους παρισταμένους. Αναφέρθηκε στον ΟΛΘ, για την ακρίβεια στην κοινοπραξία στην οποία συμμετέχει εταιρεία συμφερόντωνΣαββίδη, που αγόρασε το λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Και είπε επί λέξει: «Είναι ασαφές ποιοι ακριβώς είναι στην πραγματικότητα οι επενδυτές και από πού έρχονται τα λεφτά». Για όποιον δεν κατάλαβε, οΠάιατγια πρώτη φορά εκφράζει δημόσια τη δυσαρέσκεια των ΗΠΑ για την εν λόγω εξαγορά. Και ο νοών νοείτω.

Παραμύθια

ΟΓερούν Ντεϊσελμπλούμρωτήθηκε μετά το Εurogroup ποια ήταν η δυσκολότερη στιγμή του αυτά τα 5 χρόνια. Τι απάντησε; Μία ήταν η Κύπρος. Μία άλλη, το καλοκαίρι του 2015. Αναμενόμενο. Το καλύτερο, ωστόσο, ήρθε μετά. Επειδή οΓερούνανέφερε ότι θα γίνει πιο συγκεκριμένος όταν θα γράψει βιβλίο, οΠιερ Μοσκοβισίπήρε τη σκυτάλη και είπε: «Βιβλία που θα είναι διαφορετικά από εκείνο τουΒαρουφάκη, που ήταν περισσότερο σαν παραμύθι. Κάποιος πρέπει να γράψει μια ιστορία ενηλίκων, χωρίς παράνοια, την πραγματική ιστορία». Αουτς…