Χρηματιστήριο και αγορά ομολόγων δεν φάνηκαν να ενθουσιάζονται χθες, πρώτη μέρα μετά την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας από τη Fitch. Το 0,20% της ανόδου του Δείκτη Τιμών στο Χρηματιστήριο παραπέμπει σε χλιαρή έως αδιάφορη αντίδραση της αγοράς, στην αγορά ομολόγων οι αποδόσεις του δεκαετούς έπεσαν λίγο χθες το πρωί, για να ανέβουν και πάλι στη συνέχεια. Τεράστια επιτυχία.

Αναλυτές εκτιμούν ότι οι ελληνικές αγορές συνεχίζουν να εγκυμονούν κινδύνους και όσο η ώρα της τρίτης αξιολόγησης πλησιάζει, φοβάμαι ότι τόσο θα αυξάνεται η αβεβαιότητα. Στο Μαξίμου βέβαια, ως συνήθως, πανηγυρίζουν. Ακόμα.

«Παράλληλο σύμπαν»

Επιτυχής διαπραγμάτευση, συμφωνία για το χρέος, ποσοτική χαλάρωση, πρόσβαση ανασφάλιστων στην υγεία, διαγραφή χρεών τους λόγω νοσηλείας, δωρεάν μετακίνηση ανέργων στις αστικές συγκοινωνίες. Ολα τα παραπάνω έγιναν πράξη από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όπως υποστηρίζει σε ανακοίνωσή της η Κουμουνδούρου, αλλά τα αγνοεί η ΝΔ επειδή «ζει σε παράλληλο σύμπαν».

Μάλιστα, με εμφανή ειρωνεία, ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί τα στελέχη της ΝΔ, αφού, όπως λέει, δεν εκμεταλλεύτηκαν τους καλοκαιρινούς μήνες για εντατικά «μαθήματα», να εγγραφούν στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο και μάλιστα «χωρίς κλήρωση» για να αναπληρώσουν τον χαμένο χρόνο και τις χαμένες γνώσεις.

Εκλογές μετά τη ΔΕΘ!

Παράπονα έκανε πάλι ο Βασίλης Λεβέντης, με αποδέκτη τον Αλέξη Τσίπρα. «Με έπαιρνε τηλέφωνο κάτι πρωινά, μιλούσαμε. Τώρα το έχει κόψει» είπε στον Σκάι ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων, με εμφανές το παράπονο στον τόνο της φωνής του. Επιχειρώντας δε να εξηγήσει γιατί δεν σηκώνει πια το τηλέφωνο ο Πρωθυπουργός για να σχηματίσει τον αριθμό του, είπε: «Γιατί διαφωνώ μαζί του».

Ο Λεβέντης, επειδή δεν βλέπει προκοπή στο αίτημά του για οικουμενική κυβέρνηση, ως άλλος προφήτης εκτίμησε ότι οι εκλογές θα γίνουν σύντομα. Πόσο σύντομα; Κατά τον ίδιο, μετά τη ΔΕΘ, διότι, όπως υποστήριξε, το πολιτικό πεδίο θα είναι ασταθές και το κλίμα ρευστό.

Τι είπε η Μαρέβα

Δηλώσεις της Μαρέβας Μητσοτάκη φιλοξένησε η γερμανική εφημερίδα «Welt» με αφορμή εκτενές ρεπορτάζ για την κατάσταση της οικονομίας στην Ελλάδα, προβλέποντας παράλληλα εκλογές το 2018.

Η σύζυγος του προέδρου της ΝΔ μίλησε στην εφημερίδα με την ιδιότητα της συνιδρύτριας του fashion brand Zeus + Dione και της επικεφαλής της ΜΚΟ Endeavor Greece που συμβουλεύει επιχειρηματίες στην Ελλάδα, υποστηρίζοντας ότι ναι μεν υπάρχει μια συγκρατημένη αισιοδοξία για την πορεία της οικονομίας, αλλά, όπως προσθέτει, «εάν εξέλθουμε τώρα από την κρίση, θα είναι παρά τον Τσίπρα και όχι εξαιτίας του Τσίπρα. Αυτό που βελτιώνει το κλίμα είναι η προοπτική της κυοφορούμενης κυβερνητικής αλλαγής».

Ο συντάκτης του δημοσιεύματος αναφέρει επίσης πως «μπορεί ο έλληνας Πρωθυπουργός και αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας να προσπαθούσε κάθε τόσο να ενθαρρύνει τους συμπολίτες του, ωστόσο στον χώρο των start-up δεν είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένοι με τις επιδόσεις του».