Κρυφτούλι με τις λέξεις παίζει το υπουργείο Οικονομικών επιχειρώντας να ερμηνεύσει τις δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ και του Πολ Τόμσεν για το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων στην Ελλάδα, με αφορμή το χθεσινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ» με τίτλο «Μπρος ευχές και πίσω μέτρα».

Απαντώντας με non paper στα «ΝΕΑ» το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει: «Η ίδια η Κριστίν Λαγκάρντ αλλά και ο Πολ Τόμσεν δήλωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι το ΔΝΤ δεν απαιτεί νέα μέτρα από την Ελλάδα το 2018. Προφανώς παρέλειψαν να συμβουλευτούν πρώτα «ΤΑ ΝΕΑ»!».

Προφανέστερο, όμως, είναι ότι το υπουργείο για άλλη μια φορά κρύβει την αλήθεια. Ηδη από τον περασμένο Μάιο, στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει υπογράψει την αυτόματη περικοπή των συντάξεων και του αφορολογήτου νωρίτερα από το 2019 και 2020 αντίστοιχα (που έχει ήδη συμφωνηθεί) στην περίπτωση που δεν βγουν τα νούμερα του πλεονάσματος. Αυτά και αν είναι νέα μέτρα που θα πλήξουν εκατομμύρια νοικοκυριά, τα οποία σε κάθε περίπτωση για το ΔΝΤ θεωρούνται όχι μόνο δεδομένα αλλά και ψηφισμένα….

Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που το υπουργείο Οικονομικών προσπαθεί να ωραιοποιήσει την κατάσταση ερμηνεύοντας κατά το δοκούν τις δηλώσεις των δανειστών. Αλλωστε, ενδεικτικό της αξιοπιστίας του είναι οτι στα δυόμισι και πλέον χρόνια της συγκυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ κανένα κυβερνητικό αφήγημα για την οικονομία δεν έχει πέσει μέσα.

Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς. Τις κόκκινες γραμμές που έβαζε ο ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίες καταπατήθηκαν από έναν πραγματικό οδοστρωτήρα μέτρων λιτότητας και φοροκαταιγίδας, στην οποία αυτή η κυβέρνηση έχει δέσει τη χώρα ώς και το 2019; Ή μήπως τα άλλα απατηλά όνειρα για τη ρύθμιση του χρέους και την ένταξη της χώρας στο QE;

ΥΓ: Αλήθεια, ούτε κουβέντα δεν βρήκε να πει το υπουργείο Οικονομικών για την αποκάλυψη των «ΝΕΩΝ» σχετικά με τα 5 δισ. ευρώ των κερδών των κρατικών τραπεζών από ελληνικά ομόλογα που χάθηκαν για το 2015 και 2016 λόγω της περήφανης διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης; Εμείς θα περιμένουμε…