«The Greek come back». Αυτό το σύνθημα – φράση χρησιμοποιεί ο Αλέξης Τσίπρας από την πρώτη στιγμή που προσγειώθηκε στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και δη με πρώτη στάση στο Σικάγο. Και με αυτή τη ρήση εξεδήλωσε τις προθέσεις και τη χροιά του νέου του αφηγήματος, κάτι που αποσαφήνισε και σε συνεντεύξεις του, όπως στην εβδομαδιαία ομογενειακή εφημερίδα «Greek News».

Επιχειρηματίας

Στη συνέντευξη, ανάμεσα σε άλλα σημείωσε πως: «Ο πρόεδρος Τραμπ έχει μακρά πορεία στον χώρο των επιχειρήσεων. Γνωρίζει πότε μια επένδυση μπορεί να είναι επωφελής και πότε όχι. Βλέποντας κάποιος την Ελλάδα σήμερα, νομίζω ότι μπορεί εύκολα να διαγνώσει ότι ανοίγονται μεγάλες επενδυτικές δυνατότητες στους κρίσιμους τομείς της οικονομίας. Η Ελλάδα είναι μια χώρα της ευρωζώνης και του ΝΑΤΟ που εξέρχεται μιας πολυετούς κρίσης, βρίσκεται σε μια γεωγραφική θέση ανάμεσα σε τρεις ηπείρους, μια χώρα στην οποία υπάρχει πολιτική σταθερότητα, διαθέτει ένα εξαιρετικά ικανό και εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό –κυρίως νέων επιστημόνων –και είναι ελκτική σε νέες επενδύσεις».

Τώρα, ο Πρωθυπουργός είδε πολλούς επιχειρηματίες στο Σικάγο από το Σάββατο, όπως τον πολύ Τζον Κάλαμος που έχει εξαγοράσει πρόσφατα την Εθνική Ασφαλιστική, οι οποίοι μάλιστα δραστηριοποιούνται σε πολλούς τομείς (real estate, αερομεταφορές κ.λπ.). Συναντήθηκε επίσης χθες Κυριακή –σε πολύ καλό κλίμα –με τον γερουσιαστή του Ιλινόι Ντικ Ντέρμπιν και μάλιστα ο Τσίπρας τουιτάρισε: «Η στήριξη που παρείχαν και εξακολουθούν να παρέχουν στη χώρα μας οι ΗΠΑ είναι πολύ σημαντική».
Τρεις Αλέξηδες
Ο Πρωθυπουργός είδε και τον πρώην μπασκετμπολίστα του Πανιωνίου Αλέξη Γιαννούλια που πια δεν βάζει καλάθια, ούτε είναι πολιτειακός υπουργός Οικονομικών του Ιλινόι, αλλά εργάζεται ως αναπληρωτής διευθυντής της BNY Mellon, ενώ ήταν και στο επιτελείο του Ομπάμα! Πιο αργά πήγε στο «Χόλιγουντ του Σικάγου» –δηλαδή στο Cinespace Studios -όπου και συναντήθηκε με τον πρόεδρό του Alex Pissios. Λέτε να ψήνεται τίποτε και με αφορμή την πρόθεση κάποιων ομογενών για επενδύσεις στα κινηματογραφικά και μάλιστα με έδρα την Ερμούπολη της Σύρου;
Ακριβό το τίμημα της ανοχής

«Θα πρέπει να μπει ένα τέλος σ’ αυτόν τον κατήφορο. Η χώρα διολισθαίνει στην ανομία και στη βία και δεν πρέπει να επιτρέψουμε άλλο αυτόν τον κατήφορο» σχολίασε σε υψηλούς τόνους προχθές στον Σκάι, με αφορμή τη δολοφονία του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου, ο αναπληρωτής τομεάρχης της Νέας Δημοκρατίας, αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Πολίτη, βουλευτής Λάρισας Μάξιμος Χαρακόπουλος. Πρόσθεσε μάλιστα ότι δεν μπορεί «να γίνουμε Λατινική Αμερική, μια χώρα με μπράβους».

Στη ΝΔ θεωρούν ότι ένα από τα πεδία στα οποία η κυβέρνηση έχει χάσει τον έλεγχο είναι και η ασφάλεια. Γι’ αυτό και επιμένουν να το κρατούν ψηλά στην αντιπολιτευτική τους ατζέντα. Αλλωστε, η αντιπαράθεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης με την κυβέρνηση το Σαββατοκύριακο για το θέμα της ασφάλειας των πολιτών ήταν σφοδρή. Και φαίνεται ότι η εγκληματικότητα και η ασφάλεια θα είναι για ακόμη μια φορά ένα από τα θέματα σύγκρουσης της ΝΔ με την κυβέρνηση και προεκλογικά.

Ηδη η ΝΔ προετοιμάζεται: η τοπική της οργάνωση στο Μενίδι –μια περιοχή με πολλά προβλήματα παραβατικότητας –διοργανώνει σήμερα εκδήλωση με θέμα «Παραβατικότητα και έκνομες ενέργειες» και ομιλητές τους βουλευτές Μάκη Βορίδη και Τάσο Δημοσχάκη.

Την ίδια ώρα, πηγές της ΝΔ υποστηρίζουν ότι οι αθρόες αποφυλακίσεις εξαιτίας του νόμου Παρασκευόπουλου και των παρατάσεών του έχουν ήδη τραγικά αποτελέσματα για την ελληνική κοινωνία. «Σε συνδυασμό και με τις άλλες κεντρικές επιλογές της κυβέρνησης, όπως η κατάργηση της Ομάδας Δέλτα που περιπολούσε διαρκώς, η κατάργηση των φυλακών τύπου Γ’ και η ανοχή της στις συλλογικότητες, έχουν επιτείνει το γενικό κλίμα ανασφάλειας των πολιτών».