Θα ξεκινήσω από τη Βουλή και τον πρωταγωνιστή της χθεσινής μαραθώνιας, ομολογουμένως, συζήτησης της επίκαιρης επερώτησης που κατέθεσαν οι νεοδημοκράτες βουλευτές, τον Πάνο Καμμένο. Πηγή μου, εντός της Ολομέλειας, μου μετέφερε κάποια πολύ ενδιαφέροντα από σημειολογικής –και ψυχαναλυτικής θα προσέθετα –άποψης σκηνικά. Οταν ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανέφερε από βήματος το όνομα του υποτιθέμενου δεύτερου μεσάζοντα, οι παριστάμενοι πρόσεξαν ότι ο υπουργός Εθνικής Αμυνας άρχισε να πανηγυρίζει έξαλλα από τα κυβερνητικά έδρανα. Κι όταν λέω έξαλλα, όχι απλά χειροκροτούσε τον κυβερνητικό του εταίρο όσο πιο δυνατά μπορούσε, αλλά χτυπούσε και τη γροθιά του στα έδρανα. Μάλλον μπέρδεψε τη Βουλή με το γήπεδο.

«Μαζί θα πάτε μέσα»

Εντάξει, θα μου πει κάποιος ότι δεν άντεξε ο άνθρωπος, το ευχαριστήθηκε και το έδειξε. Οι πληροφοριοδότες μου στη Βουλή, όμως, επιμένουν ότι η παρουσία Καμμένου ήταν, για να το πω κομψά, οπαδική –για να μην το πω ωμά και χρησιμοποιήσω τον όρο «χουλιγκανική».

Γιατί επιμένουν; Επειδή ειδικά αυτοί που τον παρακολουθούσαν από τα θεωρεία μού επισήμαναν, για παράδειγμα, πως ενώ είχε λάβει τον λόγο επί προσωπικού και του απαντούσε ο Αδωνις Γεωργιάδης –να θυμίσω ότι ο Καμμένος τον χαρακτήρισε Ναζί και έμπορο νανογιλέκων -, εκείνος του φώναζε διάφορα γαλλικά τύπου «μαζί θα πάτε μέσα», «θα σου χρειαστεί ολόσωμη φόρμα», «καλά τόσο καραγκιόζης είσαι». Και παράλληλα έκανε τη γνωστή χειρονομία που παραπέμπει στο θα σου βάλουν χειροπέδες. Κανείς από τους αυτόπτες μάρτυρες δεν κατάλαβε τι εννοούσε ο κυβερνητικός εταίρος του ΣΥΡΙΖΑ όταν έλεγε στον αντιπρόεδρο της ΝΔ «μαζί θα πάτε μέσα». Σχεδόν όλοι, όμως, παρατήρησαν ότι τα υπουργικά χέρια έτρεμαν.

Ο Ζωρζ, ο Νότης και ο Τζον

Παρεμπιπτόντως, όπως έμαθα, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου μόλις άκουσε τον Πρωθυπουργό να διατείνεται πως υπάρχει και δεύτερος μεσάζοντας και ήταν και συνεργάτης του, έπαθε ένα σοκ μιας και το όνομα Ζωρζ Σφακιανάκης δεν του έλεγε τίποτα. «Ο μόνος Σφακιανάκης που ξέρω είναι ο Νότης», είπε. Για να είναι σίγουρος, πριν τουιτάρει τη διάψευση που όλοι είδατε, έκανε και μια γύρα στους πρώην συνεργάτες του στο υπουργείο. Και κανείς τους δεν έχει ακούσει ποτέ το εν λόγω όνομα. Ομολογώ, πάντως, ότι δεν του το είχα του Παπάκ τέτοιου είδους ρεπερτόριο. Ο Ζωρζ, ωστόσο, σύμφωνα με τις πληροφορίες μου, αν λέγεται Τζον, είναι επίσημος σύμβουλος του βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας.

Δεν ζήταγε τίποτε άλλο…

Ενα ακόμη ντεσού που θέλω να μοιραστώ μαζί σας είναι πως την ώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρωτολογία του έλεγε «δεν ξέρω για ποιον λόγο δεν είναι ακόμη εδώ ο Πρωθυπουργός, έχω την εντύπωση ότι με αποφεύγει», ανοίγει η πόρτα και μπαίνει μέσα ο Τσίπρας. Το αποτέλεσμα ήταν να σκάσουν όλοι στα βουλευτικά στα γέλια. Παρότι δεν συνηθίζω να έχω μεταφυσικές ανησυχίες, δεν μπόρεσα να μην αναρωτηθώ γιατί δεν ζήταγε τίποτε άλλο ο Μητσοτάκης.

Η νέα στρατηγική Τσίπρα

Ειρήσθω εν παρόδω, όπως μου επεσήμαναν οι γνώστες της τσιπρικής στρατηγικής, με αφορμή το παραπάνω ντεσού, ότι ο Πρωθυπουργός έχει πια νέα προσέγγιση απέναντι στον Μητσοτάκη στη Βουλή. Ποια είναι αυτή; Στις δυο – τρεις τελευταίες συζητήσεις, συμπεριλαμβανομένης της χθεσινής, μπαίνει καθυστερημένος στην αίθουσα της Ολομέλειας, αφήνοντας τον πρόεδρο της ΝΔ να μιλά μόνος του. Αλλά ακόμη κι όταν είναι εκεί και παίρνει τον λόγο, προτιμά να απαντά σε άλλα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης και να αγνοεί τον Κυριάκο.

Οπως έκανε π.χ. χθες με τον Μάκη Βορίδη, στον οποίο απευθύνθηκε ονομαστικά, αδιαφορώντας για την παρουσία του γαλάζιου προέδρου. Θα παραβλέψω το ότι πριν από τη δευτερολογία του τού έκανε φροντιστήριο ο Καμμένος –δίνοντάς του, μάλιστα, και έγγραφα για να χτίσει το επιχείρημά του –και θα μείνω στο θεατράλε, α λα «Βρώμικο ’89», «καλή σας νύχτα, κύριε Μητσοτάκη», που είπε στο τέλος της και αποχώρησε από την αίθουσα. Για ποιον λόγο; Τόσο Ανδρέα Παπανδρέου έχει μελετήσει κι ακόμη τον αντιγράφει κακόγουστα, έχω να υποσημειώσω.

Η Λυδία, το Ελληνικό κι οι ουρανοξύστες

Χθες συναντήθηκαν όλοι οι αρμόδιοι φορείς για το Ελληνικό. Ητοι, η γνωστή πια τοις πάσι γ.γ. του υπουργείου ΠολιτισμούΜαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκηκαι οι υπόλοιποι γενικοί γραμματείς των εμπλεκομένων υπουργείων. Εύλογο. Εχει μπει πια στην τελική ευθεία η προετοιμασία του προεδρικού διατάγματος και του master plan –ελληνιστί ΣΟΑ –που θα πάει προς έγκριση στο ΣτΕ, προκειμένου να αρχίσει αυτή η επένδυση – γεφύρι της Αρτας. Η κυβέρνηση κι ο υφυπουργός Οικονομίας και ΑνάπτυξηςΣτέργιος Πιτσιόρλας, εξάλλου, εμφανίζονται σίγουροι πως μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου το ΠΔ θα βρίσκεται στο ΣτΕ και γενικώς όλα βαίνουν καλώς.

Εγώ, ωστόσο, έμαθα πως δεν συζήτησαν καθόλου χθες για το σχέδιο του ΠΔ. Είπαν ότι θα ξανασυναντηθούν την Παρασκευή για να το αναλύσουν. Με κάτι τέτοια αναρωτιέμαι, θα περάσει αλώβητο από τα χέρια τηςΒλαζάκηκαι τηςΚονιόρδου; Την έχω αυτήν την απορία γιατί παρόλο που οι διαρροές θέλουν τονΤσίπρανα έχει τραβήξει το αφτί τηςΛυδίας, η υπουργός ξαναβγήκε προσφάτως να θέσει θέμα για τον περιορισμό του ύψους των ουρανοξυστών.

Ο Δημήτρης είδε τον Ταγίπ

Εναν φίλο από τα παλιά είχε την ευκαιρία να συναντήσει στην Αγκυρα, χθες, οΔημήτρης Αβραμόπουλος, τον τούρκο πρόεδροΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Οι δυο τους γνωρίζονται από τις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας, όταν ο ένας ήταν δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης και ο άλλος της Αθήνας. Οπως είναι λογικό, το Προσφυγικό μονοπώλησε την κουβέντα τους, με τον επίτροπο Μετανάστευσης να εστιάζει στην τήρηση της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας. Μετά το τετ α τετ, οΑβραμόπουλοςέμεινε λίγο ακόμη στην τουρκική πρωτεύουσα γιατί ήταν ομιλητής σε συνέδριο.

Αλλαγή φρουράς στη Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ

Οπως ενημερώθηκα αρμοδίως, καινούργιο επικεφαλής απέκτησε η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται για τον 25χρονοΣωτήρη Αλεξίου(φωτογραφία), καθώς ο μέχρι σήμερα γραμματέαςΙάσονας Σχινάς – Παπαδόπουλοςπαραιτήθηκε προκειμένου να υπηρετήσει τη στρατιωτική του θητεία. Βλέπετε, και σ’ αυτή την περίπτωση ισχύει η ρήση «όποιος καεί στον χυλό, φυσάει και το γιαούρτι».

Επικαλούμαι την παροιμία γιατί οι μνήμες από τον προκάτοχο τουΣχινά – Παπαδόπουλουκαι μετέπειτα γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑΤάσο Κορωνάκη, ο οποίος «συνελήφθη» ανυπότακτος και υποχρεώθηκε να πάει εκ των υστέρων φαντάρος στα 40 του χρόνια, είναι νωπές. Εψαξα να μάθω για τον νέο γραμματέα των συριζαίων νεολαίων και έπεσα πάνω σε αυτό το εξαιρετικό απόσπασμα από το CV του, το οποίο και σας παραθέτω: «Συμμετείχε στο μαθητικό κίνημα μετά τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, […] είχε ενεργό ρόλο στις φοιτητικές κινητοποιήσεις του 2011, απέναντι στο νόμο Διαμαντοπούλου και έλαβε μέρος στους αγώνες για δημόσια και δωρεάν Παιδεία. Επιπλέον, είχε ενεργή παρουσία στο κίνημα ενάντια στις εξορύξεις χρυσού στις Σκουριές και στη Θράκη». Σαν να λέμε έχει όλα τα φόντα για τον ρόλο.

Το Φεστιβάλ Αθηνών καλεί τον Στινγκ στο Ηρώδειο

Νέα ήθη επικρατούν προφανώς στο Φεστιβάλ Αθηνών, τέτοια που επιτρέπουν στον καλλιτεχνικό διευθυντή να αποκαλύπτει επιλεκτικά λεπτομέρειες για το επερχόμενο πρόγραμμα του θεσμού. ΟΒαγγέλης Θεοδωρόπουλοςδηλώνει, λοιπόν, σε ιστοσελίδα ενημερωτικού χαρακτήρα ότι «οι συζητήσεις είναι προχωρημένες» για να ενταχθεί στις συναυλίες του Ηρωδείου οΣτινγκ(περί ορέξεως κολοκυθόπιτα, αλλά παρελθέτω απ’ εμού το global μοιρολόι της οικολογίας). Πάνε οι εποχές που είχε και το Φεστιβάλ το σασπένς του…