Τη μόδα του… δημοψηφίσματος είπε να ακολουθήσει και ο βουλευτής Ηλείας και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Κώστας Τζαβάρας. Θέμα του άμεσου, όπως ζητά, δημοψηφίσματος θα είναι η απόσχιση της Ηλείας από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και η ένταξή της και διοικητικά στην Πελοπόννησο.

Σε συνέντευξή του στον τοπικό Τύπο, ο βουλευτής καλεί τους δημάρχους του νομού στον οποίο εκλέγεται να αναλάβουν την υπόθεση και να ξεκινήσουν τις διαδικασίες. «Οσο πιο γρήγορα ξεμπλέξουμε από αυτή την ιστορία, τόσο πιο αποτελεσματικά θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ηλείας, που πάνω από όλα είναι αδιανόητο να μη στηρίζουν την υπεροχή τους στο πολιτιστικό απόθεμα της Ολυμπίας. Για αυτό θεωρώ ότι είναι ανάγκη να οργανωθεί στο άμεσο μέλλον ένα δημοψήφισμα σε επίπεδο ΠΕ Ηλείας για την απόσχισή μας από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Μόνο μακριά από τη Δυτική Ελλάδα και μέσα στην Πελοπόννησο υπάρχει μέλλον για την Ηλεία».

Προκρίνει, μάλιστα, τη χρησιμοποίηση του ονόματος της Ολυμπίας ως συστατικού στοιχείου της επωνυμίας της Περιφέρειας. Δεν έλειψαν, βέβαια, και τα… βέλη του Τζαβάρα για τη στάση γειτονικών νομών μπροστά στην πρότασή του, «την απορρίπτουν οι Πατρινοί, που επιμένουν να χρησιμοποιούν ως brandname της περιφέρειας μια ανόητη και γελοία φράση «GoWest», ένα όνομα που δεν σημαίνει και κυρίως δεν δηλώνει τίποτα όταν αναφέρεται στην Ηλεία».

Διαβάστε το απόσπασμα από τη συνέντευξη Τζαβάρα στην ιστορική εφημερίδα «Πατρίς» του Πύργου:

«Εχω επανειλημμένως αναφερθεί στο γεγονός ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είναι ένα θεσμικό μόρφωμα που κουβαλάει μέχρι σήμερα μια εκ γενετής αναπηρία και προξενεί μια διαρκή ανωμαλία. Είναι η αιτία που μας εμφανίζει να μην είμαστε διοικητικά μέρος της Πελοποννήσου, στην οποία γεωγραφικά ανήκουμε. Στο εξωτερικό όταν μιλάνε για Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας δεν μπορούν να αντιληφθούν ότι πρόκειται για τμήμα της Πελοποννήσου».