Με μια επιστολή προς τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, από την οποία ξεχειλίζει η οργή, ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός κάνει λόγο για οριακά εκρηκτική κατάσταση στο νησί εξαιτίας των αυξημένων προσφυγικών ροών.

Στην επιστολή, την οποία κοινοποιεί μεταξύ άλλων και στον επίτροπο Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρη Αβραμόπουλο, ο Γαληνός ζητά την άμεση λήψη μέτρων για την αποσυμφόρηση του νησιού. «Οι διαμένοντες σε δομές φιλοξενίας πρόσφυγες και μετανάστες στη Λέσβο έχουν ξεπεράσει τις 6.000, κάτι που σημαίνει ότι οι υπάρχουσες δομές έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τον μέγιστο αριθμό ατόμων που μπορούν να φιλοξενήσουν. Η σταθερή αύξηση των αφίξεων, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι δεν γίνεται καμία ενέργεια αποσυμφόρησης, είτε επανεισδοχές είτε μεταφορά στην ηπειρωτική Ελλάδα, οδηγεί για μία ακόμα φορά στον εγκλωβισμό ενός μεγάλου πληθυσμού αιτούντων άσυλο στη Λέσβο. Αυτή τη στιγμή η κοινωνία της Λέσβου κρατείται όμηρος αυτής της τακτικής. Απευθύνω έκκληση για άμεση και ουσιαστική δράση με τη λήψη μέτρων για την αποσυμφόρηση της Λέσβου προς όφελος τόσο των αιτούντων άσυλο όσο και των συμπολιτών μας. Η ευθύνη της διαχείρισης των προσφυγικών ροών και κατά συνέπεια της ευημερίας και της προόδου μιας ολόκληρης κοινωνίας βρίσκεται στα χέρια σας. Ευθύνη την οποία θα αναζητήσουμε σε περίπτωση συνέχισης της αδράνειας».

Στο μεταξύ, με χθεσινές του δηλώσεις σε τηλεοπτικό σταθμό, ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας Δημήτρης Βίτσας παραδέχθηκε πως η κατάσταση στα νησιά είναι ασφυκτική από τον μεγάλο αριθμό προσφύγων και μεταναστών και πως τις επόμενες ημέρες θα γίνει σύσκεψη με τον Γιάννη Μουζάλα προκειμένου να βρεθούν τρόποι αποσυμφόρησης.