Μπορεί να λένε ό,τι θέλουν οι κυβερνητικοί (και ποιος τους πιστεύει!) για την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στο Brookings Institution, αλλά ο άνθρωπός μου που ήταν εκεί δεν κατέγραψε ούτε μία ούτε δύο μόνο δύσκολες καταστάσεις…

Ας τις δούμε λοιπόν: Ο Τσίπρας, ο οποίος έφτασε καθυστερημένος σχεδόν κατά μισή ώρα στο Brookings, δοκίμασε την τύχη του στα αγγλικά, παρά το καρφί του συντονιστή: «Ας ξεκινήσουμε στα αγγλικά και αν ο καλεσμένος μας δεν τα καταφέρει, θα μιλήσει ελληνικά». Με το που ανέβηκε στο βήμα πάντως, ο Πρωθυπουργός δήλωσε ανακουφισμένος που η ομιλία του στο ίδρυμα έκλεινε ένα βαρύ πρόγραμμα πέντε ημερών σε Σικάγο και Ουάσιγκτον, με την κούραση να είναι ορατή όταν, ξεκινώντας μία από τις απαντήσεις τού ξέφυγε ένα «πρώτα απ’ όλα» σε άπταιστα ελληνικά και συνέχισε στα αγγλικά.
Κωλοτούμπες και ρεαλισμός

Μια ιδιαίτερα αμήχανη στιγμή έζησε ο Πρωθυπουργός, όταν ο συντονιστής –άψογα ενημερωμένος για όλες τις εξελίξεις στην Ελλάδα –τού θύμισε την προηγούμενη επίσκεψή του στον ίδιο χώρο το 2013. «Μας έλεγες τότε »όχι στα Μνημόνια» μαζί με τον Βαρουφάκη και ότι θα πας κόντρα στην Ευρώπη γιατί είσαι αριστερός επαναστάτης. Ποιος είσαι, Αλέξη Τσίπρα;», είπε ο Ντέιβιντ Ουέσελ, διευθυντής του οικονομικού ινστιτούτου Hutchins αιφνιδιάζοντας αρχικά τον Τσίπρα.

Ανακτώντας όμως την ψυχραιμία του, εκείνος απάντησε πως ποτέ δεν είχε σχέδιο εξόδου από την Ευρώπη και εξήγησε πως παραμένει μεν ένας αριστερός και προοδευτικός πολιτικός, αλλά ταυτόχρονα είναι ρεαλιστής.
Η υπόθεση Γεωργίου – ΕΛΣΤΑΤ

Η δεύτερη φορά που αιφνιδιάστηκε ήταν όταν στις ερωτήσεις που υποβλήθηκαν από το κοινό ρωτήθηκε για τη γνωστή υπόθεση της δίωξης του επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου. «Δεν μου επιτρέπεται να σχολιάζω αποφάσεις της Δικαιοσύνης», είπε ο Πρωθυπουργός, μολονότι στο παρελθόν τόσο ο ίδιος όσο και υπουργικά στελέχη έχουν δηλώσει πως έχουν δικαίωμα να κάνουν κριτική στις δικαστικές αποφάσεις με τις οποίες διαφωνούν, αν και είναι υποχρεωμένοι να τις σέβονται.

Να επαναλάβω ότι αιφνιδιασμένος ένιωσε ο Πρωθυπουργός και όταν δέχθηκε την ερώτηση από τον δημοσιογράφο του Fox News Τζον Ρόμπερτς στον Κήπο των Ρόδων αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο Τραμπ για όσα είχε δηλώσει πριν από τις αμερικανικές εκλογές για εκείνον.
Τα βρήκαν στα ενδότερα

Ο ίδιος, ωστόσο, φαίνεται να πιστεύει μετά τη συνάντηση πως υπάρχει καλή χημεία με τον αμερικανό πρόεδρο, την οποία σκοπεύει να εκμεταλλευτεί προς όφελος της χώρας. Αυτό εξομολογήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, σε συνομιλητές του, επιχειρώντας να αποτιμήσει τη συνάντηση στον Λευκό Οίκο.

Οι ίδιοι συνομιλητές του Πρωθυπουργού λένε πως ο Ντόναλντ Τραμπ διαθέτει ένα ξεχωριστό επικοινωνιακό χάρισμα που εκτιμά ο Τσίπρας, αλλά αυτό ουδόλως σημαίνει πως ταυτίζεται πολιτικά μαζί του. Διαθέτει επίσης χιούμορ, με το οποίο φέρεται να δοκίμασε πολλές φορές τον Πρωθυπουργό, αλλά πήρε ανάλογες απαντήσεις.

Ενδεικτικός είναι ο εξής διάλογος: «Ησουν εναντίον μου πριν από τις εκλογές;», τον ρώτησε αρχικά ο αμερικανός πρόεδρος. Για να λάβει την απάντηση: «Φυσικά και ήμουν». Ο Τραμπ δεν έδειξε να παρεξηγείται και είπε στον Πρωθυπουργό πως αυτό συνέβη και με άλλους ηγέτες, οι οποίοι όμως άλλαξαν γνώμη όταν τον γνώρισαν από κοντά και κατάλαβαν ότι μπορεί να εργαστεί για να λύσει προβλήματα.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ρώτησε επίσης τον Τσίπρα εάν εξακολουθεί να έχει απέναντί του τους δημοσιογράφους και, όταν εκείνος τού έγνεψε θετικά, τον συμβούλευσε να μην πτοείται. «Να, εγώ χρησιμοποιώ τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που έχουν μεγαλύτερη απήχηση», του είπε. Κι αν δεν ξέρει ο Πρωθυπουργός από facebook και twitter, μπορεί να ρωτήσει τον Πάνο Καμμένο για να τον καθοδηγήσει σχετικά. Αρκεί να μην του παίρνουν το κινητό οι γιοι του…