Η ρατσιστική βία ζει και βασιλεύει στη χώρα μας. Σύμφωνα με την Ετήσια Εκθεση της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ), το 2016 καταγράφηκαν από το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας 95 περιστατικά ρατσιστικής βίας, με περισσότερα από 130 θύματα. Μάλιστα, 52 επιθέσεις έγιναν κατά ΛΟΑΤΚΙ ατόμων, ενώ σε 31 περιστατικά στοχοποιήθηκαν μετανάστες λόγω εθνικής προέλευσης.

Οι θύτες… προτίμησαν τους δημόσιους χώρους, είτε αυτοί ήταν πλατείες, δρόμοι, παραλίες. Αποτέλεσμα των επιθέσεων ήταν στις περισσότερες περιπτώσεις η πρόκληση σωματικών βλαβών. Κατά δήλωση των θυμάτων, οι δράστες είναι στη συντριπτική τους πλειοψηφία Ελληνες (78 περιστατικά) ενώ οι 54 επιθέσεις έγιναν από ομάδες των 2-10 ατόμων.

Και μπορεί το 2016 να είναι μια καλύτερη χρονιά –σε ό, τι αφορά τον αριθμό των επιθέσεων -, ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι συντάκτες της Εκθεσης, υπάρχει μια ροπή προς την επανεμφάνιση οργανωμένων ή άτυπων ομάδων και την αύξηση σοβαρών επιθέσεων με ρατσιστικό κίνητρο.

Διαψεύδουν τη «Welt»

Στο μεταξύ αβάσιμο και ατυχές χαρακτηρίζει το κυριακάτικο δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «Die Welt» το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, το ρεπορτάζ δεν υποστηρίζεται από κανένα τεκμηριωμένο στοιχείο και μάλιστα «έρχεται σε μια περίοδο όπου η Ελλάδα αντιμετωπίζει αυξημένο αριθμό εισροών προσφύγων – μεταναστών και η Γερμανία βρίσκεται σε σύνθετη μετεκλογική περίοδο».