Δίνει η Ελλάδα στην ΕΕ λάθος στοιχεία για τους πρόσφυγες;

Αυτό ισχυρίζεται η γερμανική κυριακάτικη «Βελτ» («Welt am Sonntag»). Στη Γερμανία φτάνουν κάθε μήνα 15.000 πρόσφυγες, οι περισσότεροι μέσω Βαλκανίων, γράφει, η Αθήνα φαίνεται ότι φυλάσσει πλημμελώς τα σύνορα και δίνει παραπλανητική εικόνα για τον αριθμό των προσφύγων που εγκαταλείπουν την Ελλάδα.

Η εφημερίδα επικαλείται κύκλους των γερμανικών Αρχών ασφαλείας και διπλωματών της ΕΕ που υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα καταγράφει εσφαλμένα στοιχεία σε ό,τι αφορά τον αριθμό των μεταναστών στη χώρα και αποκρύπτει το πραγματικό μέγεθος του μεταναστευτικού κύματος.

Η Αθήνα κάνει λόγο για περίπου 62.000 πρόσφυγες στην ηπειρωτική χώρα και τα νησιά. Στην πραγματικότητα όμως ζουν μόνο περίπου 40.000 ακόμα στη χώρα –πάρα το γεγονός ότι μόνο εντός του τρέχοντος έτους έχουν έρθει μέσω Αιγαίου 20.000 νέοι μετανάστες και πρόσφυγες σε αναζήτηση ασύλου.

Κατόπιν σχετικού αιτήματος, η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες δήλωσε ότι στην Ελλάδα υποστηρίζονται μόνο 44.000 μετανάστες. Αυτοί οι αριθμοί έχουν δοθεί στην ελληνική κυβέρνηση. Σύμφωνα με τη δημοσιογραφική έρευνα της «Welt», και ο αριθμός των προσφύγων που βρίσκονται στα πέντε hotspots στα ελληνικά νησιά είναι σαφώς πιο περιορισμένος από τους 13.600 που δήλωσε πρόσφατα η ελληνική κυβέρνηση. Υψηλόβαθμο στέλεχος της ΕΕ λέει στην εφημερίδα: «Εκτιμούμε ότι δεν υπερβαίνουν τους 10.000».

Θα διαψευστούν από την κυβέρνηση οι αριθμοί της γερμανικής εφημερίδας ή έχουμε να κάνουμε με τα Greek statistics της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ;