Μηνύματα προς όλες τις βαλκανικές χώρες για την ευρωπαϊκή τους προοπτική, αλλά και σαφείς αιχμές για τη στάση της ΠΓΔΜ, της Αλβανίας και της Τουρκίας κατά της Ελλάδας έστειλε από τη Σερβία ο Προκόπης Παυλόπουλος. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, τόνισε πως «όλα τα κράτη της Βαλκανικής Χερσονήσου έχουν θέση στην πορεία της ενιαίας Ευρωπαϊκής Ενωσης, υπό τον απαράβατο όρο ότι σέβονται στο ακέραιο το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο στο σύνολό τους».

Ειδικά για την ΠΓΔΜ, σημείωσε πως δεν μπορεί να επιμένει στη χρήση ονόματος που «πέραν της προκλητικής παραχάραξης της Ιστορίας αποπνέει αλυτρωτισμό και υπονομεύει την ευρωπαϊκή της προοπτική», ενώ προειδοποίησε την Αλβανία πως δεν μπορεί να προβαίνει «σε πράξεις που έρχονται σε σαφή αντίθεση προς το ευρωπαϊκό κεκτημένο», αναφερόμενος στα γεγονότα με στόχο την ελληνική μειονότητα στη Βόρεια Ηπειρο.

Σε ό,τι αφορά την Τουρκία, ο Παυλόπουλος επανέλαβε ότι δεν μπορεί να αμφισβητεί άμεσα ή έμμεσα τη Συνθήκη της Λωζάννης και άρα τα ελληνικά και ευρωπαϊκά σύνορα.

Στην Πρώτη Σερρών

Στο Βελιγράδι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας βρέθηκε μέσω Σερρών, καθώς προχθές επισκέφθηκε τον τύμβο της Αμφίπολης, αλλά και την πατρογονική εστία της οικογένειας Καραμανλή στην Πρώτη Σερρών. Δεν είχα αμφιβολία ότι ο Παυλόπουλος θα βρισκόταν στις Σέρρες χωρίς «προσκύνημα» στην Πρώτη, έστω κι εκτός προγράμματος. Εκεί πληροφορούμαι, ωστόσο, ότι έγινε σκηνικό με γαλάζιους βουλευτές που ήθελαν να «χωθούν» στο κάδρο.

Στην ομάδα ήταν η ντόπια Φωτεινή Αραμπατζή, ο Δραμινός Δημήτρης Κυριαζίδης, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, αλλά και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στις Σέρρες, Αφροδίτη Σταμπουλή. Ολοι ενημερώθηκαν πως η επίσκεψη Παυλόπουλου ήταν ιδιωτική και δεν μπορούσαν να παραμείνουν. Σταμπουλή και Κυριαζίδης αποχαιρέτησαν τον Πρόεδρο και αποχώρησαν. Αντίθετα, ο Τζιτζικώστας με έναν μαγικό τρόπο κατάφερε να εισέλθει στο σπίτι μαζί με τον Πρόεδρο και τους οικοδεσπότες Αχιλλέα και Κώστα Αχ. Καραμανλή. Η Αραμπατζή, που μάλλον το πήρε βαρέως, επέμεινε να περιμένει απέξω μια άδεια εισόδου. Για τη δική της αποχώρηση, πληροφορούμαι ότι χρειάστηκε νέα ενημέρωση από την ασφάλεια του Παυλόπουλου.