Μεγάλο εκνευρισμό πληροφορούμαι ότι έχει προκαλέσει στην κυβέρνηση η υπόθεση με τις δηλώσεις πόθεν έσχες και την τελευταία απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Πηγές μου λένε ότι ο αρμόδιος υπουργός, Σταύρος Κοντονής έχει ήδη βρει το εξιλαστήριο θύμα και δεν είναι άλλος από τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Δικαιοσύνης Γιώργο Σάρλη. Ο υπουργός Δικαιοσύνης τού καταλογίζει συγκεκριμένα αδυναμία συνεννόησης με τους δικαστές, με αποτέλεσμα να εκτεθεί η κυβέρνηση και να φανεί πως υπάρχουν πολίτες δύο ταχυτήτων με τα πόθεν έσχες. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, έχει κλειδώσει και ο αντικαταστάτης του Σάρλη, ο οποίος φέρεται να είναι ο δικηγόρος Δημήτρης Παπασπύρου, σύμβουλος μεταξύ άλλων του Κοντονή κατά τη θητεία του στο υπουργείο Αθλητισμού.
Μέτωπο και με την Εκκλησία της Αμερικής

Μπορεί εδώ στην Ελλάδα να γίνεται προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι ανάμεσα σε κυβέρνηση και Εκκλησία ύστερα από την ένταση που προκάλεσε το νομοσχέδιο για την ταυτότητα φύλου, ωστόσο η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στις ΗΠΑ φαίνεται ότι άνοιξε νέο μέτωπο. Παρότι λοιπόν οι συναντήσεις του Πρωθυπουργού με εκπροσώπους της ομογένειας ήταν αλλεπάλληλες σε Σικάγο και Ουάσιγκτον, από το πρόγραμμά του απουσίασε η συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο, ο οποίος τον τελευταίο καιρό, θυμίζω, βρίσκεται σε σύγκρουση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Οπως λένε πηγές της ομογένειας, το γεγονός αυτό φέρεται να ενόχλησε τον Αρχιεπίσκοπο, ο οποίος επισήμανε στους συνεργάτες του Τσίπρα πως είθισται σε κάθε επίσκεψη έλληνα πρωθυπουργού στις ΗΠΑ να συναντάται αυτός με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής και έτσι η άρνησή του εκλαμβάνεται ως εχθρική ενέργεια εκ μέρους του, η οποία μπορεί να έχει και ανάλογο αποτέλεσμα στην… κάλπη. Προς το παρόν, βέβαια, η απουσία ρύθμισης για την ψήφο των ομογενών –μολονότι συζητείται εδώ και 15 σχεδόν χρόνια –μάλλον κάνει τον Πρωθυπουργό να κοιμάται ήσυχος…
Ομαδικές παραιτήσεις καθηγητών

Αντιπρυτάνεις και κοσμήτορες πένητες έχουν πλέον τα ελληνικά πανεπιστήμια… Μια δεκάδα αντιπρυτάνεις και κοσμήτορες των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ παραιτήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες από τις θέσεις τους για να μπορέσουν να διδάξουν σε προγράμματα του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου.

Τι σημαίνει αυτό; Προτίμησαν να παραιτηθούν από θέσεις ευθύνης που όμως δεν προσφέρουν αύξηση των αποδοχών τους για να αναλάβουν διδακτικά καθήκοντα σε ένα ακόμη ίδρυμα έναντι αμοιβής. Κάτι που στο παρελθόν μπορούσαν να κάνουν χωρίς να επηρεάζει η μια δουλειά τους την άλλη. Το υπουργείο Παιδείας ωστόσο θεσμοθέτησε τα καλοκαίρι έναν ακόμη κανόνα: κανένας πανεπιστημιακός δεν μπορεί να διδάξει σε πρόγραμμα του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου εάν έχει θέση ευθύνης σε άλλο ανώτατο ίδρυμα. Ολοι οι υποψήφιοι για τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά στο ίδρυμα έλαβαν επιστολή υπογεγραμμένη από τον αντιπρόεδρο του ΕΑΠ Γιώργο Ανδρουλάκη, με την οποία τους πληροφορούσε: «Σύμφωνα με πρόβλεψη του Νόμου 4485/2017 (άρθρο 83), το ΕΑΠ δεν μπορεί να σας αναθέσει διδακτικό έργο λόγω της ιδιότητάς σας στο ΑΕΙ στο οποίο έχετε εκλεγεί και διοριστεί».